Ciasta

Muffinki – przepis podstawowy

muffinki przepis podstawowy

W ostatnim czasie możemy zaobserwować istny szał na muffinki, które rządzą wśród cukierniczych specjałów. Muffinki znajdziemy w ofercie praktycznie każdej kawiarni, kafejce i cukierni. Postanowiłam, że zrobię własne babeczki i przetestowałam kilka przepisów, aż w końcu na ich podstawie opracowałam własną recepturę.

W ostatnim czasie możemy zaobserwować istny szał na muffinki, które rządzą wśród cukierniczych specjałów. Muffinki znajdziemy w ofercie praktycznie każdej kawiarni, kafejce i cukierni. Wydaje mi się, że moda na nie,  która głównie dzięki telewizji przywędrowała do nas z zachodu, chyba na dobre się zadomowiła.

Kupne muffinki mają kilka wad. Przede wszystkim ich smak często odbiega od naszych oczekiwań, a gdy kupujemy je w kawiarniach w centrach handlowych, to ich cena potrafi porazić. Nie rozumiem dlaczego jedna mała babeczka potrafi być taka droga. No i nie zawsze wiemy co jest w ich składzie. Skutecznie mnie do odstrasza od kupowania tych popularnych babeczek w kawiarniach.

Postanowiłam, że zrobię własne babeczki i przetestowałam kilka przepisów, aż w końcu na ich podstawie opracowałam własną recepturę. Babeczki, na które przepis prezentuję poniżej zawsze się udają, a składniki niezbędne do ich przygotowania są tak niewyszukane, że praktycznie zawsze mamy w kuchni.

Składniki na 24 muffinki

Poniżej przedstawiam mój przepis podstawowy, którego używam jako bazy dla muffinek różnego typu. Z podanych składników wychodzi 12 dużych babeczek lub 24 małych (u mnie na zdjęciu są właśnie te małe):

  • pół kostka margaryny lub masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • kilka rodzynek
  • 1 jajko
  • łyżka rumu lub dowolnego aromatu

masa do ciasta muffinki

Jak zrobić muffinki – przepis krok po kroku

Zaczynamy od roztopienia margaryny lub masła (w zależności co mamy w lodówce). Następnie mieszamy w misce wszystkie sypkie składniki i dodajemy pozostałe. Wymieszać powoli i niezbyt dokładnie, mogą zostać grudki.

muffinki przepis podstawowy

Przy pomocy dwóch łyżek napełniamy papierowe kokilki masą. Dla dekoracji (i urozmaicenia smaku) układamy po 3-4 rodzynki na wierzchu każdego ciastka. Piekarnik musimy nagrzać do 200 stopni. Muffinki należy piec około 20 minut.

Nasze babeczki polecam podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.

muffinki przepis podstawowy muffinki przepis

Zobacz videoprzepis – jak zrobić muffinki :)

Powyższy przepis można wykorzystać na wiele sposobów. Możemy dodawać różne składniki, które mamy pod ręką, np. suszone i rozdrobione owoce, świeże owoce, bakalie, orzechy, zboża. Osobiście polecam muffinki z czekoladą, które są moimi ulubionymi.

Napiszcie jak Wam się udały muffinki zrobione wg powyższego przepisu. Czekam też na Wasze propozycje na pyszne dodatki do muffinek. :)

200 Comments

200 Comments

  1. Georgianna

    04/06/2016 at 23:44

    Jestem pod głębokim wrażeniem! Dzięki za wpis!

  2. Alex Ka

    02/02/2015 at 16:14

    Kilka razy robiłam te muffinki i za każdym razem nie urosły nawet pół centymetra . Robię wszystko wg przepisu . Nie wiem gdzie błąd .

    • Jacek Andrzejewski

      Jacek Andrzejewski

      17/06/2015 at 10:26

      To dziwne, że nie wyrosły. Na filmie widać, że wyszły świetnie chociaż zapomniałem dodać do nich jajko. Może to wina piekarnika, który za słabo grzeje?

  3. gocha

    07/11/2014 at 22:12

    wszystko fajnie tylko proszę mi podpowiedzieć jaką temperaturę mam mieć masło w czasie łączenia z resztą składników. Rozpuszczamy, ale chyba raczej czekamy aż przestygnie?:)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      14/11/2014 at 12:22

      Temperatury nigdy nie mierzyłam, ale podczas rozpuszczania na gazie nie pozwalam aby się zagotowało. Masło topię na wolnym ogniu, aż się prawie rozpuści. „Prawie” ponieważ wyłączam gaz w momencie, aż pozostanie kawałek nieco większy niż pięciozłotówka, który sam się po chwili rozpuści. Takie masło jest dobrze ciepłe, ale nie gorące. Dla pewności, można odstawić na 1-2 minuty aby lekko ostygło.
      Podczas rozpuszczania w mikrofalówce, masło nagrzewa się nierównomiernie i miejscami będzie gorące, a miejscami zimne. Trzeba wtedy dłużej potrzymać i ostudzić przez 3-4 minuty.

      • gocha

        16/11/2014 at 11:58

        Dzięki. Rozpuściłam i dodałam mleka:) Wyszły pyszne,łatwe w wykonaniu. Idealne do robienia z 3-letnią córeczką:) Dziś robimy na kefirze.

