Aktualizacja: 21 października 2015 przez Paula Andrzejewska
Bycie blogerem kulinarnym, to fajny i ciekawy fach. Możemy realizować swoją kulinarną pasję, dzielić się nią z innymi, a przy okazji mamy okazję testować różne interesujące produkty. I tak jest właśnie tym razem. Dostaliśmy do przetestowania patelnię marki Ambition z serii Taurus z powłoką Teflon™ Platinum Plus. Ponieważ patelni w kuchni mam już pół tuzina, to byłam bardzo ciekawa, czym ta mnie zaskoczy.
Spis treści:
Patelnia czy stalowe ramię sprawiedliwości?
Kiedyś słyszałam taką opinie, że dobra patelnia powinna być ciężka. Nie jestem pewna, czy chodziło o zastosowanie w kuchni, czy jako substytut narzędzia do wymierzania sprawiedliwości niezdyscyplinowanemu mężowi. Ciężka i solidna patelnia sprawdzi się w tej roli wyśmienicie, bo lekkie patelnie wydają się mniej trwałe i skłonne do odkształceń. ;)
A tak na poważnie, to jaka powinna być dobra patelnia? Na pewno musi być na tyle solidna, aby służyć przez lata. Nie odkształcać się i być odporna na zarysowania. Potrawy nie powinny też przyklejać się do jej powierzchni. Dlatego testując patelnię Taurus brałam te kwestie pod uwagę.
Czy ktoś pamięta jeszcze czasy cygańskich patelni? A może macie takie jeszcze w domu? Dziś zdecydowanie prym wiodą patelnie z powłoką potocznie zwaną teflonową. Są jeszcze opcje ceramiczne, ale te są raczej mało odporne na zarysowania, o czym zdążyłam się przekonać korzystając z garnków ceramicznych.
Zatem nie pozostaje mi nic innego, jak dokładnie przyjrzeć się testowanej patelni marki Ambition.
Patelnia Ambition w kilku słowach.
Duża (28cm), ciężka (solidna), bezpieczna (bez kadmu, PFOA, Lead), odporna na zarysowania (można stosować metalowe narzędzia).
Dla mnie, jako matki i żony gotującej dla rodziny, najistotniejsze funkcje to:
Bezpieczeństwo.
Nie chciałabym, aby podczas gotowania trujące substancje przedostawały się do żywności. Producent rekomenduje, że powłoka Teflon™ Platinum Plus jest bezpieczna dla zdrowia i środowiska. Potwierdzają to badaniami i atestami. Patelnia jest wolna od kadmu, ołowiu, PFOA.
I za to wszystko duży plus. Mój dom to nie laboratorium, więc nie jestem w stanie tego zweryfikować. Ufam jednak, że ktoś inny zrobił to za mnie i był w tym skrupulatny. Dlatego producent nie bez powodu chwali się tymi cechami swojego produktu.
Więcej informacji na temat powłoki Teflon™ Platinum Plus znajdziecie na stronie producenta.
Zdrowie.
Nie przepadam za zbyt tłustymi potrawami, dlatego cenię sobie smażenie w małej ilości tłuszczu. Tak jest zdrowiej i mniej kalorycznie. Powłoka Teflon™ Platinum Plus pozwala ograniczyć użycie tłuszczu.
Na tej patelni smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu/oleju jest jak najbardziej możliwe.
Wygoda.
Podczas smażenia chciałabym używać sztućców lub innych przyborów, jakie akurat mam pod reęką, również metalowych. Nie mam czasu zastanawiać się, czy ta konkretna łyżka porysuje powłokę patelni. W tym przypadku nie miałam takich rozterek.
Patelnia Taurus, jako jedna z niewielu posiada zwiększoną odporność powłoki na zarysowania, a sam producent pozwala używać metalowych łopatek. Powłoka Teflon™ Platinum Plus wykorzystuje nową opatentowaną technologię, która zwiększa odporność na zadrapania o 50% w porównaniu z dotychczasową najmocniejszą powłoką Teflon™ Platinum.
Brzmi przekonująco, więc sprawdziłam to w praktyce. W trakcie smażenia nie raz korzystałam z metalowych łyżek oraz tym podobnych akcesoriów i jak na razie nie udało mi się jej porysować.
Komfort.
Nie lubię brudzić zbyt wielu naczyń, a gotowanie powinno mi ułatwiać życie. Jeśli jakieś urządzenie jest wielofunkcyjne, to jego wartość w moich oczach wzrasta. Producent podaje, że patelnia Taurus nadaje się do zapiekania w piekarniku. No cóż, nie mogłam się oprzeć, żeby sprawdzić to w praktyce.
