Bajaderki ze śliwkami i rumem

 

Jak nie wiem co zrobić na słodko to właśnie przygotowuję bajaderki. Te małe kulki nie wymagają szczególnej listy zakupów, bo składniki zawsze mamy w kuchni. Jakby tego było mało robi się je błyskawicznie, wyglądają bardzo gustownie, a smakują… Sami się przekonajcie.

Mój przepis na dziś to bajaderki z suszonymi śliwkami. Z podanych składników wychodzi około 22 sztuki bajaderek. Podawać w papierowych kokilkach.

Składniki:

  • 100 g margaryny Kasia
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka stołowa kakao
  • 2 łyżki rumu
  • 50 g suszonych śliwek
  • garść migdałów lub orzechów
  • małe opakowanie herbatników
  • garść płatków owsianych
  • kolorowa posypka

Margaryna powinna mieć temperaturę pokojową. W blenderze zmiksować suszone śliwki, migdały i herbatniki i płatki owsiane. Z powodu braku blendera można bardzo drobno posiekać lub rozkruszyć wymienione składniki. Rozdrobnioną “masę” przenieść do miski i dodać resztę składników. Zagnieść “ciasto” i formować małe kulki, otaczać w posypce. Podawać w małych kokilkach. Schłodzić i przechowywać w lodówce.

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Cześć! Nazywam się Paula Andrzejewska i jestem technologiem żywności (magister inżynier). Wiem z czego się składa i co zawiera (z chemii właśnie!). Pracowałam również w kilku zakładach produkujących żywność: w laboratorium i na stanowiskach kierowniczych/managerskich. Chcę pokazać Ci w jaki sposób producenci żywności obchodzą prawo, które produkty to prawdziwe perełki, a które totalne porażki.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.