Strona główna Kuchnia Ciasta Bajaderki ze śliwkami i rumem

Bajaderki ze śliwkami i rumem

1 minut czytania
3
0

 

Jak nie wiem co zrobić na słodko to właśnie przygotowuję bajaderki. Te małe kulki nie wymagają szczególnej listy zakupów, bo składniki zawsze mamy w kuchni. Jakby tego było mało robi się je błyskawicznie, wyglądają bardzo gustownie, a smakują… Sami się przekonajcie.

Mój przepis na dziś to bajaderki z suszonymi śliwkami. Z podanych składników wychodzi około 22 sztuki bajaderek. Podawać w papierowych kokilkach.

Składniki:

  • 100 g margaryny Kasia
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka stołowa kakao
  • 2 łyżki rumu
  • 50 g suszonych śliwek
  • garść migdałów lub orzechów
  • małe opakowanie herbatników
  • garść płatków owsianych
  • kolorowa posypka

Margaryna powinna mieć temperaturę pokojową. W blenderze zmiksować suszone śliwki, migdały i herbatniki i płatki owsiane. Z powodu braku blendera można bardzo drobno posiekać lub rozkruszyć wymienione składniki. Rozdrobnioną „masę” przenieść do miski i dodać resztę składników. Zagnieść „ciasto” i formować małe kulki, otaczać w posypce. Podawać w małych kokilkach. Schłodzić i przechowywać w lodówce.

Wczytaj więcej podobnych artykułów
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

3 komentarze

  1. azalia90210

    16/05/2012 w 23:34

     fajny blog i super fotki:)

    Odpowiedz

  2. Bernika

    12/05/2012 w 18:17

    ekstra, fajne na jeden gryz.

    Odpowiedz

  3. Klaudia Sroczyńska

    12/05/2012 w 14:43

    Urocze kuleczki

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Czytaj rownież

Nie mów tego głośno: „Żywność to sama chemia” cz.1

W ostatnim moim poście padło sformułowanie „żywność to sama chemia”. Ta fraza już chyba na…