Ciasta

Muffinki z jagodami – częstujemy ludzi na deptaku :)

muffinki z jagodami

Jednym z najpopularniejszych przepisów na naszym blogu jest przepis podstawowy na muffinki. Podobno jest bardzo prosty i każdy, nawet największy kulinarny lebiega sobie z nim poradzi. Postanowiłem przetestować nasz przepis na muffinki i sprawdzić, czy tak jest naprawdę.

W tej wersji dodałem do nich sezonowe owoce, a konkretnie borówkę amerykańską. Ponieważ moja subiektywna ocena może nie być dla Was wystarczająca, to poczęstowałem nimi mieszkańców Chełma, których spotkałem na miejskim deptaku.

Jeżeli chcecie zobaczyć jakie były opinie na temat muffinek, to zobaczcie poniższy film.

Jednym z najpopularniejszych przepisów na naszym blogu jest przepis podstawowy na muffinki. Podobno jest bardzo prosty i każdy, nawet największy kulinarny lebiega sobie z nim poradzi. Postanowiłem przetestować nasz przepis na muffinki i sprawdzić, czy tak jest naprawdę.

W tej wersji dodałem do nich sezonowe owoce, a konkretnie borówkę amerykańską. Ponieważ moja subiektywna ocena może nie być dla Was wystarczająca, to poczęstowałem nimi mieszkańców Chełma, których spotkałem na miejskim deptaku.muffinki z jagodami

Jeżeli chcecie zobaczyć jakie były opinie na temat muffinek, to zobaczcie poniższy film.

Poznaj opinie przechodniów o naszych muffinach :)

Muffinki z jagodami – składniki:

Z podanej ilości składników można zrobić 12 dużych lub 24 małych muffinek.

  • pół kostki margaryny lub masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • borówki amerykańskie
  • 1 jajko
  • łyżka rumu lub dowolnego aromatu

Przygotowanie muffinek

W pierwszej kolejności rozpuszczamy masło (lub margarynę). W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Dodajemy jajko, rum lub aromat oraz wcześniej roztopione masło lub margarynę.
Wszystko to razem mieszamy, ale nie musimy tego robić bardzo dokładnie.
Przy pomocy dwóch łyżek wypełniamy foremki masą i dla dekoracji oraz smaku wtykamy na wierzch jagody lub borówki.

Muffinki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 20 minut.

Na końcu babeczki posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem. To już zależy od Waszych upodobań.

muffinki z jagodami

muffinki z jagodami

muffinki z jagodami

muffiny z borówką

Jestem bardzo ciekawy Waszych opinii na temat kolejnego odcinka naszego kulinarnego mini-show oraz samego przepisu na muffinki :)

6 Comments

6 Comments

  1. kamelon

    10/08/2013 at 09:09

    wyjdzie 12 małych lub 24 duże? nie na odwrót?

  2. Natalia

    09/08/2013 at 14:58

    He he nie jadlam jeszcze ani nie robiłam muffinek z owocami. Na wielkanoc robiłam typowo czekoladowe z kawałkami czeklady w środku, z rodzynkami, orzechami. Były przepyszne. Dzieciaki sióstr zajadały się :)

    • Jacek Andrzejewski

      09/08/2013 at 18:33

      Bardzo polecam muffinki z owocami. Smakują naprawdę super i są fajną odmianą dla muffinek z rodzynkami i orzechami, które robimy zwykle w miesiącach zimowych :)

  3. nathaliae

    09/08/2013 at 14:45

    Jacek „wybuchnął” piekarnik ;D

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top