Home Okazjonalna Dania jednogarnkowe Ratatouille z kluskami śląskimi czyli genialnie prosty i smaczny obiad!

Ratatouille z kluskami śląskimi czyli genialnie prosty i smaczny obiad!

2 min read
6
0

Całkiem niedawno dodałam wpis Jak zrobić kluski śląskie. Tymczasem wczoraj w gazetce promocyjnej pewnego sklepu znalazłam przepis na Ratatouille (Ratatuj) z kluskami śląskimi. Zdjęcie potrawy wyglądało bardzo obiecująco, a przepis bajecznie prosty. Danie zrobiło furorę w domu! Wyszło przepysznie.

Składniki:
kluski śląskie gotowe lub własne (przepis krok po kroku tutaj)
pół małej cukinii
kawałek bakłażana (niekoniecznie)
1 duża cebula
1 czerwona papryka
plaster selera
100 g włoszczyzny
100 ml oleju
tymianek
sól i pieprz do smaku
kilka ząbków czosnku

 Z włoszczyzny, wody i solu ugotować wywar jarzynowy – około 100-150 ml. Bakłażana, cukinię, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, selera w słupki, a czosnek w plasterki. Warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie podlać przygotowanym wcześniej wywarem i dusić do miękkości. Pod koniec dodać świeży tymianek. Do smaku można dodać słodka paprykę w proszku.  Podawać z gorącymi kluskami śląskimi, nalewając nieco sosu do dziurek.

 Jak spróbujecie tego dania, na pewno nie będziecie żałować. Gwarantuję!

Warzywa psiankowate 2012

  • pomysł na soczystego kurczaka

    Mój pomysł na soczystego kurczaka

    Otaczają nas gotowe mieszanki przypraw, sosy w torebkach i gotowe mrożone potrawy do odgrz…
  • Tortilla z kurczakiem i warzywami

    Często biorę udział w różnych konkursach kulinarnych. Tym razem moim zadaniem było wymyśli…
  • Łazanki z cukinią

    I znowu zabrakło mi pomysłu na obiad. Czasem mam takie chwile, że na prawdę nie wiem co ug…
Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Dania jednogarnkowe

6 komentarzy

  1. Michał

    25/05/2013 at 19:46

    bardzo smaczne:) i syte

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/05/2013 at 22:12

      Oj tak.

      Reply

  2. Michał

    25/05/2013 at 19:46

    bardzo smaczne:) i syte

    Reply

  3. […] Ratatouille z kluskami śląskimi – Jak po maśle […]

    Reply

  4. Marta Kaczmarczyk

    06/09/2012 at 21:28

    O, sama bym nie wpadła na takie połączenie. Bardzo ciekawe.

    Reply

  5. mopswkuchni

    04/09/2012 at 13:15

    Super, zamiast ciężkiego sosu, lekki i zdrowy ratatouille :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…