        • jakpomasle

          jakpomasle

          19/11/2014 at 16:04

          Bardzo się cieszę, że się udały :)
          Pozdrawiam :)

  4. Daria

    21/08/2014 at 15:23

    Babeczki wyszły przepyszne! Ja wzbogaciłam je kandyzowaną skórką pomarańczową. Ponieważ, znikły szybciutko, jutro kolejna porcja… Dzięki za przepis, na pewno przekażę innym. Pozdrawiam :)

  5. Kosiek

    08/08/2014 at 08:45

    Mnie wychodzą z tego 4 muffiny.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      03/11/2014 at 13:37

      Można upiec i 4, a można i 1, ale większą. Pozdrawiam :)))

  6. Ulala

    13/06/2014 at 19:44

    Muffinki zrobiłam w papierowych papilotkach , do środka dodałam posiekaną czekoladę z orzechami , słuchajcie wszyscy , to jest przepyszne , super przepis , zapisze go do ulubionych :-) mniam

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/06/2014 at 20:55

      Niech przepis idzie w świat! Ja też do niego zawsze wracam :)

  7. Ola

    04/06/2014 at 08:19

    Witam poszukuje tych cudownych szarych papilotek niestety nigdzie ich znaleźć nie mogę. Można prosić o namiary na sklep?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      09/06/2014 at 12:41

      Te szare papilotki to są te niebieskie, tylko zdjęcie jest tak przerobione kolorystycznie. Te niebieskie w gwiazdki kupiłam w sklepie Scandi Loft. Być może mają i szare :)

  8. Ona Weronika

    06/03/2014 at 17:59

    dlaczego ja was jeszcze nie znałam ;), ale już się poprawiam i obserwuję

    • jakpomasle

      jakpomasle

      06/03/2014 at 22:37

      miło nam i oczywiście zapraszamy :))

  9. gabi

    05/02/2014 at 19:12

    Ja zawsze robię z tego przepisu, pomaga mi mój pięcioletni syn i zawsze nie może się doczekać kiedy się upieką. A moj mąż ciagle pyta „kiedy będą twoje pyszne mufinki?”

    • jakpomasle

      jakpomasle

      09/02/2014 at 00:36

      My też bardzo je lubimy robić i jeść. To są jedne z tych ciastek, które przygotowuję jak nie mam pomysłu na niespodziewanych gości, bo składniki zawsze mam w domu.

  10. D

    24/01/2014 at 22:31

    babeczki to nie to samo co muffinki na miłość boską.

    • Jacek Andrzejewski

      26/01/2014 at 20:48

      Muffinki to ciastka w kształcie babeczki. Zatem wszystko jest ok.

      • D

        07/02/2014 at 16:25

        Muffinki są większe i zwykle są z np. borówkami lub czekoladą. Babeczki są małe i mają na wierzchu dekorację z bitej śmietany albo masy cukrowej.

  11. La Catrina Angelika Bogatko

    17/11/2013 at 19:17

    Postanowiłam, że przetestuję wszystkie przepisy na muffinki, żeby znaleźć ten jedyny i wyjątkowy. Dzisiaj biorę się za powyższy, więć mam nadzieję, żę w końcu moje oczekiwania zostaną spełnione ^^

  12. Małgorzata

    11/11/2013 at 20:35

    Przepyszne są :) właśnie robiłam je z moją Córą i pierwsza porcja już zniknęła :)

  13. Sosim

    07/11/2013 at 19:51

    Czy zamiast mleka mogę dac tzw. mleko sojowe a zamiast masla margarynę roślinną?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      12/11/2013 at 22:09

      Osobiście nie próbowałam, ale myślę, że jeśli zachowasz proporcje wagowe to muffinki wyjdą równie smaczne jak w przepisie.

    • Ki Li

      07/11/2015 at 12:54

      Ja tak robie zawsze i wychodza jeszcze lepsze niz z normalnym mlekiem :) do tej pory robilam z olejem ,dzis zrobie z margaryna,podobno z margaryna wychodza bardziej puszyste. Pozdrawiam

  14. B.

    15/10/2013 at 14:09

    Obiecałam sobie, że jeśli muffiny mi wyjdą to napiszę komentarz – chyba nie musze pisać że wyszły? ;) I to na prawdę świetne. To były moje pierwsze, więc tym bardziej się cieszę :) I na pewno kolejne też powstaną na bazie tego przepisu.
    Pozdrawiam :*

  15. Monika Szadura

    29/09/2013 at 22:31

    Najlepsze muffinki jakie jadłam. A najlepsze, że można je zrobić na sto różnych sposobów. Dzisiaj piekłam je razem z trzyletnim synkiem, dostał najważniejsze zadanie czyli miał dodać na wierzch każdej muffinki czekolady. :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      06/10/2013 at 18:23

      To duży komplement. Dla takich chwil warto prowadzić bloga. Pozdrawiam serdecznie :)

  16. Emilia Gajowniczek

    28/09/2013 at 16:17

    zawsze korzystam z Twojego przepisu, trochę go tylko modyfikuję :D dodaję o połowę mniej proszku do pieczenia i cukru; właśnie pieką się z bananem, gruszką i mleczną czekoladą, no i zamiast tradycyjnego aromatu dodałam cukier cynamonowy

    • jakpomasle

      jakpomasle

      06/10/2013 at 18:22

      Ja również często zmieniam przepisy pod swoje upodobania. Cieszę się, że receptura się przydaje i przede wszystkim smakuje :)

  17. Pingback: madagaskar

  18. izka

    22/08/2013 at 07:25

    zrobiłam z malinkami,wyszły pyszne,wpisałam przepis do zeszytu :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/08/2013 at 23:03

      Super. Takie sprawdzone przepisy warto zapisywać. Mimo, że wszystko mam na blogu, to często notuję takie receptury.
      pozdrawiam :)

  19. izka

    20/08/2013 at 07:40

    a czy można do tych muffinek dodać maliny?

