Papryka faszerowana

2 min read
0
0

Bogactwo warzyw tej schyłku lata daje duże pole do popisu w kuchni. Tym razem skusiłam się na faszerowaną paprykę. taka papryka bardzo przypomina mi gołąbki, tylko zamiast kapusty mamy kielichy papryki no i oczywiście dużo mniej pracy przy tej wersji. Farsz przygotowałam z mięsa mielonego i ryżu gotowanego na sypko. Do dania użyłam papryki zielonej „zwykłej” oraz pomidorowej.

Składniki:
8 dużych papryk
700 g mięsa mielonego
1 duża cebula
2 woreczki ryżu
2 pomidory
oliwa
pieprz
sól

Ryż gotujemy na sypko, cebulę siekamy i smażymy na oliwie ze szczyptą soli. Papryki umyć, przekroić w połowie i wydrążyć środki. Ryż ostudzić i wymieszać z mięsem oraz cebulką. Posolić i popieprzyć do smaku.

Nadziewać papryki przygotowanym farszem. Połówki papryk z dziurką uszczelnić plastrem pomidora i na każdą paprykę położyć również plaster pomidora. Całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 40 minut w piekarniku na środkowym poziomie w temperaturze około 180 stopni C. Po upieczeniu polać sosem pomidorowym.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Dania jednogarnkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …