sd Przepis na WAFLE przekładane masą z mlekiem w proszku

Strona główna / Wafle przekładane masą z mleka w proszku

Wafle przekładane masą z mleka w proszku

Gdy na dworze temperatura sięga powyżej 35° C w cieniu, możecie mi na słowo uwierzyć, że nie mam ochoty dodatkowo podgrzewać atmosfery piekarnikiem. Jakiś czas temu miałam wypróbować przepis na masę do wafli, którą przyrządza się na bazie mleka w proszku. Nie chciałam aby było zbyt banalnie z kakao, dlatego wyszłam przed dom zaopatrzona w młotek i pudełko z orzechami włoskimi. Zaczęłam łupać i muszę wam powiedzieć, że to fajna zabawa. Stukanie młotkiem odstresuję i rozluźnia, a w nagrodę można zjeść wafelka!

Przepis pochodzi z jednej z książek, jakie ostatnio dostałam od Anety z Ad-Art i której jeszcze raz dziękuję. Książka to: „Torty, ciasta przekładane, rolady” autorstwa Haliny Jachowskiej. Przepis nieco zmieniłam.

wafelki orzechowe

Aby zrobić wafle przekładane masą potrzebujesz:

  • pół szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie wafli
  • orzechy włoskie – im więcej tym lepiej

Jak zrobić wafle z masą – przepis krok po kroku

1. Najpierw zagotuj zwykłe mleko z cukrem. Po ugotowaniu odstaw mleko, dodaj masło i wymieszaj do rozpuszczenia.

2. Mleko w proszku wsyp do przestudzonego mleka z masłem. Wymieszaj wszystko i tak przygotowaną masę pozostaw do ostygnięcia.

3. W tym czasie możesz posiekać orzechy. Ja zrobiłam to w blenderze, dzięki temu otrzymałam drobne kawałki. Po ich dodaniu do masy łatwiej było nią wysmarować wafle. I jeszcze jedna wskazówka: wafle najlepiej smaruje się przy pomocy silikonowej łopatki.

wafle z mlekiem w proszku

Dla formalności dodam, że ostatniego wafla nie smarujemy ;)

wafelki orzechowe

Wysmarowane i złożone wafle zawiń w opakowanie, w którym przynieśliśmy je do domu.

wafle przekładane

wafle przekładane

Na wafle połóż deskę, a na deskę coś ciężkiego. U mnie najczęściej jest to forma ceramiczna.

wafle z mlekiem w proszku

Tak przełożone i zawinięte wafle włóż na pół godziny do zamrażarki. Po wyjęciu można kroić.

order Neurontin Jeszcze tylko kilka ruchów nożem i wafle przekładane masą z mleka w proszku będą gotowe! Akurat w krojeniu wyręczył mnie Jacek. Hmm…w jedzeniu też… Jakieś pomysły na inne masy do wafli? :)

wafelki orzechowe

10 komentarzy do wpisu „Przepyszna rozeta drożdżowa z serem i rodzynkami

  1. Napewno przepyszne, ja dziś robię Metrowca – pierwszy raz więc proszę kciuki trzymać. Chodź nie ma w nim nic trudnego. Później się zdjęciem pochwale :)

    • Moja mama kiedyś piekła na każde święta metrowca. Nigdy nam się nie znudził i zawsze był taki dobry, a masę z miski łyżeczką jadłam – taka smaczna była. Niedługo też muszę przygotować :)
      Oczywiście będziemy trzymać kciuki i czekamy na zdjęcia!! :)))

      • Ja tego metrowca odgapiam od teśiowej, ale nie wiem z czego ona masę robi czy gotuję budyń z mąki czy taki z torebki bierze. Moja będzie z torebki :) czekam aż wszystko przestygnie i się biorę z robotę :P

          • ja też robiłam z budyniu z torebki :P to miałam na myśli pisząc że moja będzie z torebki. A tak wygląda już gotowy :)

          • Super! I widzę, że domowa polewa czekoladowa. Jak już poleję nią ciasto, to pozostałości z rondla nie pozwalam się zmarnować i nie uronię przy tym ani kropli.
            Zazdroszczę ciacha na weekend i życzę smacznego :)

          • no oczywiście że domowa polewa, a jakże by inaczej :) a no dziękuję chodź ja się go nie objem tak jakbym chciała. Miłego weekendu :)

Dodaj komentarz