deser jabłkowy Tilslørte bondepiker
||

Deser jabłkowy czyli Tilslørte bondepiker

 

Przyznaję, że jeśli chodzi o desery to przygotowuję je rzadko. Raczej nie mam swoich ulubionych. Jeśli coś słodkiego mam przegotować lub zjeść to raczej wybiorę ciasto. Desery mają to do siebie, że zazwyczaj wyglądają bardzo atrakcyjnie dla swoich konsumentów, dlatego też lubię je robić na pokaz. Goście to dobry powód aby przygotować coś smacznego i ładnego.

W tym przypadku było tak, że miałam 3 godziny czasu, cały internet i kilkanaście książek kucharskich. Jak widać wystarczyło, bo deser zachwycił, a wygląd oceńcie sami.

Składniki na 5 porcji:

  • 5 jabłek
  • pół szklanki cukru
  • 1 opakowanie herbatników
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce, a następnie przełożyć je do rondla i uprażyć kilka minut z cukrem i cynamonem. Ostudzić.

Herbatniki rozdrobnić. Ja zrobiłam to przy pomocy blendera (końcówka z siekania cebuli), ale można je włożyć do woreczka i utłuc wałkiem do ciasta. Pokruszone herbatniki wrzucić na patelnie i lekko zrumienić, uważając aby się nie przypaliły.

Śmietanę ubić.  W tym deserze polecam nie dodawać cukru. Herbatniki i jabłka są dość słodkie.

Przygotowane składniki układać w kolejności:

  1. Prażone jabłka
  2. Herbatniki
  3. Bita śmietana

…i tak dwa razy.

Przełożony deser wstawić do lodówki.

deser jabłkowy Tilslørte bondepiker

Jak sami widzicie, deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, a od siebie dodam, że przypomina w smaku pyszną szarlotkę. Nie mylić z szarlotką sypaną  :)

 

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

5 komentarzy

  1. wczoraj podałam ten deser po imieninowym rodzinnym obiedzie – goście byli dosłownie w niebo wzięci :) z mocną czarną kawą smakował wyśmienicie! zrobiłam małą modyfikację – zamiast cynamonu dodałam do jabłek przyprawy piernikowej :) dzięki za super przepis!

  2. Uwielbiamy ten deser, ale osobiście preferuję by bita śmietana była tutaj w roli głównej czyli by było jej duuużo, a reszta tak symbolicznie ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.