Lodowe kanapki z jagodami

Aura ostatnio dopisywała i w miarę możliwości chłodziliśmy się czym się dało. Deser nie tyle był na zimno, co był zamrożony, bo mowa o lodowych kanapkach z jagodami. Pyszne, chłodzące, słodkie i bardzo owocowe. Do masy dodałam galaretkę z smaku jagodowym. Każdą kanapkę okalają dwa herbatniki. Nie potrzebne są już sztućce ani talerzyki czy pucharki. Kanapki bierzemy do ręki i jemy!

Składniki:

  • 200 ml śmietany 30%
  • mały jogurt naturalny
  • galaretka o smaku jagód lub inna
  • 130 g borówki (jagód)
  • herbatniki

Przed przystąpieniem do pracy należy przygotować naczynie w którym nasza masą będzie tężała. Najlepsze będą takie o płaskim dnie. U mnie były to dwie formy keksowe. Foremkę należy wyłożyć folią spożywczą.

Jagody opłukać i osuszyć. Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. Śmietanę i jogurt wcześniej dobrze schłodzić w lodówce.

Śmietankę 30% ubić mikserem na puszystą masę, dodać jogurt naturalny i delikatnie (na niskich obrotach) wymieszać. Cały czas “kręcąc” dodawać ostudzoną galaretkę i dokładnie wymieszać. Jagody ułożyć w naczyniu i zalać masą śmietanową. Szybko schować do zamrażarki i schładzać 4h.

Gdy masa ładnie zamarznie, chwycić folię i wyjąć. Ułożyć herbatniki na wierzchu. To one wyznaczą nam wielkość kanapek. Ostrym nożem wyciąć prostokąty i układać między dwoma herbatnikami. Podawać natychmiast. Przechowywać w zamrażarce.

lodowe kanapki z jagodami

 Zdjęlibyście taką kanapkę w ciepły dzień?

lodowe kanapki z jagodami

 

11 komentarzy do wpisu „Lodowe kanapki z jagodami”

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.