Home Kuchnia Ciasta Pancakes z malinami

Pancakes z malinami

2 min read
5
0

Moje Pancakes’y nie powstały spontanicznie. Zaczęło się od gry Papa’s Pancakeria znalezionej na JoeMonster. Po wirtualnie usmażonych naleśnikach przyszedł czas na prawdziwe.

Pancakes to cienkie, okrągłe i małe naleśnik, zrobione z ciasta z dodatkiem środków spulchniających i smażone bez tłuszczu. Archeologiczne dowody wskazują, że naleśniki to prawdopodobnie najwcześniejsze i najbardziej powszechne rodzaje żywności zbóż jedzone w prehistorycznych społeczeństwach. Wykorzystywano mąki nasion zmieszane z mlekiem i jajami, pieczone na gorącym kamieniu lub w płytkich garnkach glinianych na otwartym ogniu, a wszystko po to oby tworzyć smaczny i pożywny posiłek.

Przepis:

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka maślanki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być dosyć gęste. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku oleju.

Pancakes’y można podawać z wieloma dodatkami. Ja akurat pokusiłam się na maliny, które o tej porze roku są tylko mrożone.

Sos malinowy:

  • filiżanka malin mrożonych
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wody

Maliny bardzo szybko się rozmrażają, ale można je wyjąć wieczorem i wstawić do lodówki. Przy pomocy widelca rozgnieść maliny z cukrem, dodać łyżeczkę wody i wymieszać. Gotowym sosem polewać Pancakes’y.

Pancakes’y smakują jeszcze lepiej niż wyglądają, a zdjęcia mówią same za siebie. Idealna propozycja na sobotnie śniadanie z kawą.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

5 komentarzy

  1. Dominika

    23/01/2013 at 13:18

    Są przepyszne. Zrobiłam je wczoraj i dzisiaj. Ale niestety nie potrafię tak ich przewrócić by nie rozrywały się. Masz na to jakąś radę?

    Reply

  2. triny

    16/05/2012 at 23:33

    uwielbiam pancake, teraz to dobre z truskawkami, niebo…

    Reply

  3. rose

    15/04/2012 at 07:32

    ale tak bez jajek..?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/04/2012 at 13:42

       Oh, zapomniałam. Trzeba dodać 1 jajo:)

      Reply

  4. budabi

    17/03/2012 at 11:20

    Zajebiste! Jeszcze zeby mi ktos zrobil

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…