Babka cytrynowa z twarogiem
Dziś na blogu pyszna babka cytrynowa z twarożkiem. Uwielbiam ser i serniki, a gdy znalazłam przepis na babkę serową postanowiłam od razu ją przygotować. Gdy szukam przepisu, to w pierwszej kolejności wertuję wszystkie książki kucharskie, które mam w domu. Dopiero gdy nie znajdę interesującego mnie przepisu, zaglądam do Internetu.
Jak na blogerkę kulinarną, to nie mam ich zbyt wiele. Ledwie ponad 20 sztuk. Zatem czy mogę się równac z blogerkami, które często mają w swoich zbiorach po 200, a nawet 300 książek kucharskich? Uważam, że tak, ponieważ umiejętności kulinarnych i potencjału nie powinno się mierzyć ilością zebranych ksiąg.
Mam za to sentyment do kilku udanych pozycji oraz tych bardzo starych. Stare książki kucharskie mają w sobie jakąś magię, która została zaklęta na ich pożółkłych kartach. Chociaż zazwyczaj sama wybieram i kupuję sobie książki kucharskie, to zdarza się, że dostaję jakąś książkę w prezencie. Niedawno Jacek podarował mi „Kuchnię Polską” p. Elżbiety Adamskiej, z której pochodzi moja dzisiejsza babka cytrynowa.
Babkę cytrynową z serem szczerze polecam nie tylko na Wielkanoc.
Składniki
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 5 jajek
- 250 g mąki
- 250 g sera twarogowego
- 1 cukier waniliowy (ja dałam laskę wanilii)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z jednej cytryny
- tłuszcz do posmarowania formy
- bułka tarta do formy
Babka cytrynowa – przygotowanie
Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Łyżkę soku zostawić do lukru. Miękkie masło zmiksować z cukrem do białości.
Cały czas miksując dodać po jednym jajku, wanilię, ser, sok z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Formę na babkę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piekarnik wcześniej nagrzać, a ciasto wlać do foremki.
Babkę piec 30-40 minut w temp. 190-200°. Po upieczeniu pozostawić w foremce i ostudzić.
Przygotować lukier. Kilka łyżek cukru pudru wsypać do miseczki lub szklanki, dodać łyżkę soku z cytryny. Wymieszać i polać babkę. Gotowe ciasto posypać skórką z cytryny.
Babka wyszła wilgotna i taka cytrynowa! Dla mnie nawet smaczniejsza od Waniliowej Babki Piaskowej.
wygląda bardzo smakowicie, miałam piec serniczki, ale chyba się skuszę….
Polecam babkę, super ciasto.