Ciasto na pizze przepis podstawowy

Po wypróbowaniu wielu różnych receptur nareszcie udało mi się zrobić idealne ciasto na pizzę!  Dlatego też nie mogę się z Wami nie podzielić tym, co udało mi się zrobić.

Najważniejszą rzeczą, oczywiście oprócz dodanych do pizzy składników, jest dobre wyrobienie ciasta. Ja akurat poszłam na łatwiznę i wyręczył mnie w tym mój robot kuchenny Bosch Mum. Nie lubię wyrabiać ciasta ręką, a mój robot robi to dokładnie i szybko. Ciasto po wyjęciu z miski nie kleiło się, było jedwabiste i puszyste.

Przy okazji wspomnę, że jeśli nie macie przepisu na sos, to polecam mój sos pomidorowy do pizzy. Zawsze go stosuję, sprawdził się już nie jeden raz. Dlatego też na pewno będziecie zadowoleni.

Ciasto na pizze – składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 60 g drożdży piekarskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli kuchennej

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru i wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto zagnieść na gładką masę.

Jak smakuje moje ciasto na pizzę

Ciasto zrobione wg powyższej receptury jest delikatne i puszyste. Bardzo dobrze się wyrabia i w procesie pieczenia zawsze wyrasta, nigdy nie jest twarde. Jeśli chodzi o smak, to zawsze jest taki jak być powinien.

Jeżeli wypróbujecie mój przepis na ciasto na pizzę, to podzielcie się opinią w komentarzach. Chętnie poznam Wasze doświadczenia :)

Zobacz film: Jak zrobić ciasto na pizzę + pizza z salami i mozarellą

Oceń przepis / post

27 komentarzy do “Ciasto na pizze przepis podstawowy”

  1. Wszystko pięknie przepis super spróbuj nie walkowac tylko ksztowac recznie to bedzie jeszcze lepsze:) bo ciasto musi byc dobrze napowietrzone a walkowanie wyciskarke pecherzyki

    Odpowiedz
    • Cześć! Ostatnio to ja jestem odpowiedzialny za przygotowywanie pizzy w naszym domu. Następnym razem spróbuję Twojej metody, bo jestem ciekawy co z tego wyjdzie. Chociaż nie ukrywam, że lubię w pizzy takie płaskie ciasto jak naleśnik. :)

      Odpowiedz
  2. Super przepis.robie bardzo cienkie ciasto takie jaie lubie. Tez ugniatam ręcznie wiec robię porcje wg przepisu. Polowe ciasta, która zostaje zamrażam. Nastepnym razem mam mniej roboty.wlasna pizza teraz bardziej mi smakuje niz kupna.

    Odpowiedz
  3. Nigdy, ale to nigdy wcześniej nie wyszło mi dobre ciasto na pizzę, a wiadomo, że to podstawa. Tym razem wyszło, więc przepis dobry. Tylko nie mam robota więc ręcznie zagniatałam, a z tym jest trochę zabawy. łatwiej wybrać numer do Dominium i zamówić pizzę ;) No ale pewnie jeszcze kiedyś przepis wykorzystam. Dzięki!

    Odpowiedz
    • Pewnie, że łatwiej zadzwonić po gotową. Do tej pory tylko ja robiłam w domu pizzę i przepis na ciasto zawsze wisi na lodówce. Od jakiegoś czasu zagoniłam do kuchni męża i to on ją przygotowuje. Ma o tyle łatwo, bo robi to w robocie :)

      Odpowiedz
        • Czas pieczenia zależy od tego jak mocno wypieczoną pizzę lubimy oraz na czym pieczemy. Gdy piekłam na zwykłej blasze, to zwykle 15-17 minut.

          Teraz gdy korzystam z kamienia do pizzy, to wkładam pizzę na 7 minut i jest idealnie wypieczona. :)

          Odpowiedz
  4. moje idealne ciasto jest zupelnie rozne od Twojego Paula :) ja daje maki i oleju na oko, drozdzy w zaleznosci czy na jedna duza blache czy na dwie no i z mlekiem a nie woda :) i dodaje jajka bo ciasto twedy jest bardziej kruche.

    Odpowiedz
  5. za pierwszym razem środek ciasta sie nie upiekł,nie wiem czemu, wiec wymysliłam że włoze na 3 minutki do piekarnika samo ciasto a dopiero potem składniki i wyszło pysznie…polecam ;))

    Odpowiedz
    • Oj, mi też często się tak zdaża, że środek jest bardziej miękki. Kombinuję wtedy z grzaniem tylko od dołu i zazwyczaj jest ok. Twoja metoda też jest dobra i często stosuję ją, bo ciasto jeszcze ma szansę podrosnąć przed upieczeniem z dodatkami.

      Odpowiedz
  6. 2 pytania: nie musze przykrwać ciasta sciereczka i czekac az urosnie? i jesli chce zrobic tylko na jedna porcje mam dodac poprostu wszystkiego po polwie?

    Odpowiedz
    • Ciasto lepiej przykryć, bo lubi schnąć a wtedy tworzy się taka skorupka. Z polowy składników wyjdzie 1 blacha na szerokość piekarnika (cienkie ciasta) lub nieco mniejsza okrągła na nieco grubszym cieście, wtedy należy użyć dokładnie połowę składników.

      Odpowiedz
  7.  Ciężko jest zrobić dobre ciasto na pizzę, ale ten Twój przepis jest po prostu świetny! Według mnie także jest to idealne ciasto. I uważam, że oliwa świetnie tu pasuje i nadaje bardzo interesujący smak. Pycha! :)

    Odpowiedz
  8. ja zamieniłabym tylko oliwę na olej ;) oliwa ma specyficzny smak, robiłam kiedyś z nią ciasto i trochę mnie irytowała (a przecież ją lubię i używam na co dzień)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.