Home Kuchnia Krajanka pomidorowa pasteryzowana na zimę

Krajanka pomidorowa pasteryzowana na zimę

2 min read
5
0

W tym roku lato bardzo sprzyjało dojrzewaniu naszym pomidorom. Pomidory według klasyfikacji botanicznej należą do owoców, ale u schyłku XIX wieku z powodu kwestii podatkowych zostały podporządkowane pod warzyw i tak zostało do dziś. Najbardziej smakują mi sierpniowe pomidory. Są pachnące i słodkie. Są prawdziwe.

Najczęściej jadam je na surowo – tak jak jabłka. Jednak w tym roku, nawet największy zjadacz pomidorów nie spożyłby tej ilości jaką codziennie zbieram z krzaków. Dlatego przygotowałam przetwory.

Najłatwiejsze i najszybsze okazał sie przepis na „Krajankę pomidorową”. Receptura zaczerpnięta z książki Anny Gasik „Pomidory, potrawy i przetwory” z 1982 roku.

Pomidory należy pokroić w grube plastry lub cząstki i ciasno układać w słojach, aż wydzieli się sok. Lekko posolić, a na wierzch wlać po 1 łyżce oleju. Zapełnione słoiki pasteryzować przez 30 minut tak jak przecier.

Komentarz autorki książki:

Takie przygotowane pomidory mają po otwarciu zapach i smak świeżych. Są bardziej godne polecenia niż sok albo przecier z surowych pomidorów, ponieważ w tych ostatnich wskutek rozdrabniania i napowietrzenia na surowo sporo witaminy C ulega niszczeniu. Krajanka jest też mniej pracochłonna. Podaje się ją jako dodatek do mięsa lub innych potraw.

Według przepisu pomidorów nawet nie obierałam ze skóry. Dzięki temu takie przetwory powstają błyskawicznie i o niebo lepsze niż puszkowane pomidory ze sklepu.


Przepis bierze udział w akcji:

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

5 komentarzy

  1. […] z puszki jeśli są duże, pokroić. Ja dodałam własną krajankę pomidorową. Przepis tutaj. Wymieszać razem z zawartością patelni i gotować około 10 […]

    Reply

  2. […] Ale gdy zima trzyma i mrozem straszy, bez wahania sięgam po ich wygodną wersję, czyli własne siekane pomidory w słoikach. A jeśli mój zapas przetworów się wyczerpie, to po prostu kupuję rozdrobnione pomidory w […]

    Reply

  3. […] 2 papryki słoik pomidorów w zalewie (ja dałam moje pomidory) 1 marchewka kilka pieczarek 1 bakłażan 1 cebula 2 pętka kiełbasy łyżka smalcu papryka w […]

    Reply

  4. […] Krajanka pomidorowa pasteryzowana na zimę – Jak po maśle […]

    Reply

  5. mopswkuchni

    30/08/2012 at 20:18

    Zrobiłam coś podobnego tylko w przecierze. Twój pomysł bardzo mi się podoba. 

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …