Home Lifestyle Najlepsze hotelowe restauracje w Polsce – gdzie warto zjeść?

Najlepsze hotelowe restauracje w Polsce – gdzie warto zjeść?

6 min read
2
0
tauracje hotelowe travelist

Czym byłby wypoczynek bez dobrego jedzenia? Wakacyjny urlop, szczególnie dla miłośników smakowitych potraw, to czas rozpieszczania swojego podniebienia. Specjalnie dla Ciebie klub travelowy Travelist.pl przygotował listę najlepszych hotelowych restauracji w Polsce. Do której z nich wybierzesz się w pierwszej kolejności?

 

Restauracja Venti-Tre w Hotelu Regent Warsaw *****

Restauracja znalazła się na naszej liście z powodu… miodu i wyjątkowych potraw kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej, przywołujących na myśl słoneczną Italię. Szef kuchni – Marcin Suchenek, przyrządzając swoje dania, dodaje do nich unikalny miód „Łazienki Gold”, który pochodzi z pasieki znajdującej się na dachu hotelu. W restauracji goście skosztują aromatycznej pizzy z pieca opalanego drewnem, spróbują wyśmienitych makaronów lub zjedzą dania ze świeżych ryb i owoców morza. Venti-Tre to jednak nie tylko niepowtarzalne smaki i aromaty, ale również okazja do podejrzenia pracy kucharzy. Charakterystycznym elementem restauracji jest jej otwarta kuchnia.

venti tre regent warsaw

 

Restauracja Refektarz Hotel Zamek Ryn ****

Jedna ze 100 najlepszych restauracji w Polsce wyróżniona w plebiscycie „Poland 100 Best Restaurants 2015”, znajdująca się w czołówce rankingu, może pochwalić się nie tylko wyszukanymi i aromatycznymi daniami, ale także bogatą historią. W XV-wiecznym Zamku Krzyżackim w Rynie komtur i rycerze zakonni jadali niegdyś upolowaną zwierzynę i ryby z okolicznych lasów i jezior. Do dziś w restauracji serwuje się tradycyjne potrawy z dziczyzny. Szef kuchni – Ireneusz Koniuszek kultywuje rycerskie tradycje i łącząc przyprawy z procesem przygotowania, wydobywa z mięsa wyjątkowe walory smakowe i serwuje dania, których nie znajdziesz w żadnym innym miejscu.

Sprawdź najlepsze oferty wyjazdów z pierwszym klubem travelowym w Polsce – Travelist.pl

refektarz-hotel-zamek-ryn

 

Cafe Oranżeria w Hotelu Kossak ****

Położona na najwyższym piętrze krakowskiego Hotelu Kossak **** restauracja Cafe Oranżeria, to doskonały punkt widokowy, z którego możesz podziwiać panoramę Krakowa. Wnętrze restauracji jest przeszklone, a latem udostępniany jest dla gości dodatkowy taras zewnętrzny. Rozkoszując się więc niebywałymi smakami, będziesz mógł przyglądać się miastu i jego zabytkom. W Cafe Oranżeria kreatywni kucharze, w tym nieprzeciętny szef kuchni – Robert Joachimiak-Szpinda, serwują gościom potrawy z różnych stron świata. Na talerzu przystawek znajdą się więc i jagody goji w rukoli podane z pieczonym serem kozim, pikantnym musem mango i świeżą truskawką, i małże brzytwy marynowane w oliwie podane na sałacie z boczkiem, jabłkiem i chrustem pora. Specjalnością szefa kuchni jest wyjątkowa zupa – consomme z gołębia francuskiego podane z pierożkami z gołębim mięsem. Nie bez przyczyny restauracja otrzymała 3 widelce w plebiscycie „Poland 100 Best Restaurants”. Różnorodność to cecha wyróżniająca to niezwykłe kulinarne miejsce.

cafe-oranzeria-w-hotelu-kossak

 

T-Bone w Grand Hotel Tiffi *****

Elegancka restauracja położona nad brzegiem najdłuższego polskiego jeziora – Jezioraka serwuje wykwintne i lekkie dania oraz potrawy Modern Polish Cuisine. To tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu, której ambasadorem jest Grzegorz Labuda – znany szef kuchni, autor książek kucharskich i zwycięzca konkursu Wine Food Noble Night w 2014 roku. Danie popisowe restauracji to mille-feuille z serca wołowego z flaczkami cielęcymi na sosie z żurku. Wszystkie potrawy przyrządzane są z naturalnych składników i świeżych produktów takich jak ryby z okolicznych jezior, warzywa i warmińskie sery. Obiad w restauracji T-Bone na długo pozostanie w Twojej pamięci i dostarczy niezapomnianych wrażeń kulinarnych.

t-bone-w-grand-hotel-tiffi

Tekst zawiera lokowanie produktu. Powstał we współpracy z portalem Travelist.pl

Load More Related Articles
Load More By Jacek Andrzejewski
Load More In Lifestyle

2 komentarze

  1. nietylkopasta

    25/06/2015 at 10:50

    W jednej miałam okazję być – tej w Rynie. Mimo że dawno temu jedzenie wspominam bardzo dobrze. Jedyną wadą jest jej zamkowy charakter i ciemne wnętrze.

    Reply

    • Jacek Andrzejewski

      Jacek Andrzejewski

      25/06/2015 at 12:50

      Ale taki wystrój/charakter może być również zaletą. Ja na przykład bardzo lubię takie stare, wręcz zabytkowe, wnętrza. :) Jeśli nie lubisz ciemnych wnętrz, to Cafre Oranżeria będzie w sam raz dla Ciebie. :)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Pieczona kaczka po azjatycku z makaronem

Nie wiem, czy wiecie, ale drób w Polsce to jedno z najpopularniejszych mięs. W naszym domu…