Szpinak z czosnkiem i śmietaną
Dzisiaj opiszę jak przyrządzić szpinak z czosnkiem. Nie będę pisała o tym, że szpinak jest zdrowy, bo każdy kto oglądał…
Dzisiaj opiszę jak przyrządzić szpinak z czosnkiem. Nie będę pisała o tym, że szpinak jest zdrowy, bo każdy kto oglądał…
Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych mieliśmy za zadanie ugotować danie Tomka Woźniaka (więcej o spotkaniu tutaj i tutaj), przepis i…
Zrazy inaczej zawijane kotlety. Pierwszy raz je zrobiłam i już teraz wiem na pewno, że nie po raz ostatni. Są…
W dzisiejszym odcinku chciałem pokazać, jak zrobić idealne ciasto na pizzę, które jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ostatecznie skończyło się na tym, że tematem odcinka jest pizza z salami i mozarellą. Specjalnie wybrałem takie zestawienie, bo jest ono moim ulubionym.
Rzadko robię fasolkę i właśnie dlatego, jak ktoś mnie pyta „Co ja mam zrobić na obiad?” zawsze odpowiadam, że fasolkę! Owszem, wymaga wcześniejszego namoczenia fasoli, ale trud się opłaca. W dzieciństwie mama, często gotowała fasolkę. Uwielbiałam wyławiać fasolki i zjadałam je w pierwszej kolejność, często zostawiając kiełbaskę w miseczce, krzyczałam: „Zjaaaadłam..!!”.
Na kurczaka duszonego w pomarańczach miałam ochotę od dawna. Bardzo łatwy przepis znalazłam na opakowaniu cukru trzcinowego. Jego oryginalna nazwa to „Glazurowane nóżki kurczaka”. Sos jest słodki i kwaskowy, ale delikatny. Bardzo lubię kurczaka podanego w ten sposób. Do tego surówka i lubiany przez domowników ryż.
Przepis na wątróbkę drobiowa ze smażoną cebulką jest tak prosty, że zastanawiałam się, czy powinnam zamieszczać go na blogu. Jednak, jak sobie przypomnę, to sama kiedyś szukałam takiej receptury i też zajrzałam do internetu. Dlatego dodaję przepis na delikatną i pyszną wątróbkę. Taką jak zawsze przyrządzam i właśnie taką lubi mój mąż.
Są takie dni, kiedy w naszym domu Jacek zamyka się w kuchni, no może nie dosłownie, bo nie mamy drzwi w tym pomieszczeniu, i pichci dla nas coś dobrego. Od czasu do czasu słychać tylko krzyki w stylu „gdzie trzymamy patelnie?” lub „czy to mleko jest dobre?”.