Strona główna Blog Guma do żucia. Czy szkodzi zdrowiu?

Guma do żucia. Czy szkodzi zdrowiu?

13 minut czytania
0
0
guma do żucia

Czy zastanawialiście się kiedyś z czego produkuje się gumę do żucia i czy jest ona korzystna dla naszego zdrowia? Czy kiedykolwiek przeczytaliście jej skład ze zrozumieniem? Jestem prawie pewna, że nie! Sama tego kiedyś nie robiłam, gdyby nie fakt, który zwrócił moją uwagę.

Niewinnie wyglądające drażetki, a w składzie same dodatki! Porównajcie jak ma się skład surowcowy gumy do żucia do innych produktów spożywczych. Zwykle produkty spożywcze są wytwarzane na bazie surowców naturalnych. Guma do żucia odwrotnie. Jest prawie cała wytworzona syntetycznie!


GUMA DO ŻUCIA JEST CUKIERKIEM PRZEZNACZONYM DO ŻUCIA,
A NIE DO POŁKNIĘCIA. POWSTAJE PRZEZ ZMIESZANIE
BAZY GUMY ZE SŁODZIKAMI I AROMATAMI


Odświeża oddech – bzdura!

Działanie odświeżające jest tylko chwilowe. Tak naprawdę guma tylko maskuje problem nieświeżego oddechu. Przykry zapach z ust spowodowany jest problemami z zębami lub gastryką. Warto udać się do specjalisty w celu rozwiązania problemu. Guma odświeży oddech, na minute, może dwie. Później problem powraca.

Zero wartości

Guma do żucia nic nie wnosi do naszego organizmu. Składniki zawarte w gumie przedostają się do krwiobiegu szybciej i w wyższych stężeniach niż składniki żywności, ponieważ wchłaniają się one prosto przez ścianki jamy ustnej. Składniki te nie ulegają normalnemu procesowi filtracji podczas trawienia jak się to odbywa spożywając pokarmy.

Czym właściwie jest guma do żucia?

Guma do żucia jest miękka, plastyczną substancją, wytworzoną aby ją żuć (nie połykać). Większość producentów gum do żucia zachowuje swoje dokładne przepisy w tajemnicy. Często odnoszą się do ich specyficznej kombinacji: gumy, żywicy, wypełniacza, zmiękczaczy i przeciwutleniaczy. Receptury poszczególnych gum mogą się bardzo różnić, jednak zawierają bazowe składniki takie jak:

SUBSTANCJE SŁODZĄCE

1. SORBITOL

Duże spożycie może wywołać gazy, wzdęcia, a czasem skurcze jelit i biegunkę.

2. IZOMALT

Nadmierne spożycie może wywołać efekt przeczyszczający.

3. SYROP MALTITOLOWY

W niskich dawkach nieszkodliwy. W nadmiarze może działać przeczyszczająco.

4. ASPARTAM

Jest to bardzo kontrowersyjnyc składnik. Zawiera fenyloalaninę, jest więc niedozwolona dla osób cierpiących na fenyloketonurię. Podrażnia przewód pokarmowy. Aspartam jest substancją, która została powiązana z guzami mózgu, wadami wrodzonymi i rakiem. Jednak brak jest jednoznacznych badań, aby potwierdzić jego szkodliwość. Uznaje się, że konsumpcja aspartamu w zalecanych normach nie jest szkodliwa.

BAZA GUMOWA?

Jest to gumowata baza, która nadaje właściwości plastyczne produktowi, nie ulega strawieniu. Według prawa, na opakowaniu może być napisane „baza gumowa” bez podania szczegółowych ingredientów. Dotarłam do dokumentu, gdzie podany jest skład jednej z takich gum. Oto on: 1,3-butadieno, 2-metylo-homopolimer, maleinowany, estry z eterem monometylowym glikolu polietylenowego.

WĘGLAN WAPNIA – SUBSTANCJA GLAZURUJĄCA

W małych dawkach nieszkodliwa.

AROMATY

Aromaty dodawane w celu nadania smaku. Mogą być naturalne lub sztuczne.

GUMA ARABSKA – SUBSTANCJA ZAGĘSZCZAJĄCA

Substancja naturalna, uznana za nieszkodliwą.

LECYTYNA SOJOWA – EMULGATOR

Jest alergenem (osoby z alergią na soję muszą unikać takich produktów), dla ogółu nieszkodliwa.

GLICEROL – SUBSTANCJA UTRZYMUJĄCA WILGOĆ

Generalnie bezpieczny, chociaż może obniżać koncentrację i negatywnie wpływać na jasność umysłu. Długotrwale spożywany w nadmiarze może doprowadzić do zaburzeń płodności i pracy serca. Wpływa także na wahania poziomu cukru we krwi – z tego względu powinni go unikać diabetycy.

WOSK CARNAUBA – SUBSTANCJA GLAZURUJĄCA

– naturalny wosk, może wywołać alergie

BHA – PRZECIWUTLENIACZ

W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby, nerek, żołądka, tarczycy. Podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. W połączeniu z dużymi ilościami witaminy C może wytwarzać wolne rodniki, które mogą uszkodzić składniki komórek, w tym DNA.

WG EFSA dopuszczalne dzienne spożycie to 0,25 mg na kg masy ciała. Jeśli ważysz 60 kg to maksymalnie możesz spożyć 15 mg czyli 0,015 g

Opakowanie gum to 14 g. Maksymalna zawartość BHA w opakowaniu gum = 5,6 mg. Czyli musisz zjeść 3 opakowania gumy, aby przekroczyć ilość spożytego BHA. Oczywiście nie uwzględnia się tutaj innych źródeł BHA (takie jak suplementy diety czy chipsy).

BARWNIKI: E133, E160a, E171

E133 – błękit brylantowy FCF, spożywany w dużych ilościach może uszkodzić nerki oraz naczynia limfatyczne. Jest kancerogenny.

E160a – karoten – nieszkodliwy

E171 czyli dwutlenek tytanu (kolor biały) uznany za nieszkodliwy

Dlaczego producent zastosował składniki, które w nadmiarze szkodzą?

To pytanie dotyczy producentów całej żywności – nie tylko tych od gum do żucia.
Otóż dzięki zastosowania takich, a nie innych substratów, otrzymano ten konkretny produkt o wyjątkowych właściwościach. Użycie innych dodatków skutkowałoby wytworzeniem już innego produktu. To jak różnica między Colą a Pepsi. Receptury obu napojów różnią się.

Producent tak powinien dozować dodatki (niektóre dodatki nie mają określonej maksymalnego poziomu stosowania), że przy umiarkowanym spożyciu, aby konsument nie doświadczył skutków ubocznych po spożyciu. Z moich wyliczeń dla gumy wynika, że przekroczenie spożycia przeciwutleniacza BHA wynosi 30 drażetek gumy miętowej bez cukru (pod warunkiem, że producent użył jej w maksymalnie dopuszczonej ilości, a tego nie wiemy).

Czy składniki gumy do żucia są bezpieczne?

Z założenia wszystkie produkty dostępne w sklepach są bezpieczne. Z drugiej strony, niektóre gumy zawierają składniki kontrowersyjne (w małych ilościach, ale jednak). Ilości tych składników są na ogół niższe niż poziomy wywołujące jakiekolwiek szkody.

Oświadczenia zdrowotne Wrigley GmbH

W 2011 r. firm  Wrigley GmbH uzyskała zgody od Komisji Europejskiej na używanie oświadczeń zdrowotnych dotyczących gum do żucia, które odnoszą się do zmniejszenia ryzyka choroby. Oto poniższe oświadczenia:

„Żucie gumy bez cukru remineralizuje szkliwo zębów, co zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy”.

„Żucie gumy bez cukru neutralizuje kwasy powodujące powstawanie płytki nazębnej, co zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy”.

Komisja przyznała, że istnieje związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy spożyciem gumy, a efektem zdrowotnym. Moim zdaniem cel nie uświęca środków. Te same oświadczenia, można dopasować np. do płynu do płukania ust.

Jako technolog powiem, że…

wszystkie składniki stosowane w wytwarzaniu gumy do żucia muszą być na zatwierdzonej przez prawo liście dodatków do żywności lub substancji pomocniczych do żywności, a dzięki temu są sklasyfikowane jako nadające się do spożycia przez ludzi. Słowo „spożycia” może się wydawać nie do końca pasujące, jednak guma do żucia została uznana za żywność, a jej składowe ulegają spożyciu.

Niemniej jednak, nie wszystko co oferuje nam producent żywności służy konkretnie nam samym. Jak widać z powyższych analiz, spożycie gumy do żucia może nam przynieść czasem więcej szkody niż pożytku.

Osobiście, raczej nie żuję gumy. Zdarza mi się to bardzo sporadycznie.

 

 

Źródło:
DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI z dnia 3 sierpnia 2012 r

Rozp. (WE) NR 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności

Rozp. (UE) NR 665/2011 z dnia 11 lipca 2011 r.

Wczytaj więcej podobnych artykułów
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Blog

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *