Ciasta

Bajaderki ze śliwkami i rumem

 

Jak nie wiem co zrobić na słodko to właśnie przygotowuję bajaderki. Te małe kulki nie wymagają szczególnej listy zakupów, bo składniki zawsze mamy w kuchni. Jakby tego było mało robi się je błyskawicznie, wyglądają bardzo gustownie, a smakują… Sami się przekonajcie.

Mój przepis na dziś to bajaderki z suszonymi śliwkami. Z podanych składników wychodzi około 22 sztuki bajaderek. Podawać w papierowych kokilkach.

Składniki:

  • 100 g margaryny Kasia
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka stołowa kakao
  • 2 łyżki rumu
  • 50 g suszonych śliwek
  • garść migdałów lub orzechów
  • małe opakowanie herbatników
  • garść płatków owsianych
  • kolorowa posypka

Margaryna powinna mieć temperaturę pokojową. W blenderze zmiksować suszone śliwki, migdały i herbatniki i płatki owsiane. Z powodu braku blendera można bardzo drobno posiekać lub rozkruszyć wymienione składniki. Rozdrobnioną „masę” przenieść do miski i dodać resztę składników. Zagnieść „ciasto” i formować małe kulki, otaczać w posypce. Podawać w małych kokilkach. Schłodzić i przechowywać w lodówce.

3 komentarze

3 Comments

  1. azalia90210

    16/05/2012 at 23:34

     fajny blog i super fotki:)

  2. Bernika

    12/05/2012 at 18:17

    ekstra, fajne na jeden gryz.

  3. Klaudia Sroczyńska

    12/05/2012 at 14:43

    Urocze kuleczki

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top