Danie główne

tortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem i warzywami

  Często biorę udział w różnych konkursach kulinarnych. Tym razem moim zadaniem było wymyślić danie z kurczaka przy użyciu Papirusa…

kurczak po hawajsku

Kurczak po hawajsku bez glutenu

Dzisiejszy wpis został zainspirowany mailem jaki ostatnio dostałam od internautki Ewy. Otóż zostałam poproszona o większą ilość przepisów na potrawy bez glutenu. Przy okazji jeszcze raz dziękuję za miłe słowa odnośnie mojej (naszej) pracy związanej z blogiem. Dzięki Waszym komentarzom i ciepłym słowom wsparcia, wiemy z Jackiem, że gdzieś tam jesteście i nas wspieracie w tym co robimy.

tarta ze szpinakiem feta i pomidorami

Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami

Z racji tego, że do wiosny jeszcze trochę, przygotowałam tartę ze szpinakiem, serem feta i pomidorami. Przepis oceniam na 5*. Spód wyszedł idealnie kruchy, a dodatek pomidorów nie tylko uzupełnia smak fety, ale również sprawia, że tarta wygląda po prostu ładnie :)

Kurczak w sosie śmietanowym z brokułem

Kurczak w sosie śmietanowym z brokułem

Bardzo lubię śmietanowe sosy z makaronem, a gdy dostałam od Winiary nowość z serii „Pomysłu na..” pomyślałam, że nie będzie łatwo go ocenić, bo to jednak produkt instant. Sosów z torebek nie używam zbyt często, ale gdy brakuje mi czasu lub gotuję w warunkach „polowych”, to jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Ale czy na pewno smaczne? Różnie bywa z tego typu produktami, rożne mamy też podniebienia… Ile osób, tyle opinii.

Sos szpinakowy z serem pleśniowym

Sos szpinakowy z serem pleśniowym

Uwielbiam makaron, uwielbiam szpinak, uwielbiam ser pleśniowy. Po połączeniu tych 3 składników powstał pyszny sos szpinakowy do makaronu na obiad….

boczniaki w sosie śmietanowym

Boczniaki z kurczakiem w sosie śmietanowym

Boczniaki to bardzo smaczne grzyby. Można je kupić w supermarkecie albo wyhodować samemu na gotowym podłożu. Ja akurat dostałam już wyhodowane i tradycyjnie już przygotowałam kotlety a’la schabowe z boczniaków, które uwielbiam! Jednak, aby grzyby szybko nam się nie znudziły w tej formie, udusiłam je w sosie śmietanowym. Z ugotowanym ryżem na sypko i świeżą sałatą smakowały wybornie.