Najpierw podsmażyłam mięso mięso, a następnie zestawiłam patelnię z zawartością do piekarnika na kilkadziesiąt minut. Ten test patelnia zdała na 5+! :)
Przepis na steki z indyka z ananasem
Testując patelnię Taurus przygotowywałam różne potrawy za jej pomocą. Jedną z takich potraw postanowiłam pokazać Wam w dzisiejszym wpisie. Postawiłam na danie proste, ale jednocześnie ciekawe, smaczne i jednocześnie jakże odmienne od tradycyjnych schabowych z kapustą.
Składniki:
- 0,5 kg fileta z indyka
- ananasy w puszce
- 30 dag pieczarek
- kilka plastrów żółtego sera
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
1. Mięso umyj, przekrój w połowie i podziel na “kotlety” czyli kawałki wielkości plastra ananasa. Mięso lekko rozbij tłuczkiem, posól i popieprz z obu stron.
2. Pieczarki obierz i pokrój. Podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Posól trochę do smaku – będą smaczniejsze.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i ułóż mięso. Smaż około 1 minutę z każdej strony. W środku kotlety będą nadal surowe, ale nie przejmuj się, tak ma być.
4. Na każdy stek ułóż usmażone pieczarki, a na nich plaster ananasa, gałązkę pietruszki i plaster sera.
5. Patelnię wstaw do piekarnika na 25-30 minut i całość zapiekaj w temperaturze 200 st. C.
6. Podawaj gorące z białym ryżem i brokułem gotowanym na parze.
Czas na krótkie podsumowanie
Po tych kilku dniach spędzonych na testowaniu tej patelni miałam mieszane uczucia. Z jednej strony patelnia, która ma powłokę nieprzywierającą, to nie jest nic nadzwyczajnego. W końcu mamy XXI wiek i takie patelnie znajdziemy w każdym sklepie. Ta jednak wyróżnia się tym, że jest pokryta powłoką Teflon™ Platinum Plus, a to już duży plus.
W związku z tym, czy poleciłabym patelnię Taurus Wam, moim czytelnikom? Moja odpowiedź brzmi TAK.
Patelnia ta ma wiele zalet, ale jedna jej funkcja skradła moje serce. Mam na myśli to, że patelnię Taurus można wkładać do piekarnika i piec w niej potrawy. Jest to tak wygodne i przydatne, że po kilku dniach staje się czymś zupełnie oczywistym. Potwierdza się więc stare powiedzenie, że do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja.
Konkurs – do wygrania 3x patelnia Ambition Colour!
Wspólnie z marką Ambition przygotowaliśmy dla Was konkurs, w którym do wygrania są 3 patelnie z linii Colour z powłoką Teflon™ Select. Patelnie te również będą idealne do niskotłuszczowego smażenia.
A co trzeba zrobić? Zadanie konkursowe jest proste, ale jednak będzie wymagało od Was trochę kreatywności. :)
Napiszcie w komentarzach swoją propozycję przepisu na danie niskotłuszczowe z patelni.
Trzy najciekawsze propozycje nagrodzimy patelnią Ambition.
Na odpowiedzi czekamy do 4 listopada 2015 r. włącznie. Ogłoszenie wyników nastąpi nie później niż w terminie 10 dni od daty zakończenia konkursu.
Jeden uczestnik konkursu może udzielić tylko jednej odpowiedzi.
Regulamin konkursu znajdziecie pod tym linkiem: Regulamin konkursu.
Tekst powstał we współpracy z marka Ambition.
Bardzo polecam smażone przegrzebki z zielonymi szparagami, porem i szafranową pianką:
Składniki:
2 cebule szalotki
1 ząbek czosnku
5 łyżek masła lub oleju rzepakowego
100 ml wytrawnego białego wina
około 7 nitek szafranu
125 ml wywaru z ryby
100 ml słodkiej śmietanki
1 kg szparagów
1 por
12 oczyszczone przegrzebki
sól, świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku, cukier, sok z cytryny
Na patelni zeszklić na 1 łyżce masła lub oleju rzepakowego pokrojone w
drobną kostkę cebule szalotki i czosnek. Dodać białe wino oraz nitki
szafranu i podgrzewać na średnim ogniu około 5 minut. Dolać rybny wywar,
zagotować i pogotować chwilkę do zredukowania. Dodać słodką śmietankę,
doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Zmiksować blenderem
do uzyskania gładkiego puree. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe
końcówki. Szparagi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z
cytryny około 5 minut. Następnie wyjąć i schłodzić w zimnej wodzie.
Podgotowane szparagi smażyć na patelni, ciągle mieszając, około 3 minut,
po czym dodać pokrojonego w plasterki umytego pora. Doprawić solą i
pieprzem. Muszle umyć, osuszyć i posolić. Następnie intensywnie
podsmażyć na oleju, mieszając, około 5 minut. Na talerz wyłożyć szparagi
z porem, na nich położyć muszle. Polać podgrzanym i spienionym
blenderem szafranowym puree.
To najlepsze niskotłuszczowe danie z patelni, które wszystkim bardzo polecam.
Laura
a763@gazeta.pl
Warzywa na patelnię z kurczakiem na ostro
Składniki:
-pierś z kurczaka
-mieszanka chińska warzyw na patelnię (brokuł, kalafior, cukinia, papryka, groszek zielony)
– 1/3 opakowania brązowego ryżu
-olej słonecznikowy
-cebula
przyprawy (papryka ostra , sól, pieprz, chili)
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni w niewielkiej ilości oleju słonecznikowego.
Dodać warzywa i przyprawy, pierś pokroić w kostkę i dodać do reszty. Dusić razem ok 15 minut aż mięso będzie miękkie. Ugotować ryz i podawać razem z przygotowaną potrawką.
Smacznego.
Witajcie,
moja propozycja to piersi z
kaczki z jesiennymi warzywami i karmelizowanym jabłkiem i winogrono.
Potrzebujemy:
2 piersi z kaczki
2 marchewki
1 seler
1/2 korzenia pietruszki
1 por (jasna część)
2 jabłka
1 kiść jasnych winogron
1 łyżka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
Piersi
z kaczki (bez skóry) pokroić w paski. Zamarynować w 2 łyżkach oliwy z
oliwek, soli i świeżo zmielonym pieprzu. Odstawić do lodówki na około 2
h. Warzywa obrać i pokroić w plasterki. Jabłka obrać, usunąć gniazda
nasienne i pokroić w ósemki. Winogrono umyć i owoce oderwać od gałązek.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić
zamarynowane piersi z kaczki. Smażyć około 5 minut, często mieszając.
Usmażone piersi z kaczki przełożyć na talerzyk i na patelnię wrzucić
pokrojone warzywa (najpierw por, potem marchewkę, pietruszkę i seler).
Smażyć około 5 minut, często mieszając i następnie dodać lekko
podsmażone piersi z kaczki. Wymieszać i całość smażyć około 15 minut, aż
warzywa zmiękną. Patelnię można przykryć pokrywką. Danie przełożyć na
talerze lub do osobnego naczynia. Na tej samej patelni, bez uprzedniego
mycia, rozpuścić 1 łyżkę cukru. Do skarmelizowanego cukru dodać
pokrojone jabłka. Wymieszać i smażyć kilka minut, aż jabłka lekko
zmiękną. Do jabłek dodać winogrono, zamieszać i podsmażyć chwilkę. Piersi z kaczki z warzywami polać karmelizowanymi jabłkami i
winogrono. Całość posypać drobno posiekaną natką zielonej pietruszki.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Dla mnie rewelacją są pankejki przekładane domową konfiturą truskawkową, następnie pankejek i dużo masła orzechowego słonego pysznego znowu pankejek i dużo bitej śmietany, rewelacja!! pyszności!! tego nie da się opisać!
Pankejki przepis:
ok 1,5 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru pudru
350ml maślanki
2 jajka najlepiej wiejskie
2 czubate łyżki proszku do pieczenia
1/4 kostki masła
szczypta soli
Wszystko mieszamy, smażymy na gorącej patelni wcześniej nasmarowanej tłuszczem. Zaglądamy do spiżarni Mamy po dżem, dobre masło orzechowe i gotowe! na wierzch bita śmietana!! palce lizać
Mini fileciki z kurczaka w migdałowo-cytrynowej panierce
2 podwójne filety z piersi kurczaka
0,5 szklanki migdałów
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
Skórka starta z połowy cytryny
1 łyżeczka oregano
1 ząbek czosnku
2 szczypty soli i pieprzu
Migdały uprażyć na złoto na suchej patelni, po ostudzeniu przełożyć
do malaksera. Zmiksować z sokiem z cytryny, skórką z cytryny, oregano, solą,
pieprzem i obranym czosnkiem.
Filety umyć i pociąć na równe paski. Dokładnie osuszyć po
czym wymieszać z pastą tak, aby były dokładnie pokryte.
Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć fileciki z każdej
strony tak aby w środku były w sam raz, a na zewnątrz złociste i chrupiące.
Najlepiej podawać z plasterkami ziemniaczków podsmażonych na
patelni z ziołami i niewielką ilością oleju.
mail iza_jankowska@onet.pl
Zajmuję się hodowlą królików, mam też swoją działkę na której uprawiam warzywa, lubie przyrzadzac to co sama wyhoduje, “bez chemii..”Dlatego podaję przepis na:
Królika duszonego w winie z warzywami
4 nogi z królika, butelka białego wina półwytrawnego, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, pół korzenia selera, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól, 5 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki śmietany.
