Kategorie
Dania jednogarnkowe Kuchnia Nowości Okazjonalna Zupy

Barszczyk z botwinką

 

Uwielbiam wiosnę za nowalijki, a nie ma drugiego tak zdrowego warzywa jak młode buraczki. Jak tylko pojawiły się w osiedlowym sklepie, od razu kupiłam dwie wiązki. I tak oto postał wiosenny barszczyk z botwinką.

Składniki:

Wywar:

  • podudzie z kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • liść laurowy, ziele angielskie

Barszczyk:

  • 2 pęczki młodych buraczków (botwinka)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • koper

Z podanych składników (na wywar) gotujemy bulion. Dla leniwych i zapracowanych bulion może być sporządzony z kostki rosołowej.

Wyjąć podudzie i warzywa. Buraczki umyć, posiekać i wrzucić do bulionu, gotować kilka minut, wyłączyć. Śmietanę rozmieszać w szklance z kilkoma łyżkami zupy i wlać do barszczu. Tuż przed podaniem posypać koperkiem, ja akurat nie miałam i dałam świeżą pietruszkę. Zupa wyszła pyszna:)

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Cześć! Nazywam się Paula Andrzejewska i jestem technologiem żywności (magister inżynier). Wiem z czego się składa i co zawiera (z chemii właśnie!). Pracowałam również w kilku zakładach produkujących żywność: w laboratorium i na stanowiskach kierowniczych/managerskich. Chcę pokazać Ci w jaki sposób producenci żywności obchodzą prawo, które produkty to prawdziwe perełki, a które totalne porażki.

2 odpowiedzi na “Barszczyk z botwinką”

Pyszna zupka, ja chyba dodałam za dużo mleka bo śmietany rzadko używam i zrobiła mi się botwinka bledsza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.