Danie główne

kurczak w pomarańczach

Filety z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym

Ostatnio nie miałam pomysłu na obiad, a chciałam zjeść coś co nie będzie leżeć na wątrobie. Inspirację znalazłam na blogu kulinarne podróże. Niby tylko pierś z kurczaka, ale całą magiczną otoczkę dodaje cudowny sos. Sos to sok z pomarańczy, imbir, papryczka, czosnek i jeszcze kilka składników. Mięso jest przyjemnie soczyste, a ostrość sosu łagodzi ryż.

placek po węgiersku

Placek po węgiersku – smak dzieciństwa

Dziś na obiad placek po węgiersku. Tym co nie jedli powiem, że to taki placek ziemniaczany z gulaszem. Placek po węgiersku, to w pewnym sensie smak mojego dzieciństwa. Co prawda nie jadaliśmy go w wersji z sosem gulaszowym, ale same placki ziemniaczane często gościły na naszym stole.

Do dzisiaj, od czasu do czasu, lubię zjeść placki ziemniaczane, ale jeszcze bardziej lubię urozmaicać gotowane przez siebie potrawy. Dlatego musiałam wypróbować przepis na placek po węgiersku, oczywiście w lekko zmodyfikowanej przez siebie wersji :)

gulasz z żoładków

Gulasz z żołądków w sosie chrzanowym

Lubicie podroby? Co o nich myślicie? Ja lubię, ale nie wszystkie. Przyznaję, że w moim domu nie często goszczą, a jeśli już to są to: wątróbka, a raz do roku serca lub właśnie żołądki. O nich jest dzisiejszy wpis.

ogniste skrzydełka

Ogniste skrzydełka z kurczaka – na grilla

Dziś piątek i dla niektórych zaczął się już długi majowy weekend. Kosztem 3 dni urlopu możemy w tym roku cieszyć się aż 9 dniami wolnego od pracy. Co można robić w tak długi weekend? Jeśli pogoda dopisze Polacy na pewno nie zawiodą z grillowaniem. Dziś przygotowałam ogniste, a nawet diabelskie skrzydełka.

gołąbki domowe

Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym

Jak bardzo pracochłonne są gołąbki, ten tylko wie, kto je robił. A jak dobre są, to chyba wszyscy wiedzą, bo nie znam osoby, która nie lubi ich jeść. Tak wielką miałam ochotę na nie, że nawet popołudniowa zmiana w pracy nie zniechęciła mnie do ich przygotowania. Gołąbki kojarzą mi się z rodzinnym obiadem, na którym obowiązkowo musiały być gołąbki babci. Ostatnio jest moda na gołąbki bez zawijania. Dla mnie to żadne gołąbki, tylko ich sprytna podróbka.

kopytka z twarogiem

Leniwe pierogi czyli kopytka z serem i ziemniakami

Tradycyjne kopytka przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka. Kluski leniwe to ser twarogowy, jajka i mąka. Oczywiście co region to inne receptury. Moje kopytka to połączenie obu przepisów. Tak powstałe kopytka są bardziej puszyste od klasycznych. Podaję je z cebulka smażoną na maśle, szczypiorkiem lub twarogiem.

makaron arrabbiata

Makaron a’la Arrabbiata – krok po kroku

Są takie dni, że zwyczajnie się nic nie chce. Co gorsze nawet nie mam pomysłu na obiad. Myślę, że problem nie jest Wam obcy. W takiej sytuacji najprościej wydaje się jedzenie na wynos, za którym nie przepadamy. Zamiast kolejny raz testować kuchnię lokalną, przypomniał mi się taki oto prosty przepis na makaron z sosem Arrabbiata.

leczo

Przepis na leczo warzywne z duszoną wieprzowiną ;)

Dzisiaj przepis na leczo warzywne, które najczęściej przygotowuję, gdy wracam z pracy do domu. Mam wtedy naprawdę mam mało czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku, a przecież głód doskwiera. Prezentowany przepis nie jest przepisem na tradycyjne węgierskie leczo. Należy go traktować jako moją własną wariację na temat tej smacznej potrawy.