Home Kuchnia Ciasta Wafle przekładane masą z mleka w proszku

Wafle przekładane masą z mleka w proszku

4 min read
2
0
wafle z mlekiem w proszku

Gdy na dworze temperatura sięga powyżej 35° C w cieniu, możecie mi na słowo uwierzyć, że nie mam ochoty dodatkowo podgrzewać atmosfery piekarnikiem. Jakiś czas temu miałam wypróbować przepis na masę do wafli, którą przyrządza się na bazie mleka w proszku. Nie chciałam aby było zbyt banalnie z kakao, dlatego wyszłam przed dom zaopatrzona w młotek i pudełko z orzechami włoskimi. Zaczęłam łupać i muszę wam powiedzieć, że to fajna zabawa. Stukanie młotkiem odstresuję i rozluźnia, a w nagrodę można zjeść wafelka!

Przepis pochodzi z jednej z książek, jakie ostatnio dostałam od Anety z Ad-Art i której jeszcze raz dziękuję. Książka to: „Torty, ciasta przekładane, rolady” autorstwa Haliny Jachowskiej. Przepis nieco zmieniłam.

wafelki orzechowe

Aby zrobić wafle przekładane masą potrzebujesz:

  • pół szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie wafli
  • orzechy włoskie – im więcej tym lepiej

Jak zrobić wafle z masą – przepis krok po kroku

1. Najpierw zagotuj zwykłe mleko z cukrem. Po ugotowaniu odstaw mleko, dodaj masło i wymieszaj do rozpuszczenia.

2. Mleko w proszku wsyp do przestudzonego mleka z masłem. Wymieszaj wszystko i tak przygotowaną masę pozostaw do ostygnięcia.

3. W tym czasie możesz posiekać orzechy. Ja zrobiłam to w blenderze, dzięki temu otrzymałam drobne kawałki. Po ich dodaniu do masy łatwiej było nią wysmarować wafle. I jeszcze jedna wskazówka: wafle najlepiej smaruje się przy pomocy silikonowej łopatki.

wafle z mlekiem w proszku

Dla formalności dodam, że ostatniego wafla nie smarujemy ;)

wafelki orzechowe

Wysmarowane i złożone wafle zawiń w opakowanie, w którym przynieśliśmy je do domu.

wafle przekładane

wafle przekładane

Na wafle połóż deskę, a na deskę coś ciężkiego. U mnie najczęściej jest to forma ceramiczna.

wafle z mlekiem w proszku

Tak przełożone i zawinięte wafle włóż na pół godziny do zamrażarki. Po wyjęciu można kroić.

Jeszcze tylko kilka ruchów nożem i wafle przekładane masą z mleka w proszku będą gotowe! Akurat w krojeniu wyręczył mnie Jacek. Hmm…w jedzeniu też… Jakieś pomysły na inne masy do wafli? :)

wafelki orzechowe

  • domowe wafle z galaretką

    Domowe wafle z galaretką

    Na pewno lubcie wafle, bo kto ich nie lubi? Mi kojarzą się z dzieciństwem, kiedy mama częs…
Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

2 komentarze

  1. aneta

    25/08/2013 at 11:57

    Przepis łatwy i postaram się go zrobić skoro zachwalasz. A z książki na pewno więcej skorzystasz niż ja. Dziękuję i pozdrawiam.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/08/2013 at 21:14

      to ja dziękuję :))

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …