Danie główne

Smażony ryż z kurczakiem i warzywami. Kuchnia chińska czy japońska?

Smażony ryż z kurczakiem i warzywami. Kuchnia chińska czy japońska?

Czasami ludzie pytają mnie co najbardziej lubię w gotowaniu. Wtedy zawsze odpowiadam, że w gotowaniu najlepsze jest to, że codziennie można odkrywać coś nowego. Nowe potrawy, nowe smaki, nowe sposoby łączenia pozornie niepasujących do siebie składników. Mój dzisiejszy przepis na danie inspirowane kuchnią azjatycką jest właśnie efektem odkrywania czegoś nowego.

skrzydełka z kurczaka w miodzie

Skrzydełka z kurczaka w miodzie z Multicookera REDMOND | FILM

Skrzydełka z kurczaka można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Tym razem postawiłem na skrzydełka marynowane w miodzie z dodatkiem papryki i curry. Bardzo proste połączenie kilku składników, których efektem jest naprawdę smaczne danie. W końcu nie trzeba zawsze gotować skomplikowanych potraw, aby dobrze zjeść.

pilaw z wieprzowiną tzatziki

Pilaw z wieprzowiną i sosem tzatziki z Multicookera REDMOND | FILM

Czy smaczny obiad musi być skomplikowany? Ja uważam, że nie. Dlatego tak często gotuję dania jednogarnkowe i za każdym razem trochę zmieniam recepturę. W końcu o to chodzi w kuchni, żeby korzystać z wyobraźni i eksperymentować. Dlatego dzisiaj pokażę Ci jak zrobić pilaw z wieprzowiną i sosem tzatziki. Będzie to moja autorska wersja tego dania.

Zapiekanka makaronowa z serem i kalafiorem

Zapiekanka makaronowa z serem i kalafiorem

Jaki jest mój sposób na prosty i wygodny obiad? Otóż, jest to zapiekanka makaronowa z serem. Dlaczego? Bo nie wymaga długiego stania przy kuchni! Najcześciej przygotowuje ją w sobotę miedzy sprzątaniem, a innymi obowiązkami. Wszyscy w domu lubimy makaron i smak przypieczonego sera, a dodatki dodaję według sezonowości warzyw. Tym razem przygotowałam zapiekankę z makaronem, serem i młodym kalafiorem. Tak na prawdę możemy dodac do środka prawie każde warzywo. Naszym faworytem jest brokuł, ale często jemy z papryka i/lub kukurydza.

Roladki z indyka i bakłażana w sosie tzatziki

Roladki z indyka i bakłażana w sosie tzatziki

Postanowiłam, że dzisiaj na warsztat wezmę bakłażan. Zapewne część z Was zastanawia się co to za warzywo i z czym to się je. Dotychczas bakłażany przygotowywałam w postaci wydrążonych połówek (łódek) z nadzieniem. Tym razem chciałam podejść inaczej do tematu. Zdecydowałam, że zrobię roladki z bakłażana z indykiem.

bitki z cebulą

Bitki z cebulą, czyli test garnków ze stali nierdzewnej Tefal Duetto

Przychodzi taki dzień w życiu blogera kulinarnego, że dostaje zadanie przetestowania sprzętu kuchennego. Gdy jest to robot kuchenny, albo jakiś inny elektryczny wynalazek przypominający statek kosmiczny, to sprawa jest prosta.

Sprawa się komplikuje, gdy trzeba przetestować garnki. A ja lubię wyzwania i dlatego wzięłam na warsztat garnki Tefal Duetto ze stali nierdzewnej, które mogłam testować przez kilka tygodni. Nie raz i nie dwa udowodniły mi, że tylko z pozoru są zwyczajnym naczyniem do gotowania. O szczegółach dowiecie się z poniższego wpisu. :)

kaczka z żurawiną

Pieczona kaczka z żurawiną

Wracamy z przepisami po dłuższej nieobecności. Z tej okazji nie może być to pospolite danie, to musi być coś specjalnego….