W ostatnim czasie możemy zaobserwować istny szał na muffinki, które rządzą wśród cukierniczych specjałów. Muffinki znajdziemy w ofercie praktycznie każdej kawiarni, kafejce i cukierni. Wydaje mi się, że moda na nie,  która głównie dzięki telewizji przywędrowała do nas z zachodu, chyba na dobre się zadomowiła.

Kupne muffinki mają kilka wad. Przede wszystkim ich zmak często odbiega od naszych oczekiwań, a gdy kupujemy je w kawiarniach w centrach handlowych, to ich cena potrafi porazić. Nie rozumiem dlaczego jedna mała babeczka potrafi być taka droga. No i nie zawsze wiemy co jest w ich składzie. Skutecznie mnie do odstrasza od kupowania tych popularnych babeczek w kawiarniach.

Postanowiłam, że zrobię własne babeczki i przetestowałam kilka przepisów, aż w końcu na ich podstawie opracowałam własną recepturę. Babeczki, na które przepis prezentuję poniżej zawsze się udają, a składniki niezbędne do ich przygotowania są tak niewyszukane, że praktycznie zawsze mamy w kuchni.

Zobacz na filmie jak zrobić muffinki z tym przepisem :)

Składniki na 24 muffinki

Poniżej przedstawiam mój przepis podstawowy, którego używam jako bazy dla muffinek różnego typu. Z podanych składników wychodzi 12 dużych babeczek lub 24 małych (u mnie na zdjęciu są właśnie te małe):

  • pół kostka margaryny lub masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • kilka rodzynek
  • 1 jajko
  • łyżka rumu lub dowolnego aromatu

masa do ciasta muffinki

Pieczemy muffinki

Zaczynamy od roztopienia margaryny lub masła (w zależności co mamy w lodówce). Następnie mieszamy w misce wszystkie sypkie składniki i dodajemy pozostałe. Wymieszać powoli i niezbyt dokładnie, mogą zostać grudki.

muffinki przepis

Przy pomocy dwóch łyżek napełniamy papierowe kokilki masą. Dla dekoracji (i urozmaicenia smaku) układamy po 3-4 rodzynki na wierzchu każdego ciastka. Piekarnik musimy nagrzać do 200 stopni. Muffinki należy piec około 20 minut.

Nasze babeczki polecam podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.

muffinki muffinki

Powyższy przepis można wykorzystać na wiele sposobów. Możemy dodawać różne składniki, które mamy pod ręką, np. suszone i rozdrobione owoce, świeże owoce, bakalie, orzechy, zboża. Osobiście polecam muffinki z czekoladą, które są moimi ulubionymi.

Napiszcie jak Wam się udały muffinki zrobione wg powyższego przepisu :)

 

 

Podsumowanie
Przepis na
Muffinki - przepis podstawowy
Opublikowany
Czas przygotowani
Czas gotowania
Całkowity czas
Ogólna ocena
0 Based on 1 Review(s)