Garnki klasyczne czy kolorowe? Porównanie

Szukając garnków do swojej kuchni, musisz podjąć wiele decyzji o tym, jak duży będzie zestaw, jakie elementy będzie zawierał, z jakiego materiału będą one wykonane. Jednym z dylematów jest także to, czy kupować garnki klasyczne srebrne czy kolorowe. Tak naprawdę ten wybór nie ogranicza się jedynie do aspektów estetycznych. Dotyczy także tego, z jakich materiałów są wykonane poszczególne komplety garnków.

Klasyczne garnki w srebrnym kolorze

Srebrne garnki powstają zazwyczaj z aluminium lub stali nierdzewnej. W zależności od producenta i serii, są produkowane ze stali z domieszką niklu i chromu w zmiennych proporcjach. Niektóre, te bardziej eleganckie, takich producentów jak Zwieger mają w dodatku lekko satynowe wykończenie z zewnątrz, co dodaje im wyjątkowego uroku i klasy.

Garnki stalowe uchodzą za najbardziej uniwersalne i nie jest to twierdzenie bezpodstawne. Stal słynie ze swoich doskonałych właściwości:

  • wysokiej odporności na uszkodzenia mechaniczne,
  • obojętnością na zmiany temperatur,
  • neutralności w kontakcie z żywnością,
  • łatwego czyszczenia,
  • odporności na korozję.

Garnki ze stali mają grube, kilkuwarstwowe dno. To wszystko razem wzięte sprawia, że są doskonałym i uniwersalnym wyborem do każdej kuchni. Także dlatego, że nadają się do użytkowania na różnych typach kuchenek – gazowych, indukcyjnych, elektrycznych.

Kolorowe garnki emaliowane

Garnki emaliowane nie tracą na aktualności, choć dzisiaj nie są już tak popularne jak kiedyś. W kuchniach naszych babć królowały kolorowe rondle i garnki zdobione florystycznymi wzorami, motywami, które kojarzą się z naturą. Dzisiaj jednak chętnie do nich wracamy, szczególnie w modnych aranżacjach rustykalnych, sielskich i klasycznych.

Garnki emaliowane są niezwykle urocze, ale nie pasują do wyposażenia nowoczesnej czy minimalistycznej kuchni. Pominąwszy ich niewątpliwe atuty wizualne, skupmy się na rodzaju materiału, z jakiego powstają. Emalia także ma szereg zalet, do których zalicza się:

  • bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością,
  • trwałość i odporność na zarysowania,
  • wysoki stopień odporności na rdzę,
  • odporność na wysokie temperatury.

Co trzeba wiedzieć na temat emalii to to, że jest pozbawiona szkodliwych substancji, a jako zewnętrza warstwa garnka jest antyalergiczna. W pełni bezpiecznie można zatem użytkować emaliowane garczki w kuchni. W dodatku są one łatwe w czyszczeniu (można je myć w zmywarce), higieniczne, niepodatne na drobnoustroje.

Podsumowanie: jakie garnki wybrać?

Na pewno przy wyborze garnków do swojej kuchni kieruj się rodzajem kuchenki, jaką posiadasz – sprawdzaj oznaczenia, nie każdy zestaw będzie kompatybilny z kuchenką indukcyjną! Warto, choć nie jest to najważniejsze, aby styl garnków, a nawet ich kolor harmonizował z wyglądem wnętrza. Wreszcie – osobiste preferencje. Niektórzy wolą klasyczną emalię, inni skłaniają się w kierunku nowości i sięgają po stal. Ta druga jest obecnie bardziej popularna, co może stanowić dla Ciebie pewną wskazówkę przy wyborze.

Artykuł sponsorowany na zlecenie właściciela serwisu https://prymusagd.pl 

Oceń przepis / post

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.