Home Kuchnia Ciasta Ciasto czekoladowo-bananowe z jagodami. Pyszne!

Ciasto czekoladowo-bananowe z jagodami. Pyszne!

5 min read
0
1

Chyba nikt nie lubi jak coś się marnuje, a szczególnie jeśli chodzi o żywność. Produkty zepsute niezwłocznie należy wyrzucić, ale np. czarne banany nadają się jeszcze do przetworzenia! Jest kilka zastosowań spożywczych dla takich egzemplarzy. Kiedyś trafiłam na przepis na wino z bananów. Potrzebne były właśnie takie w kropki, a jeszcze lepiej całe czarne. W ów przepisie potrzeba ich było aż 10 kg i autor polecał odwiedzić kilka jak nie kilkanaście sklepów w celu zakupienia takiej ilości ciemnych bananów. W moim przepisie nie nachodzicie się, bo potrzebujecie tylko 2 banany, oczywiście mocno dojrzałe, a pozostałe składniki zawsze są w lodówce.

Jest wiele przepisów na ciasto z bananami. Kiedyś już robiłam jedną wersję (bez kakao) i nie do końca przypadła mi do gustu. Widoczne „niteczki” z bananów nie wyglądały zbyt apetycznie, dlatego zdecydowałam się na wersję czekoladową. Powiem krótko. To ciasto przeszło moje oczekiwania. Z wyglądu przypomina murzynka, ale jeśli spróbujecie kawałek to przekonacie się, że ciasto jest bardzo bananowe, a czekolada (kakao) tylko podkreśla smak. Przygotujcie to ciasto i dajcie zaskoczyć swoich gości wyjątkowym smakiem. Podsuńcie im kawałek i czekajcie na reakcje…

ciasto czekoladowe z bananami

Foremka keksowa – 32x13x8 cm

Ciasto czekoladowo-bananowe – składniki:

Składniki mokre:

  • dwa bardzo dojrzałe banany – mogą być nawet całe czarne
  • 50 g masła (miękkie lub rozpuszczone)
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka

Składniki suche:

  • 170 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

oraz garść mrożonych jagód lub malin.

Jak zrobić ciasto czekoladowo-bananowe z jagodami?

  1. Ustaw piekarnik na 180ºC. Arkusz papieru do pieczenia zgnieć w rękach jak gazetę i wyprostuj w rękach. Wyłóż papierem formę, układając brzeg na zewnątrz.
  2. Banany zmiksuj w blenderze. Dodaj pozostałe mokre składniki i dokładnie zmiksuj.
  3. Suche składniki wymieszaj w misce. Wlej składniki mokre i wymieszaj łyżką do połączenia. Na końcu dodaj mrożone jagody lub maliny.
  4. Masę przelej do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika.
  5. Piecz około 50-60 minut. Przy ciastach z owocami nie sprawdza się metoda „suchego patyczka”.
  6. Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy, ostudź i dopiero zabierz się za krojenie.

Ciasto można oblać polewą czekoladową lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.
ciasto czekoladowe z bananami
Ciasto ładnie wyrasta, jest wilgotne i bardzo pachnie bananami. Dodatek aromatów jest już zbędny. Można nie dodawać już owoców, ale wg mnie ciasto jest smaczniejsze. Ja dodałam jagody, a ciacho zyskało jeszcze wilgotności.

Napiszcie w komentarzach jak Wam się udało :) Jestem pewna, że wyszło pyszne!

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Prosto z pieca: Chrupiące zapiekanki z pieczarkami. Ten smak uzależnia…

Chrupiąca, miękka w środku, z soczystymi pieczarkami i ciągnącym serem. Chrupiące zapiekan…