Przygotować zalewę: wino, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę i seler) połączyć w misce, dodać umyte udka i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień wyciągamy udka z zalewy, obsuszamy, obtaczamy w mące i smażymy na patelni na oleju na złoty kolor. Nastęlnie zalewamy zalewą. Dusimy na małym ogniu ponad godzinę, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Na koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną.
teresa1405@onet.pl
Jestem mężczyzną gotującym. No dobrze… aspirującym do bycia gotującym. ;) Moje kulinarne umiejętności ograniczają się póki co do przygotowania na patelni jajecznicy, kotleta schabowego, klasycznego steka i … naleśników. Jako że jestem szczęśliwym “posiadaczem” ukochanej kobiety – wszystkie wyżej wymienione potrawy MUSZĄ być niskotłuszczowe i usmażone niemal bez kropli tego wrogiego kobiecie składnika. ;) A moja propozycja? Stawiam na naleśniki. Mam sprawdzony przepis na ciasto, do którego wlewam odrobinę oliwy. Moja ukochana tego nie widzi, a tu niezwykle korzystna jest zasada, że “czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal”. ;) Smażę naleśniki na suchej, ale dobrze rozgrzanej patelni. Następnie samodzielnie przygotowuję mus z jabłek (nauczyłem się od babci) – pokrojone w kosteczkę jabłka duszę w garnku z wodą, cukrem i cynamonem. Przekładam musem naleśniki i polewam odtłuszczonym serkiem homogenizowanym. Serwuję ukochanej. Proste to danie, szybkie w wykonaniu i może niezbyt finezyjne, ale na pewno bez tłuszczu. I w dodatku do ogarnięcia dla mężczyzny aspirującego do bycia mężczyzną gotującym.
krzysztofpazio@gazeta.pl
Ostatnio naszła mnie ochota na spacer po lesie i tam też natknąłem się na grzybki leśne, które oczywiście pozbierałem i zabrałem do domu – już wtedy zaświtał mi plan na pyszne danie.
Przedstawiam Wam teraz mój pomysł na niskokaloryczne danie z patelni, za którym przepada moja żona (będąca całe życie na diecie – a przynajmniej tak tylko mówi:)). No więc, potrzebować będziecie:
– około 0,5 kilograma grzybków leśnych (uwaga! porządnie oczyszczony)
– szklaneczka ryżu
– 1 litr bulionu (oczywiście, najlepszy ten domowej roboty)
– dwie duże cebule
– cztery ząbki czosnku
– dwie łyżeczki masła
– dwie łyżeczki oliwy z oliwek
– świeżo mielony pieprz
– sól
A jak już to wszystko macie to…kroimy grzybki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masełka i smażymy, aż do momenty, gdy grzybki się zarumienią. Cebulę i czosnek obieramy i drobniutko kroimy i wrzucamy na drugą rozgrzaną patelnię (ewentualnie małego garnka) z dodatkiem oliwy z oliwek i smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli, dodajemy ryż, a następnie wlewamy do tego bulion. Należy cały czas mieszać do momentu całkowitego wchłonięcia bulionu ! Na koniec dodajemy wcześniej podsmażone grzyby i jeszcze przez momencik gotujemy na małym ogniu. I gotowe :)) Aby danie wyglądało ładniej można posypać je startym serem. Smacznego :)
kawa123ler@gmail.com
Sałatka ze smażonych bakłażanów, cebuli i pomidorów
2 średniej wielkości bakłażany
4-5 pomidorów
1 duża cebula
1 łyżka octu –
1-2 ząbki czosnku –
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki lub bazylii
sól –
oliwa
Najpierw przygotowujemy bakłażany – odcinamy końce, częściowo obieramy wzdłuż ze skórki pozostawiając co 3cm nie naruszone pasma skórki (podobno z jakiegoś powodu sposób obierania jest bardzo istotny).
Bakłażany kroimy w grubości 1 cm, posypujemy solą, przekładamy do durszlaka, nakrywamy obciążonym talerzykiem i odstawiamy na 1 godz.
Warzywa kroimy w kostkę, bakłażany obsuszamy na ręczniku papierowym. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy bakłażany i smażymy porcjami. Obsuszamy je potem z nadmiaru oliwy. Oliwę wylewamy z patelni zostawiając na niej ok 1-2 łyżeczki tłuszczu. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy i obsuszamy. Pomidory lekko podsmażamy i wrzucamy do miski, do której dodajemy też bakłażany i cebulę. Czosnek siekamy, wrzucamy do miski, dodajemy sól. Do sosu, który został na patelni dodajemy łyżkę octu, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do miski (można dolać trochę oliwy). Wszystko mieszamy tak, żeby bakłażan się trochę rozpadł. Posypujemy pietruszką, podajemy schłodzone.
Smażone bakłażany można również zalać naturalnym jogurtem wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem i solą.
