Home Kuchnia Kulinarna rywalizacja: dwa sposoby na sery pleśniowe Castello

Kulinarna rywalizacja: dwa sposoby na sery pleśniowe Castello

7 min read
2
0
sałatka i grzanki z serem pleśniowym

Już dawno nie robiliśmy bitwy na przepisy. A przecież nic tak dobrze nie pobudza kulinarnej wyobraźni, jak odrobina zdrowej rywalizacji w kuchni. Postanowiliśmy więc zakasać rękawy i sprawdzić się, kto wymyśli lepszy przepis z wykorzystaniem serów pleśniowych Castello. Jesteście ciekawi wyników naszej rywalizacji?

Grzanki a’la Caprese z serem pleśniowym

Stali Czytelnicy naszego bloga doskonale wiedzą, jakie potrawy lubię najbardziej. Niewtajemniczonym wyjaśniam, że kocham wszystko to, co jest smażone, pieczone albo grillowane.

Dlatego postawiłem na grzanki z serem pleśniowym Castello Golden. Ten rodzaj ma wyrazisty smak i zapach, czyli jest dokładnie taki, jak lubię. Moje grzanki to dobra opcja na późne niedzielne śniadanie, szybki podwieczorek albo przekąskę na domówkę w gronie przyjaciół. W sezonie grillowym możecie zamiast w piekarniku przyrządzić je na grillu. Myślę, że to będzie HIT!

grzanki z serem pleśniowym

 

Składniki:

  1. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę
  2. Do małej miseczki wlej oliwę, dodaj czosnek i wymieszaj.
  3. Bagietkę pokrój ukośnie na grube kromki. Każdą kromkę posmaruj z jednej strony oliwą.
  4. Ser Castello Golden pokrój na dosyć cienkie plasterki.
  5. Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój w ćwiartki.
  6. Na każdej grzance układaj po dwa plastry sera i 3-4 ćwiartki pomidorka.

Tak przygotowane grzanki nie wymagają dodatkowego poprawiania smaku solą i przyprawami. Świeży czosnek i ser pleśniowy wspaniale się natomiast uzupełniają, nadając grzankom delikatny smak. Dodatek pomidorów koktajlowych to zdecydowanie lepszy wybór niż zwykłe pomidory. W tak małej kulce jest tyle samo smaku i aromatu, co w zwykłym, dużym warzywie.

Zastanawiałem się, jak ser pleśniowy sprawdzi się na gorących grzankach. Okazało się, że to był traf w dziesiątkę. Pod wpływem temperatury ser roztopił się, nabrał delikatności i wręcz rozpływał się w ustach.

Sałatka z serem pleśniowym i winogronami (2 porcje)

W przeciwieństwie do Jacka, wolę lekkie potrawy ze świeżymi warzywami i owocami. Jacek najchętniej wszystko zgrillowałby na węgiel. Ja stawiam na świeżość i naturalność.
Dlatego moja propozycja pewnie nie będzie dla Was zaskoczeniem. Zrobiłam sałatkę z dwoma rodzajami winogron oraz serem pleśniowym Castello Creamy White. Ser ten ma delikatny maślany smak – właśnie taki, jaki lubię najbardziej.

Aby przygotować moją sałatkę, nie trzeba też rozgrzewać piekarnika ani grilla. Wystarczy kilka minut, parę składników i sałatka gotowa. A jak to smakuje!

sałatka z serem pleśniowym

Składniki sałatki:

Dressing:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

Jak zrobić sałatkę z serem pleśniowym?

  1. Miks sałat dokładnie opłucz i porwij na mniejsze kawałki.
  2. Winogrona dokładnie umyj, przekrój na połówki i wyjmij z nich pestki.
  3. Sałatę ułóż na talerzach i dodaj do niej winogrona.
  4. Skorupy orzechów musisz oczywiście rozłupać i wyjąć z nich orzechy, które następnie posiekaj na grube kawałki.
  5. Kawałkami orzechów posyp sałatkę.
  6. Ser Castello Creamy White wyjmij z lodówki na godzinę przed podaniem. Dzięki temu pod wpływem temperatury stanie się bardziej aromatyczny.
  7. Ser pokrój w kostkę lub na grube małe plastry, a następnie dodaj ser do sałatki.
  8. Składniki sosu wymieszaj w małej miseczce lub słoiku. Polej całość przygotowanym dressingiem.

To, co najbardziej podoba mi się w tej sałatce, to delikatny smak sera pleśniowego w połączeniu ze słodkimi winogronami. Jak już dobrze wiecie, uwielbiam sery z białym porostem, a do sałatki użyłam rodzaju o łagodnym i maślanym smaku. Danie świetnie uzupełnia dressing zrobiony na bazie musztardy i miodu. Stanowi idealną przeciwwagę dla pozostałych składników i dodaje im charakteru. Całość posypana świeżymi orzechami to po prostu niebo w ustach!

sałatka z serem pleśniowym

grzanki z serem pleśniowym

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

2 komentarze

  1. Natalia

    25/05/2015 at 11:01

    oba przepisy bardzo mi się podobają bo uwielbiam ser pleśniowy!! lubię też winogron i pomidorki także jadłabym!!

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      27/05/2015 at 09:55

      Polecam! Koniecznie wypróbuj oba przepisy, bo wychodzą z nich naprawdę fajne dania :)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Prosto z pieca: Chrupiące zapiekanki z pieczarkami. Ten smak uzależnia…

Chrupiąca, miękka w środku, z soczystymi pieczarkami i ciągnącym serem. Chrupiące zapiekan…