Ciasta

Wafle przekładane masą z mleka w proszku

wafle z mlekiem w proszku

Gdy na dworze temperatura sięga powyżej 35° C w cieniu, możecie mi na słowo uwierzyć, że nie mam ochoty dodatkowo podgrzewać atmosfery piekarnikiem. Jakiś czas temu miałam wypróbować przepis na masę do wafli, którą przyrządza się na bazie mleka w proszku. Nie chciałam aby było zbyt banalnie z kakao, dlatego wyszłam przed dom zaopatrzona w młotek i pudełko z orzechami włoskimi. Zaczęłam łupać i muszę wam powiedzieć, że to fajna zabawa. Stukanie młotkiem odstresuję i rozluźnia, a w nagrodę można zjeść wafelka!

Przepis pochodzi z jednej z książek, jakie ostatnio dostałam od Anety z Ad-Art i której jeszcze raz dziękuję. Książka to: „Torty, ciasta przekładane, rolady” autorstwa Haliny Jachowskiej. Przepis nieco zmieniłam.

wafelki orzechowe

Aby zrobić wafle przekładane masą potrzebujesz:

  • pół szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie wafli
  • orzechy włoskie – im więcej tym lepiej

Jak zrobić wafle z masą – przepis krok po kroku

1. Najpierw zagotuj zwykłe mleko z cukrem. Po ugotowaniu odstaw mleko, dodaj masło i wymieszaj do rozpuszczenia.

2. Mleko w proszku wsyp do przestudzonego mleka z masłem. Wymieszaj wszystko i tak przygotowaną masę pozostaw do ostygnięcia.

3. W tym czasie możesz posiekać orzechy. Ja zrobiłam to w blenderze, dzięki temu otrzymałam drobne kawałki. Po ich dodaniu do masy łatwiej było nią wysmarować wafle. I jeszcze jedna wskazówka: wafle najlepiej smaruje się przy pomocy silikonowej łopatki.

wafle z mlekiem w proszku

Dla formalności dodam, że ostatniego wafla nie smarujemy ;)

wafelki orzechowe

Wysmarowane i złożone wafle zawiń w opakowanie, w którym przynieśliśmy je do domu.

wafle przekładane

wafle przekładane

Na wafle połóż deskę, a na deskę coś ciężkiego. U mnie najczęściej jest to forma ceramiczna.

wafle z mlekiem w proszku

Tak przełożone i zawinięte wafle włóż na pół godziny do zamrażarki. Po wyjęciu można kroić.

Jeszcze tylko kilka ruchów nożem i wafle przekładane masą z mleka w proszku będą gotowe! Akurat w krojeniu wyręczył mnie Jacek. Hmm…w jedzeniu też… Jakieś pomysły na inne masy do wafli? :)

wafelki orzechowe

2 Comments

2 Comments

  1. aneta

    25/08/2013 at 11:57

    Przepis łatwy i postaram się go zrobić skoro zachwalasz. A z książki na pewno więcej skorzystasz niż ja. Dziękuję i pozdrawiam.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/08/2013 at 21:14

      to ja dziękuję :))

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top