    • izka

      20/08/2013 at 07:42

      już doczytałam,że można :D

  20. Pingback: Muffinki z jagodami – testujemy i rozdajemy na deptaku : blog kulinarny i modowy

  21. Paulina

    25/07/2013 at 23:22

    Minęło 20 minut a one nadal blade.
    Ja robię właśnie z budyniem i kruszonką taką jak na drożdżówkę.

    • Paulina

      25/07/2013 at 23:45

      Wystarczyło jeszcze 5 minut i są pyszne.
      Dzięki za przepis.

      • jakpomasle

        jakpomasle

        26/07/2013 at 20:00

        Super! Przepis jest na prawdę dobry i wypróbowany. Piekarniki różnych marek inaczej pieką i najlepiej obserwować ciasto albo sprawdzać patyczkiem.

  22. Pingback: MUFFinnnnnnnnnsssssss ;] | gotuj-z-iza.cba.pl

  23. Michalina

    16/07/2013 at 09:16

    Witam, czy mogłabyś podać w czym podajesz muffinki na ostatnich zdjęciach? Ponieważ wyglada to bardzo efektywnie i chetnie sama bym takiego sposobu spróbowała. :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/07/2013 at 22:30

      Papilotki kupiłam przez internet. Jest dużo takich fajnych wzorów. Nie chcę podawać publicznie nazwy sklepu dlatego napisałam na twój adres mailowy. Pozdrawiam :)

  24. Irena

    13/07/2013 at 14:07

    Witam,u mnie dzisiaj wersja z jagodami:)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      14/07/2013 at 20:22

      Z jagodami nie robiłam, ale uwielbiam je. Muffinki muszą być pyszne!

  25. katarzyna

    11/07/2013 at 17:22

    muffinki ciągle mi sie przyklejają do papierka i nieda sie reszty odkleić zostaje tyko pół muffinki zostaje do zjedzenia …. i co dalej …

  26. paulina

    11/07/2013 at 16:51

    Czy zamiast mąki pszennej mogę dodać mąki tortowej?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      12/07/2013 at 20:44

      Mąka tortowa to też pszenna i jest najlepsza do ciast i rożnego rodzaju wypieków.

  27. Iza

    05/07/2013 at 18:40

    Pierwszy raz w życiu piekłam muffiny, właśnie z tego przepisu. Wyszły pyszne, dziękuję!

    • jakpomasle

      jakpomasle

      06/07/2013 at 00:14

      Super :) Cieszę się :))

  28. luthien

    07/06/2013 at 15:51

    Właśnie dzisiaj zrobiłam te muffinki z makiem i pianką cytrynową. tu już z 8 raz, jak je robię i zawsze wychodzą ;) zastanawiam się tylko nad jednym: czy istnieje możliwość przerobienia tego ciasta na muffiny wykwintne, bez cukru? może cukier zastąpić mąką? fajnie by było dorzucić jeszcze trochę mąki, np. żytniej, żeby wyszły trochę cięższe. Czy to dobry pomysł? :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      12/06/2013 at 11:31

      Cukier najlepiej zastąpić miodem, można też dodać banana, który też osłodzi babeczki. Wyczytałam w internecie, że niektóre osoby cukier w ciastach zastępują masą daktylową (rozgotowują daktyle i miksuję na gładką masę). Miód, banan czy daktyle zmienią nieco smak ciasta, ale czasem warto eksperymentować.
      Na żytniej kiedyś próbowałam usmażyć naleśniki i wyszła z tego kulinarna klęska! Być może w muffinach by się sprawdziła, ale osobiście wolałabym dodać mąki razowej, najlepiej takiej z pełnego przemiału :))

  29. luthien

    07/06/2013 at 15:51

    Właśnie dzisiaj zrobiłam te muffinki z makiem i pianką cytrynową. tu już z 8 raz, jak je robię i zawsze wychodzą ;) zastanawiam się tylko nad jednym: czy istnieje możliwość przerobienia tego ciasta na muffiny wykwintne, bez cukru? może cukier zastąpić mąką? fajnie by było dorzucić jeszcze trochę mąki, np. żytniej, żeby wyszły trochę cięższe. Czy to dobry pomysł? :)

  30. Julita

    18/05/2013 at 19:16

    zawsze sie sprawdzaja oststnio zamiast maki uzylam maki chlebowej aby byly takie do przygryzania na grila zrobily furore :) adzisiaj na obiad byl schab w sosie wlasnym i muffiny chlebowe zwykle i razowe bylo 18 szt nie ma zadnej :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      22/05/2013 at 11:00

      Super. Z mąki chlebowej nie próbowałam, ale wierzę, że były pyszne:)

  31. Julita

    18/05/2013 at 19:16

    zawsze sie sprawdzaja oststnio zamiast maki uzylam maki chlebowej aby byly takie do przygryzania na grila zrobily furore :) adzisiaj na obiad byl schab w sosie wlasnym i muffiny chlebowe zwykle i razowe bylo 18 szt nie ma zadnej :)

  32. Marta

    10/05/2013 at 13:09

    Super przepis! Wychodzą pyszne za każdym razem! A piekę często :D

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/05/2013 at 21:21

      Miło słyszeć:)

  33. Kurasza

    29/04/2013 at 18:17

    Wielkie dzięki , muffinki wyszły super :) Ja dodałam wiórek kokosowych do masy zamiast rodzynek. Palce lizać !

