Uwielbiam wiosnę za nowalijki, a nie ma drugiego tak zdrowego warzywa jak młode buraczki. Jak tylko pojawiły się w osiedlowym sklepie, od razu kupiłam dwie wiązki. I tak oto postał wiosenny barszczyk z botwinką.

Składniki:

Wywar:

  • podudzie z kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • liść laurowy, ziele angielskie

Barszczyk:

  • 2 pęczki młodych buraczków (botwinka)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • koper

Z podanych składników (na wywar) gotujemy bulion. Dla leniwych i zapracowanych bulion może być sporządzony z kostki rosołowej.

Wyjąć podudzie i warzywa. Buraczki umyć, posiekać i wrzucić do bulionu, gotować kilka minut, wyłączyć. Śmietanę rozmieszać w szklance z kilkoma łyżkami zupy i wlać do barszczu. Tuż przed podaniem posypać koperkiem, ja akurat nie miałam i dałam świeżą pietruszkę. Zupa wyszła pyszna:)

Pokaż komentarzeClose Comments

2 Comments

  • Filipinka
    Posted 14 lipca 2018 at 23:19 0Likes

    Ja lubię kwiaty, ale bez przesady, bo jak jest ich za dużo to miesza mi się w głowie od nich.

  • Gastromonia
    Posted 22 maja 2012 at 07:58 0Likes

    Pyszna zupka, ja chyba dodałam za dużo mleka bo śmietany rzadko używam i zrobiła mi się botwinka bledsza.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.