Dania jednogarnkowe

Papryka faszerowana

papryka faszerowana

Bogactwo warzyw tej schyłku lata daje duże pole do popisu w kuchni. Tym razem skusiłam się na faszerowaną paprykę. taka papryka bardzo przypomina mi gołąbki, tylko zamiast kapusty mamy kielichy papryki no i oczywiście dużo mniej pracy przy tej wersji. Farsz przygotowałam z mięsa mielonego i ryżu gotowanego na sypko. Do dania użyłam papryki zielonej „zwykłej” oraz pomidorowej.

Składniki:
8 dużych papryk
700 g mięsa mielonego
1 duża cebula
2 woreczki ryżu
2 pomidory
oliwa
pieprz
sól

Ryż gotujemy na sypko, cebulę siekamy i smażymy na oliwie ze szczyptą soli. Papryki umyć, przekroić w połowie i wydrążyć środki. Ryż ostudzić i wymieszać z mięsem oraz cebulką. Posolić i popieprzyć do smaku.

Nadziewać papryki przygotowanym farszem. Połówki papryk z dziurką uszczelnić plastrem pomidora i na każdą paprykę położyć również plaster pomidora. Całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 40 minut w piekarniku na środkowym poziomie w temperaturze około 180 stopni C. Po upieczeniu polać sosem pomidorowym.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top