    • jakpomasle

      jakpomasle

      01/05/2013 at 08:49

      Super:) Cieszę się, że smakowały;)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      01/05/2013 at 08:49

      Super:) Cieszę się, że smakowały;)

  34. meeeg

    13/04/2013 at 11:36

    nie polecam, wyszły mi zakalce, miałam zabrać na imprezę , niestety obeszliśmy się smakiem. Temperatura moim zdaniem za wysoka, bo spiekły się z wierzchu a w środku surowizna

    • jakpomasle

      jakpomasle

      13/04/2013 at 12:25

      Musiałaś przygotować coś nie tak. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie przeze mnie i przez wiele innych osób. Zrób uważnie jeszcze raz, na pewno wyjdą.

    • Katarzyna Baranowska

      17/05/2013 at 17:43

      ziwne bo mi wyszły za pierwszym razem. Trzeba ich pilnować bo każdy ma inny piekarnik. U mnie nie siedziały te 20 jak jest podane w rzepisie i w sumie już po 15 minutach były dobre ale dla pewności siedziały jeszcze 2 minuty.

    • Katarzyna Baranowska

      17/05/2013 at 17:43

      ziwne bo mi wyszły za pierwszym razem. Trzeba ich pilnować bo każdy ma inny piekarnik. U mnie nie siedziały te 20 jak jest podane w rzepisie i w sumie już po 15 minutach były dobre ale dla pewności siedziały jeszcze 2 minuty.

  35. Asia

    09/04/2013 at 20:17

    Przepis banalnie prosty a Muffinki pyszne! Nawet teściowa się zajadała ze smakiem, co nie często się zdarza :)!

    • jakpomasle

      jakpomasle

      09/04/2013 at 20:21

      Bardzo miło to słyszeć.

  36. Aneta Dobiasz Heliostravel

    06/04/2013 at 13:16

    Przepis rewelacyjny, polecam. Piekłam z tego przepisu 3 tygodnie temu. Nie zapisałam go nigdzie, a naszło mnie na muffinki. Z paniką zaczęłam przeszukiwać archiwum, uff udało się jak widać, zatem idę do kuchni, pozdrawiam.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      06/04/2013 at 17:39

      He he, cieszę się. Ja ważne przepisy zapisuję na małej karteczce i zwieszam na lodówce albo w specjalnym zeszycie. Będzie dla pokoleń:)

  37. Roxi

    30/03/2013 at 19:02

    właśnie zrobiłam, te muffinki na święta :) Z przepisu wyszło mi 43 sztuk :D

  38. Marta

    27/03/2013 at 20:24

    Czy przepis jest na kruche czy na delikatnie wilgotne muffiny?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      27/03/2013 at 21:16

      Według mnie bliżej im do delikatnie wilgotnych.

  39. Kasia

    26/03/2013 at 14:33

    Pyszne :). Wczoraj w poszukiwaniu przepisu na muffinki trafiłam tutaj – dzisiaj piekłam z przepisu podstawowego i wyszły fantastyczne – a to moje pierwsze w życiu :). Ja upiekłam waniliowe z rodzynkami, z kakao, z cynamonem i jabłkiem oraz sokiem z pomarańczy i mieszanką keksową owocową. Dziękuje za ten przepis.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      26/03/2013 at 16:43

      Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził. Jak na pierwszy raz to ważne, aby się nie zniechęcić. Pozdrawiam:)

  40. miśka57

    23/03/2013 at 14:40

    Kupiłam papierki do Muffinek i zrobię na pewno. Fajna stronka. Często korzystam z przepisów. Bardzo za nie dziękuję.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      24/03/2013 at 20:55

      Cieszę się, że podoba cię to co robimy. Muffiny na pewno wyjdą pyszne:)

  41. luthien

    23/03/2013 at 08:54

    zrobiłam je tydzień temu: jedne z kakao i orzechami, drugie z jabłkami i karmelem. były przepyszne! wyrosły takie duże :) dzisiaj też je robię- tym razem z gorzką czekoladą i duużą ilością kakao :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      23/03/2013 at 13:57

      Ja wczoraj robiłam z białą czekoladą. Też wyszły pyszne. Cieszę się, że smakowaly:)

  42. Monika F-ch

    21/03/2013 at 18:43

    Wyszły za pierwszym razem:) Wyrosły fantastycznie. Robiłam z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem kakao, czekoladą i orzechami laskowymi. Dzięki za przepis.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/03/2013 at 21:33

      Super! Cieszę się:)

  43. Angela

    21/03/2013 at 14:11

    PRZEPYSZNE!!!!!!!!! dzięki za przepis ! :))))

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/03/2013 at 21:33

      To wspaniale, że smakowały i się udały:)

  44. Lidka

    18/03/2013 at 19:47

    świetny przepis jako baza, ja dodałam kakao, orzechy laskowe i czekoladę :) żadnych zakalców i ciasto ładnie rośnie

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/03/2013 at 21:33

      pycha, uwielbiam orzechy!

  45. betif

    17/03/2013 at 16:05

    Zrobiłam te muffinki ale chyba nie wyszly tak jak tobie! Dodam ze jestem poczatkujaca kucharka. Nie wiem co zrobilam źle ale sa za bardzo zpieczone z wierzchu ale nie dajace odkleic sie od foremki, w srodku wilgotne. W smaku dobre. Ale jaki blad popelnilam? Moze za duza temperatura? Albo za długo sie piekly? prosze o pomoc.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/03/2013 at 21:35

      A piekły się na środkowym poziomie piekarnika, czy wyżej górnej grzałki? Być może za wysoka temperatura albo za długo pieczone?

