Home Kuchnia Ciasta Crumble czyli owoce pod kruszonką

Crumble czyli owoce pod kruszonką

2 min read
8
0
Crumble owoce pod kruszonką

crumble

Sezon truskawkowy w pełni. Wczoraj zakupiłam truskawki nawet po 3,50 zł/kg, tymczasem grubo ponad tydzień temu owa cena sięgała 14 zł/kg. Przy tak niskich cenach można się nimi zajadać dzień i noc. Jeśli jeszcze Wam się nie znudziły polecam przepis na truskawki na ciepło czyli tak zwany Crumble. Tak jak napisałam owoce spożywa się na ciepło czyli zaraz po wyjęciu z piekarnika. My nie zdążyliśmy wszystkich zjeść a wszyło 5 sporych porcji i ostatnią sztukę zjadłam w temperaturze pokojowej. Jak dla mnie deser był jeszcze smaczniejszy niż na ciepło. Przepis pochodzi z książeczki „Kuchnia polska na codzień” od Lubelli pod oryginalnym tytułem: „Rabarbar z truskawkami pod kruszonką”.

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • 100 g cukru

Kruszonka:

  • 150 g mąki
  • 75 g cukru
  • 75  g masła
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej

Crumble krok po kroku

Rabarbar obrać, pokroić w plastry 1 cm. Truskawki wypłukać, usunąć szypułki i pokroić w ćwiartki. Rabarbar i truskawki przenieść do miski, zasypać cukrem i wymieszać.

Crumble owoce pod kruszonką

Crumble owoce pod kruszonką

 Owoce przełożyć do kokilek.

crumble

W małej misce przygotować kruszonkę. Mąkę, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową wymieszać. W rondelku rozpuścić masło i gorące wlać do sypkich składników. Energicznie wymieszać.

owoce pod kruszonką

Tak przygotowana kruszonką posypać owoce i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180° C i piec 15-20 minut  w zależności od wielkości naczyń. Podawać na ciepło, ale gdy wystygnie jest równie smaczne.

crumble

Czerwone owoce w roli głównej Truskawkowy zawrót głowy 2013 Desery z truskawkami
Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

8 komentarzy

  1. WaniliowaChmruka

    20/06/2013 at 12:59

    Nie ma to jak taka pyszna, domowa kruszonka.. z lodami :>> o ja cie!! marzę..

    Reply

  2. styl-szyk-elegancja

    19/06/2013 at 19:11

    Cześć, Paula! Przepis smakowity i oblizuję się za każdym razem, gdy do Was zaglądam! Tworzycie swojego bloga z prawdziwą pasją! Chciałam również zapytać, czy to Ty podpisujesz się pod komentarzami na naszym blogu jako „Paula”? Pytam, bo kiedy jest podpis „Paula Jak po maśle” – to wiem, że to Ty :-), a kiedy jest sama „Paula” i klikam na ikonkę wyświetla mi się inny blog… Przepraszam, że tak bezpardonowo pytam, ale pozwoli mi to na ustosunkowanie się do wielu tematów, które pojawiają się… Kibicuję Wam i czerpię inspirację z Waszego bloga, aż chce mi się eksperymentować w kuchni!!! Pozdrawiam serdecznie, Martyna

    P.s. Czy jest jakaś możliwość, abym pisała u Was komentarze w taki sposób, w jaki robię to na innych blogach w formacie blogger, bez wpisywania nazwy, tak żeby od razu pojawiała się nasza ikonka z boku komentarza?? Przyznam, że gubię się troszkę w tym formularzu :/ …

    Reply

    • Jacek Andrzejewski

      19/06/2013 at 21:44

      Cześć! Jeżeli pod imieniem Paula jest link do jakiegoś innego bloga, to nie jest to Paula Andrzejewska z Jak Po Maśle :). Paula komentowałą jako „Paula jakpomasle”, albo jakoś tak.

      Co do pisania komentarzy na naszym blogu z Twoją ikonką, to wystarczy zarejestrować się w systemie komentarzy Disqus (korzystamy z niego). Aby to zrobić kliknij w ikonkę w kształcie śrubki (na górze komentarzy, po prawej stronie) i wybierz opcję „Zarejestruj się”. Dalej już na pewno sobie dasz radę. Będziesz wtedy mogła wgrać własną ikonę i dodać adres bloga.

      Jeżeli się raz zarejestrujesz w Disqusie, to twoja ikonka, nazwa itd. będą widoczne na wszystkich blogach korzystających z tego systemu komentarzy.

      Reply

  3. Ewa Polewa

    19/06/2013 at 11:14

    Pięknie wygląda w takich kokilkach, chyba muszę wreszcie sobie sprawić, bo w naczyniu żaroodpornym raczej trudno o tak smakowity efekt :D Pozdrawiam i dziękuję za udział w truskawkowej akcji :)

    Reply

  4. martawkuchni.blog.pl

    19/06/2013 at 10:07

    ależ to apetycznie wygląda:) lubię takie desery:) mniam mniam:)

    Reply

  5. o-rety.blogspot.com

    18/06/2013 at 21:12

    ja też niedawno piekłam coś podobnego, tyle że tylko rabarbar pod kruszonką, no i w dużej blaszce.Pysznie to wygląda

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      18/06/2013 at 21:18

      :)

      Reply

  6. www.relishmeals.blogspot.com

    18/06/2013 at 14:14

    Miałam dziś bardzo podobne śniadanie. Pycha! :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…