POZDRAWIAM
Sałatka z kozim serem i figami i orzechami na ciepło
/na 2 porcje/
ok. 150 g mieszanki ulubionych sałat
200 g sera koziego (np. rolady)
4 świeże figi
16 orzechów pekan lub włoskie
2 łyżki miodu
1 łyżki kremu balsamicznego
pół limonki
4 kromki lub pieczywa tostowego
Orzechy podgrzewamy chwilę na patelni. Dodajemy miód i krem balsamiczny oraz sok z limonki. Mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu przez 4-5 minuty aż sos zgęstnieje.Dodajemy figi i oblewamy je sosem. Podgrzewamy aż będą ciepłe, ale nie za długo, by nie straciły żywo malinowego koloru.Na drugiej patelni przypiekamy kromki pieczywa. Dosłownie na 10 sekund wrzucamy pokrojony w plastry ser. Po chwili przewracamy na drugą stronę i po kilku sekundach zdejmujemy.Ser wykładamy na umytą i porwane liście sałat. Z patelni wykładamy figi oraz orzechy. Sałatkę polewamy sosem.
SMACZNEGO
Franulka
Proponuję odrobinę luksusu – danie świetnie się nadaje do podania na romantycznej kolacji dla niepoprawnej dietetyczki wciąż dbającej o linię :)
RISOTTO Z KURCZAKIEM I EGZOTYCZNYMI WARZYWAMI
Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, wsypujemy ryż i pozwalamy, aby się trochę podsmażył, następnie wlewamy pół szklanki białego wina i pozwalamy, żeby odparowało. To samo robimy z bulionem, aż do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Dodajemy podsmażonego kurczaka oraz pokrojone w kostki mago oraz pestki z jednego granatu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Resztę wina podajemy w kieliszkach o zwężonej średnicy i wąskiej szyjce, nie zaszkodzą też świeże kwiaty na stole :) Smacznego!
aisa198@wp.pl
Ryż smażony z jajkiem, kiełbasą i warzywami
Składniki:
100 g ryżu parabolicznego (1 torebka)
2 kiełbasy śląskie
1/2 czerwonej papryki
1/2 puszki kukurydzy
200 g pieczarek
2-3 jajka
sól, pieprz
oregano
bazylia
papryka słodka
odrobina oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie (należy uważać aby go nie rozgotować) i odstawiamy aby dobrze odciekł z wody. Pieczarki kroimy w półplasterki i dusimy do odparowania wody. Kiełbasę kroimy w półplasterki, paprykę w niewielką kostkę a kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem, papryką i ziołami. Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy ryż i smażymy kilka minut mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy kiełbasę, paprykę, kukurydzę, pieczarki i smażymy razem jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy jajka i mieszamy cały czas aż się zetną i wymieszają z pozostałymi składnikami. Smacznego :)
Pozdrawiam
Dagmara
dagmara.wasinska@interia.pl
Jako studentka mam niewiele czasu na przyrządzanie wymyślnych potraw, a więc przedstawię Wam przepis, który gości u mnie nie raz, nie dwa razy, a niemalże codziennie w akademickiej kuchni, który konsumuję z moimi współlokatorkami, a mianowicie – ryż z warzywami, soczewicą i makaronem. Do przyrządzenia wystarcza: torebka ryżu, puszka soczewicy, pięć pieczarek, pół opakowania mrożonych warzyw (marchewka, groszek, papryka, zielona fasolka), pół opakowania makaronu (muszelki – nasze ulubione:)), łyżeczka koncentratu pomidorowego, pieprz, oregano i kilka kropelek oliwy z oliwek, ot tyle! A, aby je przyrządzić wystarczy nastawić ryż i makaron do gotowania. Patelnię (najlepiej z teflonową powłoką) skroplić oliwą z oliwek, a gdy się nagrzeje wrzucić mrożone warzywa, gdy się zmiękczą podlać odrobiną wody dodając posiekane w plasterki grzyby, koncentrat, pieprz i oregano. Gotować do momentu, aż staną się kruche. Soczewicę porządnie płuczemy i również dodajemy do warzyw. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i gotujemy razem z warzywami przez około 3 minuty. Na sam koniec odcedzamy ryż i dodajemy do warzy i makaronu po czym rozdzielamy na równe porcje i się zajadamy. Smacznego :)
Mam nadzieję, że spodoba Wam się mój przepis, a przynajmniej wytyczy ścieżkę, którą należy kroczyć, aby jeść zdrowo z patelni, tanio i…smacznie :) Pozdrawiam, Monika, moniaaa777@gmail.com
Używam patelni w swojej kuchni każdego dnia na wiele sposobów ! Podgrzewanie, smażenie, pieczenie . Lubię eksperymentować, lubię smażyć w taki sposób, by najlepiej wiele nie ubrudzić (bo nie lubię zmywać ręcznie naczyń ).
Mój przepis na nisko tłuszczowe danie z patelni :
Składniki : Gotowane ziemniaki , papryka, groszek, makaron, sos koperkowy, przyprawy, cebula , kawałek kiełbasy, odrobina makaronu (wcześniej ugotowanego).
