Home Kuchnia Danie główne Leniwe pierogi czyli kopytka z serem i ziemniakami

Leniwe pierogi czyli kopytka z serem i ziemniakami

3 min read
8
0
kopytka z twarogiem

Tradycyjne kopytka przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka. Kluski leniwe to ser twarogowy, jajka i mąka. Oczywiście co region to inne receptury. Moje kopytka, to połączenie obu przepisów. Tak powstałe kopytka są bardziej puszyste od klasycznych. Podaję je z cebulka smażoną na maśle, szczypiorkiem lub twarogiem.

Niezbędne składniki

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 220 g twarogu półtłustego
  • 5 łyżek mąki pszennej + odrobinę do podsypania
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jajka

kopytka z twarogiem

Jak zrobić kopytka z serem

1. Ugotowane ziemniaki rozdrobnij z twarogiem, najlepiej za pomocą tłuczka do ziemniaków albo maszynki do mięsa.
2. Do powstałej masy dodaj jajka, sól i mąkę.
Ciasto należy szybko zagnieść, tak aby mąką nie wchłonęła wilgoci z twarogu czy ziemniaków. Jeśli w trakcie wyda Ci się, że masa jest zbyt mokra, to możesz dosypać jeszcze mąki.
3. Ciasto podziel na części, z których uformuj wałki i posyp je mąką. Dzięki temu kluski nie będą kleiły się do ręki ani do siebie.
Grubość wałka z ciasta zależy tylko od Twoich upodobań. Jedni wolą małe i cienkie kopytka, a inni duże i grube.
4. Kopytka pokrój ostrym nożem, zdecydowanym ruchem na kawałki.
5. Teraz wrzucaj powoli kopytka do wrzątku (z dodatkiem szczypty soli).
Do wody warto dodać łyżę oleju, dzięki temu po ugotowaniu nie będą się kleiły.
6. Podczas gotowania lekko zamieszaj kopytka w garnku, aby nie przykleiły się do dna i gotuj przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

leniwe pierogi

Wolicie kopytka z serem jako dodatek do dania, czy samodzielnie?

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

8 komentarzy

  1. Aleksandra Kuchta

    09/09/2015 at 22:14

    kradnę przepis ;) prawie jak u mamy :) też jadaliśmy ze szczypiorkiem, cebulą oraz na słodko z tartą bułką i cukrem …. pycha :)

    Reply

  2. Bulwa Ziemniaczana

    13/07/2015 at 21:42

    Te zdjęcie kopytek ze szczypiorkiem bardzo nieapetyczne, zupełnie jak szczaw i mirabelki z zasmażką, dżemem i śledzikami w occie, No tak się nie łączy potraw. A kopytka z serem lub bez, zawsze wymiatają.
    Ty trzeba dodatki delikatne; roztopione masełko, trochę śmietany, ew. delikatna suróweczka z tartej marchewki, jak kto lubi i chce, ale nie szczypiory zmieniające smak podle. Pozdro !

    Reply

    • aaa

      21/02/2017 at 13:43

      A mnie właśnie to zdjęcie najbardziej zachęciło – takie wiosenne. Zaraz będę gotować.

      Reply

  3. leniwa pani domu

    14/01/2015 at 15:00

    Kluski leniwe dla leniwych ,zamiast gotowac ziemniaki to duzo czasu zajmuje ,torebka purre skroci czas przygotowania a w smaku zadna roznica.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      16/01/2015 at 17:35

      Nie robiłam takich z torebki, ale pomysł nie jest zły. Zazwyczaj jak mam leniwy dzień, to nie gotuję :P
      A kluski czasem robię z ziemniaków z poprzedniego dnia :)

      Reply

  4. Katalein

    06/11/2014 at 11:23

    Właśnie tego przepisu szukałam! Bo moja mama też robiła właśnie i z ziemniakami i z serem! Dzięki wielkie :-)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      14/11/2014 at 12:27

      :)

      Reply

  5. Marzynia Mamcia

    09/08/2013 at 15:30

    Tak robiła moja Mama, ja robię albo kopytka, albo leniwe, ale obudziła pani we mnie wspomnienia…

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …