Home Kuchnia Ciasta Maślane ciasteczka i domowy Lemon Curd

Maślane ciasteczka i domowy Lemon Curd

6 min read
14
0

Przepis na te ciasteczka znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów kulinarnych. Do tej pory nawet nie słyszałam o lemon curd. Postanowiłam spróbować, ponieważ składniki zawsze mamy w lodówce, a ja wprost uwielbiam kruche ciasteczka. Mogę piec je i jeść bez końca. Te oto, wprost mnie zachwyciły, ponieważ mają słodko-kwaśne nadzienie, dzięki czemu maślane ciasteczka rozpływają się w ustach. I chociaż mamy wrzesień to ich smak kojarzy mi się ze śniegiem, kominkiem i grzanym winem z pomarańczą. To będzie doskonała propozycja na Boże Narodzenie. Na pewno je wtedy upiekę.

Przepis jest tak prosty i łatwy, że musicie go wypróbować. Obiecuję, że nie będziecie żałować. Czekam na wasze komentarze:)

Składniki:

Lemon curd czyli nadzienie cytrynowe:
sok z 2 cytryn
3 łyżeczki skórki startej z cytryny
8 łyżek cukru
2 jajka

Ciasto:
125g masła o temperaturze pokojowej
200g drobnego cukru
pół laski wanilii
3-4 łyżki śmietany
1 jajko
50 g mąki ziemniaczanej
350g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Nadzienie:
Cytryny wyszorować, umyć, sparzyć i zetrzeć z nich skórkę oraz wycisnąć sok. Z 2 cytryn otrzymałam niecałą szklankę soku o pojemności 250 ml. Sok należy przelać przez małe sitko. W małym rondelku nad małym płomieniem rozpuścić cukier z sokiem z cytryny (nie gotować), dodać skórkę. W małej miseczce roztrzepać 2 jajka.

Nie trzeba ubijać ich na puch, tylko porządnie wymieszać i wlać do soku z cytryny. Całość powoli podgrzewać i mieszać do momentu, aż lekko zgęstnieje i zacznie pojawiać się piana, wtedy wyłączyć palnik i odstawić. Po ostudzeniu w temperaturze pokojowej, przechowywać w lodówce.

Kruche maślane ciasteczka:

Masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Obie mąki, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Do przygotowania ciastek użyłam cukru kryształu, jednak wcześniej rozdrobniłam go w blenderze. Można użyć też cukru pudru. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy śmietanę i wydrążamy zawartość z połowy laski wanilii. Z braku można użyć cukru wanilinowego lub esencji. Ubić. Dodać 2 łyżki mąki i jajko, dalej ubijać.  Partiami dodawać po kilka łyżek mąki. Miksować na niskich obrotach. Ciasto jest już prawie gotowe, należy je jeszcze schłodzić około 1h w lodówce.

Z ciasta formujemy kulki. Ja pomagałam sobie wycinakiem kulek do owoców. Dzięki temu za każdym razem nabrała się ta sama ilość ciasta. Kulki formować ręcznie, obtaczać w cukrze i lekko spłaszczyć. W każdym ciasteczku palcem zrobić małe wgłębienie i małą łyżeczka nakładać odrobinę nadzienia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C. Blaszkę wysmarować tłuszczem lub położyć papier do pieczenia. Z podanych składników otrzymałam 40 ciasteczek, które zmieściły się na dwóch blaszkach. Czas pieczenia: 15 minut. Po wyjęciu ciasteczka należy przestudzić na kratce.

Przygotowując ciasteczka zużyłam blisko połowę nadzienia cytrynowego. Gotowe nadzienie może być przechowywane przez miesiąc w warunkach chłodniczych.

Pochwalcie się swoimi wrażeniami po przyrządzeniu Ciasteczek z lemon curd.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

14 komentarzy

  1. […] maślane ciasteczka z lemon curd, które jakiś czas temu były na blogu? Dzisiaj upiekłam podobne, ale kruche ciasteczka na […]

    Reply

  2. […] na Lemon curd bez masła: Tutaj Mogdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, następnie wysuszyć i zmielić na pył. […]

    Reply

  3. adz

    29/01/2013 at 13:55

    w przepisie jest ze do ciastra 1 jajko a pozniej o nim nic nie jest napisane

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      29/01/2013 at 18:20

      Oczywiście, że zapomniałam napisać. Cała ja:)
      Jajko należy dodać w trakcie ubijania. Wpis poprawiony. Przepraszam za roztargnienie i dziękuję.

      Reply

  4. mariolka

    15/01/2013 at 14:57

    Jaką ilość jajek należy dodać do lemon curd? W liście składników jest 1 jajko, w przepisie 2. Zapewne do tej ilości cytryn 2?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/01/2013 at 21:17

      Tak, zgadza się. 2 jaja należy dodać. Z jednego też by wyszło, ale bardziej rzadkie. Jaja (żółtko) zagęszczają nasz „krem”. Dziękuję za sprytne oko, już poprawiłam.

      Reply

  5. Rafal Blaszczok

    19/12/2012 at 13:06

    Ciastka są super. Postanowiłem zrobić jako pierwsze w tym roku. Wyszły świetnie. Masy cytrynowej zostało jeszcze na co najmniej trzy porcje ;) a zrobiłem z dwóch cytryn. Na zdjęciu moje „dzieło”.
    A teraz zabieram się do półkruchych…

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/01/2013 at 21:16

      Super zdjęcie! Dobrze, że dałeś więcej nadzienia niż ja, bo jest pyszne.

      Reply

  6. Elzaza

    17/12/2012 at 14:50

    Pychota , choć bardzo słodka jak dla mnie :) Zrobiłam je z dzemem truskawkowym i z masłem czekoladowym :) Dodaje przepis do mojego notesika :)

    Reply

  7. Geoda22

    09/11/2012 at 15:13

    Z 2-ch cytryn 300ml soku ? Niemożliwe. Ale przepis na ciasteczka jest ok.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      09/11/2012 at 19:40

      Co prawda użyłam dużych cytryn i wyciskarki elektrycznej, a wyszła mi niepełna szklanka 250. Napisałam, że 300 ml ponieważ myślałam, że taka jest pojemność tej szklanki.
      Błąd poprawiony:)

      Reply

  8. Ejwrelka

    04/11/2012 at 21:30

    Zrobiłam dzisiaj :) smaczne, chociaż spodziewałam się czegoś lepszego ;P robiłam też z marmoladą, również sà smaczne :) pozdrawiam!

    Reply

  9. Ana82

    31/10/2012 at 15:17

    dzis je zrobilam, wyszly super. sprobowalam tez „nadzienia” pomaranczowego, tez super jak ktos lubi slodkie :)  jedyny felel jaki mialam to, to hmmm po wsadzeniu do piekarnika mi sie posklejaly wszystkie bo tak urosly :) wiec duzo miejsca potrzebuja:)  supi jeszcze raz bardzo dobre ciasteczka

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      31/10/2012 at 15:21

       Cieszę się. Te ciasteczka zawsze wychodzą. Ja jest wprost uwielbiam.
      Pozdrawiam

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…