  46. Gosiak

    17/03/2013 at 11:33

    Zrobiłam właśnie mufinki wg tego przepisu dodając pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę i kawałki jabłka, pycha!! Polecam taką kombinację i dziękuję za przepis:)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/03/2013 at 11:43

      Super połączenie, będę musiała wypróbować bo bardzo lubię jabłka. Pozdrawiam

  47. lola

    14/03/2013 at 20:45

    Pyszne muffinki. Ja zrobiłam z dodatkiem miodu. Świetny przepis, cała rodzinka się zajadała.Mam pytanie czy mogłabyś wstawić przepis na ciasto 3bit Jeżeli ten przepis był tak dobry to na 3bita pewnie też :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/03/2013 at 11:42

      Och, dziękuję. Postaram się wkrótce dodać przepis na ciasto 3 bit. Pozdrawiam serdecznie.

  48. Del .

    14/03/2013 at 09:23

    A mi tak nie urosły . Chyba mi nie wyszło . . .

  49. lalale1

    13/03/2013 at 17:59

    Przepyszne, nigdy mi takie nie wyszły :D

  50. Patrycja

    13/03/2013 at 11:56

    właśnie wyciągnełam z piekarnika…córeczka miała łzy w oczach jak powiedziałam,że niejadalne zakalce wyszły.Przepisu nie polecam

    • jakpomasle

      jakpomasle

      13/03/2013 at 16:44

      Przykro mi, że babeczki się nie udały, ale na pewno nie jest to wina przepisu. Jeśli wyszły zakalce musiała Pani piec je za krótko, w zbyt niskiej temperaturze, a może w trakcie pieczenia ktoś otworzył piekarnik?
      Ja zawsze używam dobrej mąki i świeżych jaj. Muffinki zawsze mi wychodzą. Pozdrawiam

  51. szu

    10/03/2013 at 13:49

    a mi nie urosly, takie male pyrdki :( moze dodalam za malo proszku??
    ale chociaz dobre :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      11/03/2013 at 19:13

      Być może za mało proszku, ale wiele też zależy od mąki. Zdarzyło mi się nie raz robić ciasto, które robię często i w ten sam sposób i zwyczajnie coś nie wychodzi. Jeden składnik a potrafi zepsuć wszystko.

  52. ło matko

    09/03/2013 at 11:47

    zboŻa….!!! nie zborza.. matko dbajcie na tych blogach o poprawność. Nie mówię już, o przecinkach i stylistyce,bo tu już wychodzi oczytanie i wykształcenie..

  53. Izka21

    08/03/2013 at 11:35

    W końcu znalazłam przepis idealny :))))) Muffinki są pyszne!!!!!!!!

  54. Pingback: Babeczki z polewą ajerkoniakową Dr.Oetker - Jak Po Maśle : Jak Po Maśle

  55. Basia

    05/03/2013 at 17:18

    Przepyszne:)

  56. ANKA

    27/02/2013 at 11:32

    Jestem pod wrażeniem łatwości w wykonaniu babeczek. Zawsze kupowałam gotowe. Po przeczytaniu PANI przepisu stwierdziłam że sama spróbuję i niespodzianka. UDAŁY SIĘ !!!! Wyrosły przepiękne ,dodałam kawałki czekolady oraz trzy płaskie łyżeczki kakao,polewe zrobiłam z białej czekolady. Wyszło mi 15 dużych babeczek PYCHA. Baaaardzo dziękuję za wspaniały przepis.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      27/02/2013 at 19:17

      Bardzo dziękuję i cieszę się, że się udały. Dla takich chwil warto prowadzić bloga. Pozdrawiam

  57. Madzia

    22/02/2013 at 17:51

    Babeczki pycha :))) ja dodałam kakao wiurki kokosowe i kawałki orzechow włoskich :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      22/02/2013 at 20:08

      Bardzo się cieszę, że się udały.

  58. Ania

    15/02/2013 at 15:31

    Przepis szybki, prosty, a ile przyjemności później ma rodzina haha. Moje muffinki wyszły poprostu pyszne, przepis trafia do moich ulubionych :D. Dziękuje i pozdrawiam

  59. marti13101

    15/02/2013 at 11:10

    właśnie wyjęłam muffinki z piekarnika, wyszły idealne;) przepis super;)

  60. Ania

    15/02/2013 at 09:11

    ostatnio je robilam i wyszly bardzo fajne:) a dzis nie chca sie odkleic od pepitki:( wiesz moze czym to jest spowodowane?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      22/02/2013 at 20:08

      Hm, trudno powiedzieć. Czy były studzone w piekarniku czy po za? Może zależy to od tłuszczu (masła), czy było takie samo?

  61. Rybka

    14/02/2013 at 10:00

    Przepis jest bardzo prosty,babeczki wyrosły,są miękkie ,ale dla mnie osobiście są za ciężko strawne. Za to mój Tata nie ma zastrzeżeń :)

  62. Zniesmaczona

    08/02/2013 at 16:31

    Nie rosną jak powinny i są niedobre w smaku żenada szkoda produktów na takie gnioty!

