Gotowa masa cukrowa – czy warto na nią postawić?

Nie da się ukryć, że w przypadku tortów liczy się nie tylko ich smak, ale i odpowiednia prezencja. Wiedzą o tym doskonale zarówno profesjonalni cukiernicy, jak i zupełni amatorzy. Do dekorowania wypieków doskonale nadaje się masa cukrowa. Można ją przygotować samodzielnie, ale nie jest to proste i zajmuje sporo czasu. Warto więc rozważyć zakup gotowego produktu.

Czym właściwie jest masa cukrowa?

Masa cukrowa zwana również masą angielską czy fondantem to lukier plastyczny, który powstaje z żelatyny, cukru pudru i glukozy. Służy do dekorowania wyrobów cukierniczych różnego rodzaju. Zazwyczaj masa cukrowa wykorzystywana jest do okładania tortów w stylu angielskim. Tworzy się z niej również figurki. Przygotować ją można samodzielnie, ale wiele osób stawia na gotową masę cukrową. Znaleźć ją można m.in. w sklepie internetowym https://www.cake-land.pl/masa-cukrowa. To świetny wybór zarówno dla profesjonalistów, jak i amatorów.

Jakie zalety ma gotowa masa cukrowa?

Gotowa masa cukrowa jest dostępna w sprzedaży w wielu różnych kolorach do wyboru np. błękitnym, czarnym, czerwonym czy fioletowym. Można też ją samodzielnie barwić. Zaopatrzyć się można w różną ilość lukru plastycznego w zależności od swoich aktualnych potrzeb. Dla profesjonalnych cukierników przeznaczone są oczywiście największe opakowania. 

Wyróżnić przy tym można różne rodzaje masy cukrowej. Niektóre idealnie nadają się przede wszystkim do modelowania, a inne są przeznaczone do tworzenia figurek na tort. Warto więc na samym początku zastanowić się, do czego lukier plastyczny jest właściwie potrzebny. 

Gotowa masa cukrowa to produkt, który ma naprawdę sporo zalet. Zacząć trzeba od tego, że jest banalnie prosty w użyciu i dość uniwersalny. Z jego pomocą ozdabianie wypieków staje się o wiele łatwiejsze. Fondant niemal od razu jest gotowy do użycia – wystarczy go wcześniej delikatnie ogrzać. Gotowa masa jest elastyczna i wytrzymała. 

Dlaczego warto zdecydować się na gotową masę cukrową?

Trudno o lepszy wybór, gdy mowa o dekorowaniu tortów, niż gotowa masa cukrowa. To produkt, który świetnie sprawdza się nie tylko w warunkach domowych, ale i w cukierniach czy piekarniach. Najlepsze na rynku masy cukrowe są oparte na wysokiej jakości składnikach. Zawierają naturalne barwniki, są pozbawione oleju palmowego i tłuszczy utwardzonych. Nie stanowią więc żadnego zagrożenia dla ludzkiego zdrowia. Trudno dziwić się temu, że z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością na rynku.

Artykuł sponsorowany na zlecenie właściciela sklepu cake-land.pl

Oceń przepis / post

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.