Wykonanie: Gotowane ziemniaki, paprykę i cebulę kroimy, wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oleju słonecznikowego . Następnie dodajemy groszek, przyprawiamy “wedle uznania”, po czym dosypujemy gotowanego makaronu, troszkę kiełbaski i zalewamy wcześniej przygotowanym sosen koperkowym .
Chwile smażymy, cały czas mieszając . Nakładamy na talerze (można jeść w takiej opcji bądź z smażoną rybką, panierowaną w startym serze i jajku ).
Dania z patelni w moim domu rozchodzą się jak świeże bułeczki . Pyszne, zdrowe, zawsze staram się robić je tak, by zawierały jak najmniej tłuszczu (lecz przydałaby mi sie nowa patelnia, bo na starej muszę lać dużo oleju bo bez niego strasznie “przywiera” danie do dna . Pozdrawiam Edyta, edka767@gmail.com
A mój przepis to Sałatka z kurczaka (z dodatkiem warzyw) .
SKŁADNIKI:
1 duża pierś z kurczaka
1 opakowanie kukurydzy
ketchup
sól
pieprz
majonez
cebula
kapusta pekińska
Pierś z kurczaka kroimy w drobne kawałeczki i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu aż do zabarwienia na kolor złocisty (możemy posypać przyprawą do gyrosa) . Kukurydzę odcedzamy, cebulę drobno kroimy i przygotowujemy miseczkę.
Na dno miseczki układamy pierwszą warstwę mięsa, następnie kukurydzę, cebulę, pieprz , sól, ketchup, majonez, i kolejną warstwę, na sam koniec cienko pokrojona kapusta pekińska .
Jeść możemy z dodatkiem chleba i chudej wędliny !
Moja przygoda z “nisko tłuszczowym” smażeniem zaczęła się niedawno (zazwyczaj tona tłuszczu, którym przesiąkało każde dnie). Dziś ? Po namowie rodziny i lekarza chcę dbać o siebie . Szukam dla siebie przepisów, które będą smaczne, zdrowe i co ważne o małej zawartości tłuszczu . Wszelkiego rodzaju sałatki, dania mięsne uwielbiam… brakuje mi jedynie odpowiedniej patelni, bym nie musiał lać hektolitrów oleju . Na pewno “wypróbuję” przepisy z posta i odpowiedzi , bo warto “próbować”. Jestem zdania , że metodą prób i błędów zawsze dojdzie się do celu. Pozdrawiam wwiissnia@gmail.com
“Szaszłyki drobiowe z warzywami i sosem szpinakowym”
Składniki dla 4 osób:
– 400 g piersi z kurczaka lub indyka
– papryka 1 szt.
– kilka plastrów ananasa
– 1 cebula
– pomidorki koktajlowe
– 1 cukinia
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– pieprz i sól
Sos:
– 150 g szpinaku
– 2 ząbki czosnku
– 200 g jogurtu greckiego
– sól i pieprz
Wszystkie
składniki należy pokroić w większą kostkę. Drób posypać przyprawami,
skropić oliwą z oliwek i pod przykryciem wstawić do lodówki na 1
godzinę. Po tym czasie można wszystkie składniki nadziać na patyczki.
Szaszłyki smażyć na patelni ok. 20 minut przekręcając
je od czasu do czasu.
Podczas, gdy szaszłyki się smażą, przygotować
sos. Szpinak dusić na małym ogniu z czosnkiem przeciśniętym przez
praskę. Następnie przyprawić do smaku i dodać kubeczek jogurtu
greckiego.
Szaszłyki proponuję podawać na kaszy polewając sosem.
SMACZNEGO! justis1@gazeta.pl
Pyszne placuszki z cukinii
Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeżeli cukinie są małe lepiej wziąć dwie. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, jogurt, mąkę i garść posiekanego koperku lub pietruszki jak kto woli;) Przyprawić pieprzem. Kto chce, może jeszcze dodatkowo posolić. Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto, formując zgrabne płaskie placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Podawać z sosem czosnkowym. Coś pysznego:)
Kurczak z ryżem i warzywami – Coś pysznego:)
Składniki:
pierś z kurczaka
opakowanie warzyw na patelnie z przyprawą toskańską
puszka pomidorów krojonych
pieprz
sól
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
2 łyżki sosu sojowego
2 torebki ryżu
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Do miski wlać 2 łyżki sosu sojowego i łyżeczkę papryki, wymieszać. Wrzucić pierś z kurczaka, wymieszać aby mięso pokryło się sosem sojowym. Pozostawić na około 2 godziny. Ryż ugotować. Pierś z kurczaka usmażyć na oleju. Warzywa podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać przyprawę. Pod koniec do warzyw dolać pomidory z puszki i do smaku posolić i popieprzyć.
TO CO LUBISZ
Potrzebujesz świeżych warzyw, ser mozzarella i oczywiście kurczaka.
Filet z kurczaka kroisz na odpowiedniej wielkości kawałki, przyprawiasz solą, pieprzem, oregano i słodką papryka. Obsmażasz na oleju. Na talerz układasz świeże warzywa: sałatę, kilka plasterków marchwi, rzodkiewkę, groszek, ser pokrojony na kawałki a na wierzch ciepłego kurczaka. Mmm… Pyszności. Dobór składników jest oczywiście indywidualny dlatego nazwa potrawy to TO CO LUBISZ!
Proponuję mega smaczna PIZZE Z PATELNI
Do miski ze szczyptą cukru rozkruszamy 20 g drożdży i dodajemy 2 łyżki ciepłej wody. Drożdże wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia około 20 minut. Do drugiej miski wsypujemy 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki oleju, pół łyżeczki soli oraz wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy (ręcznie), formułujemy kulkę, miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy jeszcze na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz i sos. I tutaj zaczyna się nasza zabawa. Sos, który mi najbardziej smakuje to 1 łyżka wody, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka ketchupu, bazylia, oregano, ostra papryka w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy. Farsz? Dodajesz co chcesz… Dla mnie nie może zabraknąć świeżej rukoli, szynki, sera feta i żółtego sera. :) Tak więc na rozgrzaną patelnię bez oleju wkładamy ciasto i delikatnie palcami formułujemy placek. Smażymy na jednej stronie na średnim ogniu około 4 minut. Placek odwracamy zestawiamy z ognia, łyżką rozprowadzamy sos, układamy szynkę, ser feta, rukolę i ser żółty. Ponownie stawiamy pizze na palniku. Przykrywamy pokrywką i smażymy do roztopienia się sera. PIZZA jest na prawdę syta i jedna wystarczy dla dwóch osób. Nie jestem pewna czy jest to nisko tłuszczowa potrawa jednak z pewnością jest bardzie zdrowa niż ta prosto z pizzerii. Puszysta, z dowolnym wyborem składników, można zrezygnować z sosu, użyć samego ketchupu, bawić się nią na wiele sposobów. Zachęcam do spróbowania. :)
Jesiennie. Szybko. I przepysznie. Pokroić dwie marchewki, pół dyni hokkaido i dwie pietruszki w grube słupki. Skropić oliwą, obsypać ulubionymi przyprawami, odstawić. 30dkg mielonej piersi z indyka wymieszać z: jajkiem, dwoma łyżkami zarodków pszennych, posiekaną drobno małą cebulą, łyżeczką musztardy, słodką papryką, oregano. Ulepić kotlety. Na super patelni zezlocić lekko kotlety, dodać warzywa i wstawić do piekarnika. 190 st termoobieg. Ok pół godziny później zapraszamy do stołu. Na sałatkę mój ukochany szpinak baby z odrobiną oliwy, cytryny i posypany fetą. Zajada się tym mój roczny syn :)
Posiekać cebulę dymkę i podsmażyć na patelni, dodać pomidory pokrojone bez skórki, pieprz, liść laurowy, tymianek, szałwię. Dusić 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki i dusić kolejne 10 minut. Powstały sos wymieszać z makaronem i posypać pokruszonym serem feta. Dani pyszne, smaczne i niskokaloryczne – polecam.
Ja mam proste danie dla studentów z patelni “Kieszonki naleśnikowe z brokułami, kurczakiem i pieczarkami”. Wystarczy usmażyć naleśniki (bez tłuszczu) i nadziać je. Ciasto naleśnikowe: ok.1 szklanka mleka wlać do miski, dodać szklankę wody, 1 jajko, 1 cukier waniliowy, ok. 1,5 szklanki mąki i szczyptę soli. Wszystko razem zmiksować i smażyć naleśniki na patelni z nieprzywieralną powłoką. W garnku ugotować jednego brokuła, po ugotowaniu rozdrobnić widelcem na małe kawałeczki. Ok 5 pieczarek pokroić drobno, podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju/masła z małą cebulką pokrojoną w drobną kosteczkę, pod koniec przyprawić niewielką ilością przyprawy do mięsa. Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, natrzeć olejem z przyprawą do mięsa Knorr, włożyć na pół godz. do lodówki, po pół godz. podsmażyć na tym samym tłuszczu co pieczarki. Na talerzu ułożyć naleśnik, posmarować serkiem topionym lub ułożyć ser żółty, ułożyć paseczek pieczarek, paseczek brokuła i kurczaka. Zawinąć w zamkniętą kopertę (powstanie kieszonka), ułożyć na patelni i przypiec pod przykryciem z obu stron by ser się roztopił a naleśnik był chrupiący. Podając polać np. samodzielnie zrobionym sosem czosnkowym lub sosem 1000 wysp. Smacznego :)
Ja proponuję bardzo prostą rybkę, którą można przyrządzić na dwa sposoby w zależności jaką ilością czasu dysponujemy. Potrzebujemy filety z chudej ryby, ulubioną mieszankę przypraw lub sos sojowy. Dysponując co najmniej 15 minutową nadwyżką czasu, wkładamy rybę do foliowej torebki, zalewamy kilkoma łyżkami sosu sojowego. Woreczek zakręcamy, wkładamy do lodówki na 15 minut. Druga opcja przy braku czasu rybę obtaczamy w przyprawach. Patelnię spryskujemy niewielką ilością oleju rzepakowego lub nanosimy jego niewielką ilość za pomocą pędzelka na patelnię. Smażymy filety z obu stron na złoty kolor lub do momentu aż będzie można swobodnie oddzielić płatki ryby widelcem. Po ściągnięciu patelni z ognia można całość skropić sokiem z cytryny.
