Knedle ze śliwkami

Kulinarna jesień kojarzy mi się z dynią, jabłkami i śliwkami. Na nasze węgierki czekam cały rok. Są pyszne i jedyne w swoim rodzaju, a w tym roku mam ich wyjątkowy urodzaj. W następnym wpisie związanym ze śliwkami, pokażę Wam ile razem z Jacek zerwaliśmy śliwek w ciągu 5 minut.

Moje śliwki są jeszcze zbyt zielone na powidła, dlatego na pierwszy ogień postanowiłam przygotować knedle.

Ciasto na knedle:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

oraz

  • śliwki
  • masło
  • cukier puder

Jak zrobić knedle ze śliwkami? Pokazuję i objaśniam ;)

Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić. Gdy będą ostygną przecisnąć je przez praskę. Ja akurat zrobiłam to w maszynce do mielenia mięsa na drobnej siatce. Ziemniaki przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę i skrobię. Zagnieść gładkie i jednolite ciasto.

knedle

Podczas gdy ja zajmowałam się ciastem, zatrudniony Jacek umył i wypestkował śliwki.

Kto powiedział, że facet może się nie przydać w kuchni?

knedle ze śliwkami

Ciasto już jest, śliwki gotowe. Pozostało już tylko powciskać owoce w ciasto i uformować kulki.

paula robi knedle

Na zachętę dodam, że knedle robi się szybciej niż pierogi.

knedle ze śliwkami

Knedle wrzucamy na wrzątek i gotujemy koło 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową…

knedle ze śliwkami

…polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem pudrem.

knedle ze śliwkami

Smacznego!

 

5 komentarzy do wpisu „Knedle ze śliwkami”

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.