Zapiekanka makaronowa z szynką
Zapiekanka z makaronem. Wydawać by się mogło – nic prostszego. Przypomina mi się chwila, gdy pierwszy raz chciałam przygotować zapiekankę…
Zapiekanka z makaronem. Wydawać by się mogło – nic prostszego. Przypomina mi się chwila, gdy pierwszy raz chciałam przygotować zapiekankę…
Grzyby są niesamowicie aromatyczne. Ich intensywny smak dodaje zupełnie nowego wymiaru wielu daniom, także tym inspirowanym kuchnią włoską. Włosi z chęcią sięgają po te niezwykłe dary lasu, dodając je m.in. do risotto, porannej frittaty, smażonych mięs, ale także do pizzy. Pytanie tylko: po jakie gatunki grzybów można sięgnąć i w jaki sposób je przyrządzić.
Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej. Wydanie jest z końca lat 80′. Kratkę do ravioli znalazłam kiedyś w domu mojej…
Jeśli przedświąteczne zakupy i sprzątanie, ciągnąca się 6 miesięcy zima, praca, sąsiad czy remont łazienki Was zmęczyły i nie macie pomysłu na obiad, to mam dla Was propozycję. Aby choć na chwilę przenieść się do słonecznych Włoch nie trzeba wydawać pieniędzy na bilet lotniczy, wystarczy przyrządzić makaron z pesto z pomidorami.
Dziś na obiad kurczak po chińsku, ale taki improwizowany, a nie tradycyjny. Dlaczego improwizowany? Są takie dni, że nie mamy pomysłu na obiad i wtedy eksperymentujemy w kuchni. Chociaż do dyspozycji mieliśmy niewiele składników, to wspólnie z Jackiem ruszyliśmy głową i powstało takie oto danie…
Ostatnio szukając inspiracji na obiad, wpadła mi w ręce gazetka o gotowaniu. Tam właśnie znalazłam przepis na spaghetti z łososiem wędzonym. Nigdy nie próbowałam makaronu w połączeniu z łososiem i była bardzo ciekawa co z tego wyjdzie. Efekt końcowy był naprawdę…
Po długiej nieobecności wracam z nowym przepisem dla zuchwałych amatorów sztuki kulinarnej. Daniem, które przygotowałem jest tarta z warzywami na cieście francuskim. Danie niespecjalnie trudne, ale wymagające pewnego ogarnięcia w kuchni. Poniżej pokazuję i objaśniam co zrobić, aby przygotować taką smaczną i świetnie wyglądającą tartę.
Otaczają nas gotowe mieszanki przypraw, sosy w torebkach i gotowe mrożone potrawy do odgrzewania w mikrofali. Z każdym rokiem takich produktów w sklepach jest więcej i więcej. W dużej mierze przez nas samych. Z braku czasu, a czasami z lenistwa kupujemy takie jedzenie, zamiast poświęcić kilkanaście, a czasem kilkadziesiąt minut na przygotowanie czegoś własnego. Ale czy jedzenie z torebki zawsze jest złe?