Dzisiejszy wpis jest inspirowany podróżą do Turcji. Otóż, oliwki są tam uprawiane na dużą skalę, a przez to stanowią częsty dodatek do dań, o oliwie nie wspominając. Z naszych wojaży, przywiozłam pastę z czarnych oliwek, bo słyszałam, że jest smaczna. W Polsce okazało się, że jest bardzo smaczna. Kilka dni później, przeszukując moje książki kucharskie, natknęłam się na przepis na pastę oliwkową i nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Co nieco pozmieniałam, dodałam jeszcze majonez, a pasta stała się lekka i puszysta. Można nią smarować pieczywo, albo zastąpić masło. Jacek często patrzy krzywym okiem na moje eksperymenty, ale tym razem chwycił tartinkę i powiedział: “Ale dobre!”.

Tartinki robię szczególnie, jak spodziewam się gości. Ładnie prezentują się na stole, można poszaleć z dodatkami i nie wymagają dużego nakładu pracy.

pasta oliwkowa do kanapek

Składniki:

  • szklanka zielonych oliwek
  • pół kostki sera solankowego (feta) – ok. 130 g, ale można mniej
  • 3/4 słoika majonezu

Oliwki zmiksować w blenderze, dodać ser i dalej miksować. Na końcu dodać majonez i wymieszać, a najlepiej zmiksować. Pasta oliwkowa jest gotowa. Trzeba ją tylko przełożyć do miseczki i można smarować kanapki.

Ja przygotowałam małe tartinki. W tym celu wycięłam w chlebku krążki przy pomocy nowych (!) foremek. Od razu powiem, że pozostałości chlebka zostały dobrze zagospodarowane i nic się nie wyrzuciło :)

pasta oliwkowa do kanapek

Jeszcze tylko słodkie koktajlowe pomidorki i szczypta szczypiorku. Moje biedronki są gotowe.

pasta oliwkowa do kanapek

pasta oliwkowa do kanapek

Druga partia tartinek jest z rzodkiewką. W tych małych kanapeczkach najlepsze jest to, że są na jeden kęs i można dodać do nich prawie wszystko.

pasta oliwkowa do kanapek

A jaka jest wasza ulubiona pasta do kanapek?

pasta oliwkowa do kanapek

 

Pokaż komentarzeClose Comments

8 Comments

  • pasta z oliwek
    Posted 13 kwietnia 2016 at 13:05 0Likes

    Uwielbiam oliwki. Będę musiał wypróbować twój przepis :)

  • Natalia
    Posted 31 maja 2014 at 14:42 0Likes

    lubię fete, zielone oliwki też więc musze kiedyś w domu zrobić, ale niestety tylko dla siebie

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 15 czerwca 2014 at 20:24 0Likes

      Ja też często niektóre potrawy przygotowuję tylko dla siebie. Czasem Jacek daje się przekonać i poszerza swoje menu, a czasem jest nieugięty.

      • Natalia
        Posted 17 czerwca 2014 at 20:31 0Likes

        a u mnie to w ogóle nie ma dyskusji, nie lubią i już

        • jakpomasle
          jakpomasle
          Posted 18 czerwca 2014 at 11:46 0Likes

          Tak czasem jest i nic się nie zrobi :)

  • nathaliae
    Posted 24 maja 2014 at 14:03 0Likes

    mnie najbardziej podoba się dekoracja na miseczce – wygląda jak taki wąsaty robaczek :D

    • Jacek Andrzejewski
      Posted 26 maja 2014 at 11:38 0Likes

      O bez kitu. Teraz też go widzę O_O

      • jakpomasle
        jakpomasle
        Posted 26 maja 2014 at 12:28 0Likes

        Hehe, zamierzony efekt. Chociaż mi bardziej przypomina zamyśloną sowę :P

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.