    • jakpomasle

      jakpomasle

      08/02/2013 at 16:47

      No cóż, nie mogę odpowiadać za czyjeś umiejętności a raczej ich brak, tym bardziej, że przepis jest banalny. Niespełna 80 komentarzy potwierdza, że przepis jest udany i to mi wystarczy! Pozdrawiam – Paula

  63. Martyna

    29/01/2013 at 16:31

    Super przepis : ) Zawsze boję się robić muffinki z internetowych przepisów, bo wielokrotnie wychodziły mi niesmaczne placki. Trochę go zmieniłam, zamiast margaryny dałam olej, dosypałam kawałków czekolady, nie rodzynek, ale babeczki wyszły pyszne. Dziękuję! : )

    • Justyna

      29/04/2013 at 12:22

      ile oleju ? bo nie mam w domu ani margaryny ani masła

  64. M.

    27/01/2013 at 18:02

    Dziękuję za fantastyczny przepis – rodzynki i rum zastąpiłam czekoladą i kakaem. Muffinki zagościły na stoliku w moim domu nie tylko na święta, ale też stanowiły świetny dodatek na Sylwestra i… zwykły, szary dzień. Rodzina i przyjaciele są zachwyceni:)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      27/01/2013 at 21:15

      Bardzo się cieszę, że smakowały.

  65. Kasia

    26/01/2013 at 09:10

    ekstra! wyszły pyszne! polecem z dodatkiem kakao :)

  66. Gosia

    25/01/2013 at 20:44

    Babeczki wyśmienite! Wprost rozpływają się w ustach :) Dziękuję Ci za ten przepis, będę po niego często sięgać :)

  67. Ag-Ula

    25/01/2013 at 12:17

  68. moniq

    19/01/2013 at 12:46

    fajny szybki przepis :) wyszły pyszne i pięknie wyrosły :)

  69. kuchcika 01

    17/01/2013 at 12:02

    a kiedy mam dodać masło

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/01/2013 at 19:16

      Po wymieszaniu sypkich składników połączyć z „mokrymi” składnikami czyli z rozpuszczonym masłem oraz mlekiem i jajkiem.

  70. mariolka

    09/01/2013 at 17:39

    Z podanych składników wyszło mi.. 48 muffinków!! Ale tych mini ;) Pięknie wyrosły, pyszne, puszyste i wilgotne w środku. Dodałam kropelki czekoladowe i cukier waniliowy(którego smak uwielbiam!), dla mnie przecudowny przepis – prostota przepisów na muffinki zachwyca :)

  71. Ulv

    09/01/2013 at 16:45

    bardzo dobry przepis.. robię już drugi raz i wychodzi świetnie!

  72. pani domu

    07/01/2013 at 11:20

    naprawde POLECAM!!!!!!!!!!! :b xd :)

  73. pani domu

    07/01/2013 at 11:16

    u mnie 11 latek zrobil muffinki i wyszly pyszne zrobil je z czekolada rodzina byla zachwycona

  74. kupa

    29/12/2012 at 16:42

    kupa

  75. p.

    28/12/2012 at 17:26

    Czy zamiast mąki pszennej mogła bym dodac tortowej?

  76. Ania

    28/12/2012 at 14:19

    mam 9 lat i wyszły nieźle tylko zapomniałam czegoś i wyszły babeczki :D

  77. Ania

    28/12/2012 at 14:19

    mam 9 lat i wyszły nieźle tylko zapomniałam czegoś i wyszły babeczki :D

  78. olka.900@wp.pl

    20/12/2012 at 06:26

    czy tłuszcz, mleko i jajko dodawać osobno, czy wszystko na raz a potem wymieszać?

  79. olka.900@wp.pl

    19/12/2012 at 19:54

    po zmieszaniu sypkich skladnikow, obojetnie w jakiej kolejnosci dodaje tłuszcz, mleko i jajko, (czy moze wszystko na raz?) jajko całe?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      19/12/2012 at 20:43

      ja dodaję po kolei czyli co mam po ręką, kolejność nie jest istotna, a jajo całe

  80. K

    19/12/2012 at 16:06

    Wyszły pycha!!! Co prawda zamiast margaryny dodałam 1/4 szklanki oleju, ale wyszły rewelacyjnie! Dzięki za przepis:-)

  81. Ann

    18/12/2012 at 13:18

    Napradwe super. Wychodza za kazdym razem :) zawsze pyszne, nie sa suche, naparwde POLECAM

  82. Marzena

    16/12/2012 at 15:21

     Mam pytanie: Czy kokilki należy całkowicie wypełnić masą czy tylko do połowy? Nie chciałabym żeby ciasto wyszło surowe:/ Dziękuję z góry za odpowiedź!

    • jakpomasle

      jakpomasle

      16/12/2012 at 15:25

       Ja dodaję ciut więcej niż połowę kokilki. Surowe na pewno by nie było, ale foremka całkowicie wypełniona masą bardzo wyrośnie, że w trakcie pieczenia może się „wlać”. Pozdrawiam

  83. Majka

    15/12/2012 at 16:38

    Co z roztopioną margaryną? Roztopić na kuchence i wlać do reszty składników? Przecież będzie gorące…. Można dokładniej tą część przepisu… Błagam!!

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/12/2012 at 17:15

       Tak. Margarynę (może być masło) roztopić albo na kuchence albo w mikrofali i wlać. Nie jest aż tak gorące, aby coś nie wyszło. Dla pewności można na chwilę odstawić aby lekko ostygło, jednak ja powoli wlewam od razu.

  84. Edyta

    11/12/2012 at 13:21

    Witam, mam zamiar upiec te muffinki chłopakowi na urodziny zamiast tortu… będzie ich 26, bo tyle lat kończy i w związku z tym mam do Pani pytanie: jakiej wielkości były Pani papilotki? Kupiłam takie o średnicy 7 cm i zastanawiam się, czy jedna porcja ciasta wystarczy na zrobienie 26 muffinek w takiej wielkości papilotkach… ;) czy muszę zrobić aż podwójną porcję, żeby wyszło tyle muffinek, ile chcę? :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      11/12/2012 at 21:56

       Moje foremki były mniejsze – miały około 5 cm. Myślę, ze powinna Pani zrobić z podwójnej porcji. Powinno wyjść akurat.

      • Edyta

        12/12/2012 at 15:25

        Dziękuję bardzo za odpowiedź, mam nadzieję, że mi wyjdą, bo jestem początkującą kucharką :) pozdrawiam serdecznie! 

  85. M.D

    09/12/2012 at 16:43

    BOŻE JAKIE TO PYSZNE! Zrobiłem właśnie porcyjkę, podzieliłem ją na dwie części, do jednej dodalem kakao i piekę z kawałkami białej czekolady z orzechami a do białej porcji dodaję po jednym tofifi. Wyszły nieziemskie ^^ 

    • jakpomasle

      jakpomasle

      09/12/2012 at 18:23

      Bardzo się cieszę, że Przepis na muffinki się sprawdza. Dziękuję za wszystkie komentarze:)

  86. Ilonagrzelka

    05/12/2012 at 13:55

    NIe wierzyłam ze mi wyjdą ale jestem mile zaskoczona !!!!!!!!! ;-) BOSKIE PO PROSTU !!!!!!!!! zrobiłam połowe  z czekoladą w środku  a druga połowa była z powidłami jabłkowymi :) synek sie zajda az mu sie uszy trzęsą :) Teraz  tylko takie bede robić :) dziękuję za przepis :) 

  87. mOnika

    25/11/2012 at 16:15

    przepis megaaaaaaaaa:)
    zamiast rodzynek,dalam gotowa mase z migdalow:):):)
    urosly do nieba:)

  88. Tosia

    20/11/2012 at 16:51

    Wyszły pyszne, ale nie dodałam rodzynek, raczej midałów, truskawek itp.

  89. kasia

    18/11/2012 at 19:26

    wyszly mi takie ogromne ze hej chyba przesadzilam z proszkiem do pieczenia!

  90. Ate

    17/11/2012 at 11:04

    Wyszły świetne, odrobinkę zmodyfikowałam przepis dodając zmielone migdały. Dwa talerze zostały wymiecione w niecałe 1,5 h. Dziękuję za super przepis i pozdrawiam serdecznie.

  91. nietalala

    16/11/2012 at 14:46

    coś jakies takie strasznie suche :(
    szukam przepisu na takie ciezkie mokre muffiny

  92. Gość

    10/11/2012 at 22:57

    Wszystko  ładnie, pięknie, smacznie, tylko sugerując się tym zdjęciem to się trochę namachałam tą trzepaczką- gdzieś tak do rana :)

  93. Ewelina

    08/11/2012 at 16:35

    zrobilam!!  pycha:-)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      08/11/2012 at 16:37

       super!

  94. Ewelina

    08/11/2012 at 14:44

     a w sylikonowej formie udadzą się?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      08/11/2012 at 16:37

       tak, ja najczęściej właśnie robię w foremkach z silikonu;

  95. Hanka

    08/11/2012 at 12:00

    własnie pierwsza partia wyszła z piekarnika, wyglądają zniewalająco :) postanowiłam upiec wersję waniliowa z pokruszoną ciemną czekoladą oraz wersję cynamonowa z drobno pokrojonym jabłkiem. Mniam Mniam :D

  96. Natalia

    06/11/2012 at 13:36

    Najlepszy przepis jaki uzylam!Naprawde polecam!

    • jakpomasle

      jakpomasle

      07/11/2012 at 19:12

       Bardzo się cieszę, że mój przepis się podoba i babeczki wychodzą:) Dla takich chwil warto gotować, piec i publikować. Pozdrawiam:)

  97. nacka05

    02/11/2012 at 17:50

    Wlasnie zrobilam!! Mniamm pycha:-)

  98. Ikunia

    28/10/2012 at 17:50

    Wyszły pyszne tylko mam pytanie – być może to przez temp. pieczenia – mam prodiż góra moich babeczek jest pięknie zarumieniona, chrupiąca a przez to twardawa. Utworzyła się na nich taka skorupka ;) 

  99. Martakon0

    27/10/2012 at 16:47

    mi nie wyszły :((

  100. Kessi

    27/10/2012 at 12:26

    Moim zdaniem ten przepis jest niesamowity ja i moja 9 letnia siostra za kazdym razem uzywamy swietny !!;) 

  101. Liwia6661

    18/10/2012 at 06:17

    A czy ciasto mogę zrobić w czwartek,a w sobote tylko wstawić do piekarnika .?

    A jak tak,to przez ten czas gdzie te ciasto przechować . ?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      18/10/2012 at 10:40

      Radziłabym upiec ciasteczka i przechować je w lodówce. Ostatnio zrobiłam 24 muffinki i też stały około 2 dni. Nic się z nimi nie stało i smakowały tak samo jak pierwszego dnia.
      Jeśli mają być dłużej przechowywane, ja zwyczajnie je zamrażam.

  102. Liwia6661

    18/10/2012 at 06:14

    Mam pytanie,czy jak zrobię to w czwartek,to w sobote będą dobre,czy nie .?

  103. Pingback: Muffinki z dynią i jabłkami : Jak Po Maśle – blog kulinarny

  104. Bea

    12/10/2012 at 17:47

    właśnie skończyłymy jeść pierwsza partię – robiłam z córeczką bo bardzo chciała pomagać i chociaż margaryna została na parapecie , to i tak są pyszne :D

    • monia

      14/10/2012 at 15:02

      a ile sztuk wychodzi z tego przepisu?

  105. Irena

    10/10/2012 at 11:13

    tym razem były cytrynowe:)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      10/10/2012 at 17:52

      Ja dziś robię z dyniowe z jabłkami. Jeszcze się pieką:) Jutro dodam post i zdjęcia:)

  106. Kl8329

    08/10/2012 at 20:13

    Przepyszne!! Ja zrobiłam z gorzką czekoladą :) pięknie wyrosły:) Bardzo dziękuję za przepis:)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      10/10/2012 at 17:52

       Bardzo się cieszę:)

  107. Anna

    07/10/2012 at 10:23

    an ja robiłam jak w przepisie juz kilka razy…nigdy tak mocno nie wyrastaja i nie pękaja….ciekawe dlaczego?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      09/10/2012 at 13:23

      Może za dokładnie ciasto zostało wymieszane? Ja mieszam aż składniki się połączą, ale nie na gładką masę, tylko tak aby powstały grudki.

  108. Paulina

    01/10/2012 at 16:12

    a margarynę to roztopić na patelni czy po prostu ma być miękka?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      03/10/2012 at 09:18

       Lepiej roztopić. Ja często robię to w plastikowym pojemniku z pokrywką i  wstawiam na 1 minutę do mikrofali.

  109. Pingback: Muffinki, pączki i ciasteczka – przepisy | Obieżyświat artykułów

  110. Irenawalce

    25/09/2012 at 16:06

    Pycha!!! wyszły rewelacyjnie,zrobiłam z kawałkami czekolady gorzkiej:)

  111. Basia0

    21/09/2012 at 19:54

    właśnie skończyłam robić i jeść:D Osobiście dodałam pół opakowania cukru waniliowego i wyszły smaczne i normalnie urosły, jednak nie sugerowałam się czasem wyznaczonym powyżej, tylko sama ich „pilnowałam” :P myślę, że moje robiły się około 30 min. :)

  112. Pingback: Przepisy na ciasta i desery | Renault – precle oraz samochody

  113. Pingback: Przepisy na proste wypieki | Łódź polska stolica SEO precla

  114. Pingback: Przepisy na muffinki i inne ciastka | Katowice miasto polskiego SEO

  115. Pingback: Szybkie i łatwe dania przepisy kulinarne | Gdańska polska stolica precli

  116. Pingback: Przepisy na proste wypieki | Wiadomości

  117. Pingback: Moje wypieki - proste przepisy | Jak Mercedes to tylko z Dragrace

  118. Pingback: Przepisy na proste wypieki | Mocny press

  119. Pingback: Przepisy kulinarne – muffinki | Jedynie Pisz

  120. jakpomasle

    jakpomasle

    09/09/2012 at 20:04

    Dziękuję za pozytywne komentarze. Przepis na prawdę jest sprawdzony i niezawodny. Może stanowić bazę do przygotowania mufinek z konfiturą, orzechami, owocami, makiem i z czym tylko zamarzymy.
    Jeszcze raz polecam:)

  121. Wiolka

    09/09/2012 at 19:40

    Witam, musiałam wypróbować nową muffinkową blaszkę i wybór padł na ten właśnie przepis… wyszły przepyszne – puszyste, mięciutkie, jednym słowem – idealne ;)!!! I już tylko okruszki zostały ;);P!

  122. Kasiula19912211

    30/08/2012 at 12:01

     cudowny przepis. ja zrobilam z czekolada i aromatem waniliowym i wyszly pyszne,slodkie i pachnace! urosly niesamowicie ;)

  123. dzamila

    21/08/2012 at 15:26

    jakaś totalna beznadzieja …
    1. są nie smaczne
    2. nie chcą rosnąć
    3. nawet 30 minut w piekarniku na 200 stopni im nie wystarcza 

    • Andżela

      22/08/2012 at 03:25

      Ja myślę, że to nie wina przepisu, ale gdzieś indziej popełniłaś błąd. Przecież zdarza się, że czasem „coś” nie wychodzi.
      Osobiście próbowałam ten przepis i moje muffinki wyszły smaczne.

    • Magda

      20/01/2013 at 15:52

      są pyszne, też mam taki przepis i wychodzą idealne

      • jakpomasle

        jakpomasle

        20/01/2013 at 15:57

        Dziękuję:)

  124. Meresin

    31/07/2012 at 19:53

    ja dodałam cynamon i łyżkę miodu :) wyszły słodziutkie i pachnące
     

  125. Ola

    31/07/2012 at 13:40

    Muffinki są rewelacyjne. Ja dodałam kawałki banana, połamaną drobno czekoladę i aromat pomarańczowy-wyszły przepyszne.Oczywiście dodatki każdy może dokładać według własnego upodobania. Smacznego!!!!

  126. Kasia

    29/07/2012 at 17:37

    Przepis podstawowy jest idealny w swojej prostocie, a muffinki wychodzą pyszne!

    • Paulinaborowiecka

      01/09/2012 at 19:17

      babeczki sa rewelacyje.bardzo szybki przepis i prosty

  127. Pingback: Muffiny z czekoladą : Jak Po Maśle

  128. Gosia

    17/05/2012 at 17:39

    Pięknie Ci wyszły te muffinki, ja jak robiłam ostatnio to polałam je czekoladą do polewania Fin Car z Lidla, uwielbiam wszystko co czekoladowe, Twoje wyglądają na pyszne, ale zamiast rodzynek to wolałabym kawałeczki czekolady:)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top