Ciasta

Ciasto szefowej

ciasto szefowej

Ciasto szefowej – pyszne i lekkie niczym chmurka. Pierwszy i ostatni raz to ciasto przygotowałam kilka lat temu nie zapisując nawet receptury. Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam z bloga Kulinarne Spotkania, gdzie ciasto to nosi nazwę „Ciasto szefa”. Ja pozostałam przy kobiecej wersji nazwy – Ciasto szefowej. Skład ciasto jest bardzo podobny do 3 Bita, który niedawno prezentowałam na blogu. Proporcji składników podanych w przepisie nie zmieniałam, chociaż autorka sugeruje formę 25×30 cm, to ja zrobiłam moje ciasto w blaszce 37×23 cm.

ciasto szefowej

Ciasto szefowej – pyszne i lekkie niczym chmurka. Pierwszy i ostatni raz to ciasto przygotowałam kilka lat temu nie zapisując nawet receptury. Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam z bloga Kulinarne Spotkania, gdzie ciasto to nosi nazwę „Ciasto szefa”. Ja pozostałam przy kobiecej wersji nazwy – Ciasto szefowej. Skład ciasto jest bardzo podobny do 3 Bita, który niedawno prezentowałam na blogu. Proporcji składników podanych w przepisie nie zmieniałam, chociaż autorka sugeruje formę 25×30 cm, to ja zrobiłam moje ciasto w blaszce 37×23 cm.

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • ok. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Mąkę wymieszać proszkiem do pieczenia i częściowo dodawać do masy jajecznej – mieszać łopatką lub drewnianą łyżką. Dzięki temu masa będzie puszysta i nie opadnie. Piekarnik nagrzać do 180° C. Blaszkę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą wylać ciasto, wyrównać. Piec 20 minut.

Masa budyniowa

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 szkl. mleka
  • 1 kostka miękkiego masła

W mleku rozpuścić cukier i ugotować na nim 2 torebki budyniu.Budyń ostudzić. Miękkie masło przełożyć do miski, zmiksować na puszystą masę i cały czas miksując po łyżce dodawać budyń. Masa powinna być lekka i jednolita.

Masa śmietanowa

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
Śmietana przed ubiciem powinna być kilka godzin schłodzona w lodówce. Pamiętajcie o tym, bo w sklepie zazwyczaj stoi ona po chłodnią. Śmietanę ubić z cukrem. Żelatynę rozmieszać w szklance w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić i dodać pod koniec ubijania.
oraz
  • 2 op. herbatników po
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • kakao

Blachę wykładamy folią spożywczą. Ciasto przekładamy w następującej kolejności:

– biszkopt

– masa budyniowa

– herbatniki

– masa kajmakowa

– herbatniki

– masa śmietanowa

Tak przełożone ciasto wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu posypujemy kakaem.

16 Comments

16 Comments

  1. Natalia

    19/12/2013 at 18:04

    Ja piec nie bardzo umiem, ale dzielimy się z mamą robotą przy pieczeniu na pół. Więc u mnie będą: sernik, makowiec, piernik, cappucino oraz mój wymysł biszkopt z masą czekoladową a na wierzch polewa z czekolady w której to polewie będą się pysznić rodzynki wcześniej moczone w alkoholu :) do tego oczywiście kilka rodzajów ciasteczek, szyszki no i nie może zabrknąć wafla :)

  2. Natalia

    04/09/2013 at 20:06

    Paula mam pytanie dotyczące Twoje biszkoptu – zawsze ubijasz całe jaja? Bo mnie mama nauczyła ostatnio że najpierw białka ubić z cukrem na sztywno a potem dodawać po 1 żółtku – ciasto wychodzi duże i puchate :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      04/09/2013 at 20:54

      Odkąd mam robota, który ma mieszadło o ruchu planetarnym ubijam całe. Po prostu wrzucam je i czekam :)
      Myślę, że metoda twojej mamy też jest dobra. Tak na prawdę, każda jest dobra, jeśli ciasto ładnie rośnie.

    • Natalia

      19/12/2013 at 18:05

      mnie też mama nauczyła że najpierw białka z cukrem a póżniej dopiero żółtka :)

  3. adzia2002

    27/08/2013 at 17:19

    Mniam,mniam :)

  4. Edi

    24/05/2013 at 19:00

    U mnie to ciasto nazywa się -Balowe”. Wierzch lepiej posypać czekoladą-pycha.
    Ja bym tyle kakao nie sypała,jeśli tak to nie aż tyle.
    Przykład: spróbujcie zjeść łyżkę kakao podusicie się :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/05/2013 at 11:11

      Autorka bloga z którego zaczerpnęłam przepis napisała, że kakao (wiadomo, że gorzkie) przełamuje słodycz ciasta. I trudno mi się nie zgodzić.Kakao nie jest tak dużo jak się wydaje – jest świeżo posypane, a ciasto jedzone łyżeczka, nie da skutku jedzenia cynamonu:)
      Czekoladę często trę na wierzch ciasta, ale ostatnio był 3 Bit w tej wersji. U nas kakao się sprawdziło:)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/05/2013 at 11:11

      Autorka bloga z którego zaczerpnęłam przepis napisała, że kakao (wiadomo, że gorzkie) przełamuje słodycz ciasta. I trudno mi się nie zgodzić.Kakao nie jest tak dużo jak się wydaje – jest świeżo posypane, a ciasto jedzone łyżeczka, nie da skutku jedzenia cynamonu:)
      Czekoladę często trę na wierzch ciasta, ale ostatnio był 3 Bit w tej wersji. U nas kakao się sprawdziło:)

  5. Edi

    24/05/2013 at 19:00

    U mnie to ciasto nazywa się -Balowe”. Wierzch lepiej posypać czekoladą-pycha.
    Ja bym tyle kakao nie sypała,jeśli tak to nie aż tyle.
    Przykład: spróbujcie zjeść łyżkę kakao podusicie się :)

  6. martawkuchni.blog.pl

    23/05/2013 at 10:18

    pyszności:) mniam mniam:) jaka fajna nazwa:)

  7. Marta

    19/05/2013 at 00:47

    Wygląda idealnie :) na pewno pyszne :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      19/05/2013 at 14:22

      Oj tak było dobre. Było…

  8. Marta

    19/05/2013 at 00:47

    Wygląda idealnie :) na pewno pyszne :)

  9. Angie

    17/05/2013 at 19:38

    prezentuje się wspaniale: )

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/05/2013 at 19:54

      Dziękuję:)
      Smakuje tak samo jak wygląda:)

    • Jacek Andrzejewski

      17/05/2013 at 20:31

      Potwierdzam. Wczoraj byli u nas znajomi i wszystko zjedli. Nic dla mnie nie zostalo :(

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top