Ciasta

Maślane ciasteczka i domowy Lemon Curd

maślane ciasteczka z galaretką

Przepis na te ciasteczka znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów kulinarnych. Do tej pory nawet nie słyszałam o lemon curd. Postanowiłam spróbować, ponieważ składniki zawsze mamy w lodówce, a ja wprost uwielbiam kruche ciasteczka. Mogę piec je i jeść bez końca. Te oto, wprost mnie zachwyciły, ponieważ mają słodko-kwaśne nadzienie, dzięki czemu maślane ciasteczka rozpływają się w ustach. I chociaż mamy wrzesień to ich smak kojarzy mi się ze śniegiem, kominkiem i grzanym winem z pomarańczą. To będzie doskonała propozycja na Boże Narodzenie. Na pewno je wtedy upiekę.

Przepis jest tak prosty i łatwy, że musicie go wypróbować. Obiecuję, że nie będziecie żałować. Czekam na wasze komentarze:)

Składniki:

Lemon curd czyli nadzienie cytrynowe:
sok z 2 cytryn
3 łyżeczki skórki startej z cytryny
8 łyżek cukru
2 jajka

Ciasto:
125g masła o temperaturze pokojowej
200g drobnego cukru
pół laski wanilii
3-4 łyżki śmietany
1 jajko
50 g mąki ziemniaczanej
350g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Nadzienie:
Cytryny wyszorować, umyć, sparzyć i zetrzeć z nich skórkę oraz wycisnąć sok. Z 2 cytryn otrzymałam niecałą szklankę soku o pojemności 250 ml. Sok należy przelać przez małe sitko. W małym rondelku nad małym płomieniem rozpuścić cukier z sokiem z cytryny (nie gotować), dodać skórkę. W małej miseczce roztrzepać 2 jajka.

Nie trzeba ubijać ich na puch, tylko porządnie wymieszać i wlać do soku z cytryny. Całość powoli podgrzewać i mieszać do momentu, aż lekko zgęstnieje i zacznie pojawiać się piana, wtedy wyłączyć palnik i odstawić. Po ostudzeniu w temperaturze pokojowej, przechowywać w lodówce.

Kruche maślane ciasteczka:

Masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Obie mąki, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Do przygotowania ciastek użyłam cukru kryształu, jednak wcześniej rozdrobniłam go w blenderze. Można użyć też cukru pudru. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy śmietanę i wydrążamy zawartość z połowy laski wanilii. Z braku można użyć cukru wanilinowego lub esencji. Ubić. Dodać 2 łyżki mąki i jajko, dalej ubijać.  Partiami dodawać po kilka łyżek mąki. Miksować na niskich obrotach. Ciasto jest już prawie gotowe, należy je jeszcze schłodzić około 1h w lodówce.

Z ciasta formujemy kulki. Ja pomagałam sobie wycinakiem kulek do owoców. Dzięki temu za każdym razem nabrała się ta sama ilość ciasta. Kulki formować ręcznie, obtaczać w cukrze i lekko spłaszczyć. W każdym ciasteczku palcem zrobić małe wgłębienie i małą łyżeczka nakładać odrobinę nadzienia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C. Blaszkę wysmarować tłuszczem lub położyć papier do pieczenia. Z podanych składników otrzymałam 40 ciasteczek, które zmieściły się na dwóch blaszkach. Czas pieczenia: 15 minut. Po wyjęciu ciasteczka należy przestudzić na kratce.

Przygotowując ciasteczka zużyłam blisko połowę nadzienia cytrynowego. Gotowe nadzienie może być przechowywane przez miesiąc w warunkach chłodniczych.

Pochwalcie się swoimi wrażeniami po przyrządzeniu Ciasteczek z lemon curd.

14 Comments

14 Comments

  1. Pingback: Kruche ciasteczka z galaretką cytrynową : blog kulinarny i modowy

  2. Pingback: Makaroniki z lemon curd bez masła - Jak Po Maśle : blog kulinarny i modowy

  3. adz

    29/01/2013 at 13:55

    w przepisie jest ze do ciastra 1 jajko a pozniej o nim nic nie jest napisane

    • jakpomasle

      jakpomasle

      29/01/2013 at 18:20

      Oczywiście, że zapomniałam napisać. Cała ja:)
      Jajko należy dodać w trakcie ubijania. Wpis poprawiony. Przepraszam za roztargnienie i dziękuję.

  4. mariolka

    15/01/2013 at 14:57

    Jaką ilość jajek należy dodać do lemon curd? W liście składników jest 1 jajko, w przepisie 2. Zapewne do tej ilości cytryn 2?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/01/2013 at 21:17

      Tak, zgadza się. 2 jaja należy dodać. Z jednego też by wyszło, ale bardziej rzadkie. Jaja (żółtko) zagęszczają nasz „krem”. Dziękuję za sprytne oko, już poprawiłam.

  5. Rafal Blaszczok

    19/12/2012 at 13:06

    Ciastka są super. Postanowiłem zrobić jako pierwsze w tym roku. Wyszły świetnie. Masy cytrynowej zostało jeszcze na co najmniej trzy porcje ;) a zrobiłem z dwóch cytryn. Na zdjęciu moje „dzieło”.
    A teraz zabieram się do półkruchych…

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/01/2013 at 21:16

      Super zdjęcie! Dobrze, że dałeś więcej nadzienia niż ja, bo jest pyszne.

  6. Elzaza

    17/12/2012 at 14:50

    Pychota , choć bardzo słodka jak dla mnie :) Zrobiłam je z dzemem truskawkowym i z masłem czekoladowym :) Dodaje przepis do mojego notesika :)

  7. Geoda22

    09/11/2012 at 15:13

    Z 2-ch cytryn 300ml soku ? Niemożliwe. Ale przepis na ciasteczka jest ok.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      09/11/2012 at 19:40

      Co prawda użyłam dużych cytryn i wyciskarki elektrycznej, a wyszła mi niepełna szklanka 250. Napisałam, że 300 ml ponieważ myślałam, że taka jest pojemność tej szklanki.
      Błąd poprawiony:)

  8. Ejwrelka

    04/11/2012 at 21:30

    Zrobiłam dzisiaj :) smaczne, chociaż spodziewałam się czegoś lepszego ;P robiłam też z marmoladą, również sà smaczne :) pozdrawiam!

  9. Ana82

    31/10/2012 at 15:17

    dzis je zrobilam, wyszly super. sprobowalam tez „nadzienia” pomaranczowego, tez super jak ktos lubi slodkie :)  jedyny felel jaki mialam to, to hmmm po wsadzeniu do piekarnika mi sie posklejaly wszystkie bo tak urosly :) wiec duzo miejsca potrzebuja:)  supi jeszcze raz bardzo dobre ciasteczka

    • jakpomasle

      jakpomasle

      31/10/2012 at 15:21

       Cieszę się. Te ciasteczka zawsze wychodzą. Ja jest wprost uwielbiam.
      Pozdrawiam

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top