Danie główne

sos serowy z makaronem

Obiad błyskawiczny: sos serowy z makaronem i boczkiem

Często mam mało czasu na przygotowanie obiadu. Najszybciej chyba można przygotować makaron, bo czas jaki potrzebujemy na przygotowanie sosu to mniej więcej tyle ile gotują się kluski. Tym razem nie zależało mi aż tak na szybkości przygotowania dania, ale właśnie reklama telewizyjna uwiodła moje kubki smakowe i nabrałam ogromnej ochoty na sos serowy.

Bitki w sosie pieczeniowym

Bitki w sosie pieczeniowym

Ta zima już mnie tak zmęczyła, że coraz częściej brakuje mi pomysłu na obiad. Brakuje mi pomysłu na coś czego…

bryzol wieprzowy

Przepis na obiad – Bryzol wieprzowy i buraczki

Wyznaję zasadę, że gdy brak pomysłu na obiad, to najlepiej sięgnąć po najprostsze rozwiązanie, które zwykle jest najlepsze. Nie trzeba przecież szukać za oceanem, aby trafić na smaczny przepis na obiad dla siebie i rodziny. Tym razem, dla odmiany skorzystałam z doświadczenia innych osób.

Kaczka pieczona w sosie grejfrutowym

Kaczka pieczona w sosie grejfrutowym

W polskiej tradycji wielkanocnej kaczka pieczona należała do ścisłego kanonu potraw świątecznych. Zwykle była to kaczka pieczona z jabłkami lub nadziewana farszem różnego rodzaju. Pamiętam, że w dzieciństwie jeździliśmy z rodzicami do babci na Wielkanocny obiad, podczas którego moja babcia podawała właśnie kaczkę.

Pieczony schab z żurawiną na Wielkanoc

Pieczony schab z żurawiną na Wielkanoc

Święta Wielkanocne zbliżają się do nas wielkimi krokami. Postanowiłam więc, że zawczasu przetestuję kilka przepisów na potrawy, które mogłabym później przygotować na świąteczny stół. Tym razem mój wybór padł na schab z żurawiną, który często jadałam w dzieciństwie. Tak to już jest, że święta w Polsce nie mogą obejść się bez dań mięsnych. Zwykle są to potrawy pieczone z nadzieniem lub farszem.

Jakie grzyby nadają się na pizzę? Odpowiadamy

Jakie grzyby nadają się na pizzę? Odpowiadamy

Grzyby są niesamowicie aromatyczne. Ich intensywny smak dodaje zupełnie nowego wymiaru wielu daniom, także tym inspirowanym kuchnią włoską. Włosi z chęcią sięgają po te niezwykłe dary lasu, dodając je m.in. do risotto, porannej frittaty, smażonych mięs, ale także do pizzy. Pytanie tylko: po jakie gatunki grzybów można sięgnąć i w jaki sposób je przyrządzić.