Podobne wpisy
Szybka i prosta domowa pizza
Przepis na ciasto tutaj. Przepis na sos pomidorowy na spód pizzy tutaj. Do mojej pizzy dodałam: zielone oliwki pieczarki (wcześniej…
Botwinka po polsku czyli barszczyk
Dziś na obiad botwinka z własnej uprawy – bez sztucznego nawozu i wolne od herbicydów. Nie ma lepszej zupy. Ostatnio prezentowałam chłodnik z tej samej partii buraczków. Wystarczy do tego dodać młodą marchewkę, świeży koperek i zupa prawie gotowa.
Wiecie dlaczego botwinka lub barszczyk z młodych buraczków są lepsze (i zdrowsze) niż z buraków jesiennych? Ponieważ im dłużej warzywa rosną i „siedzą” w ziemi, tym robią się starsze i zaczynają kumulować w sobie szczawiany. Poza tym młode pędy są miękkie i zwyczajnie smaczniejsze. Zatem jedzmy młode buraczki :)
Bigos z młodej kapusty
Dzisiaj ciąg dalszy szaleństw z młodej kapusty. Tym razem przygotowałam bigos z młodej kapusty. Pyszny, lekki i szybko się…
Na jesienną słotę… Kruche ciasto, śliwki i budyń!
W żadnym roku, tak właśnie w tym, śliwek u nas pod dostatek. Za pełne kosze tych owoców dziękuję K. (:*). Jeszcze nigdy nie przygotowałam tak wielu słoików z pysznymi powidłami. Oprócz przetworów, o których będzie mowa w kolejnym wpisie, przygotowałam kolejne pyszne ciasto z tymi owocami.
Grill dla leniwych: szynka i kiełbaski + film HD
W Polsce już dobrych kilkanaście lat temu powstała kultura „robienia grilla”. My też przeżyliśmy chwilową fascynację takim sposobem spędzania czasu w sobotnie popołudnia. Obecnie jest tak, że ciągniemy zapałki kto ma rozniecać ogień. Wygodniej jest przekręcić gałkę piekarnika na 180° C i czekać, aż się upiecze, niż przewracać mięsiwo na aluminiowej tacce i uważać aby znów się nie przypaliło.
Danie z Sajgonu
Danie przygotowane z pamięci i tu – uwaga niespodzianka – przez mojego męża! Inspiracją do przygotowania tego posiłku był…