Pozdrawiam serdecznie :)
A ja proponuję delikatne placuszki:
2 banany
po 2 czubate łyżki otrębów pszennych, owsianych i żytnich
1 łyżka siemienia lnianego
1 jajko
szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i usmażyć placuszki.
Kiedy wystygną posmarować kremowym serkiem i musem żurawinowym:
3 łyżki żurawiny
20 ml rumu
1/2 szklanki wody
Wszystkie składniki gotować aż sos się zredukuje.
Na końcu placuszki delikatnie oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Oczywiście i ja wtrącę swoje trzy grosze.Ponieważ stale/tzn.ponad pięćdziesiąt la/się odchudzam ,a efektem jest kupowanie sukienki w sklepie z namiotami to podam przepis na rybę,którą lubią wszyscy w moim domu.Mało tłuszczu,dużo warzyw i naprawdę niewiele pracy!
Składniki
-Filety z dorsza około 70 dkg /najlepiej bez skóry,chociaż ta niczemu nie przeszkadza/
-1/2 kg cebuli
-1/2 kg papryki w różnych kolorach
-20 dkg pieczarek
-1/2 kg pomidorów obranych ze skórki
-4 marchewki starte na tarce
-podprażona na patelni ziarna dyni i słonecznika/kto ile lubi/
-15 dkg sera pleśniowego lub żółtego o wyrazistym smaku
-pieprz cytrynowy,sól
-olej do smażenia
-odrobina mąki do oprószenia ryby
Rybę obsypujemy przyprawami,obtaczamy mąką i podsmażamy na patelni.Na tym samym tłuszczu po kolei podsmażamy wszystkie warzywa.Pod koniec dodajemy pomidory pokrojone w kosteczkę i dusimy wszystko do miękkości warzyw/około 20-25 minut/
Wykładamy warzywa do innego naczynia i..na dno patelni wykładamy warstwę warzyw,na to rybę,potem warzywa itd,aż do wyczerpania składników.Posypujemy całość serem i przykrywamy pokrywką.Stawiamy na gazie na około 5 minut.Podajemy posypane obficie ziarnami.
Faszerowane indycze kieszonki
Potrzebujemy:
2 piersi z indyka
sól, pieprz do smaku, rozmaryn
Farsz
1 duża papryka
1 mała cebula
4 plasterki szynki prowansalskiej
pęczek natki pietruszki.
Piersi dzielimy na 4 części. Każdą część przecinamy w środku by utworzyć kieszeń. Nacieramy przyprawami w środku i na zewnątrz i wstawiamy do lodówki na 2 godz.
Przygotowujemy farsz. Składniki kroimy w drobną kosteczkę, natkę pietruszki siekamy drobno.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy wpierw szynkę. Jak się przyrumieni dodajemy cebulkę i smażymy na złoto. Dodajemy paprykę. Mieszając cały czas na wolnym ogniu smażymy aż będzie miękka, można dodać nieco wody mineralnej by ją poddusić. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy całość. Całość musi być miękka.
Kiedy farsz ostygnie wkładamy do środka naszych kieszonek. Spinamy je wykałaczką. Układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z obu stron na złoto.
tusqa18@wp.pl
Moje ulubione danie z patelni to “leniwe” spaghetti:
Składniki:
1 porcja razowego spaghetti
100g mielonej piersi z kurczaka
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
kawałek selera
kilka pieczarek
cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów pelati + trochę wody
1 łyżeczka oleju kokosowego
oregano, sól, pieprz
Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim mięso, posiekaną cebulę i czosnek. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do mięsa, udusić z dodatkiem wody do miękkości. Do prawie miękkich warzyw z mięsem dodać pomidory, zagotować. Następnie dodać surowy makaron, ewentualnie dodać trochę wody i gotować na patelni, aż makaron będzie miękki, mieszając dość często. I gotowe!
Jesień to nie tylko spadające liście , zimny wiatr i mokra szyba od deszczu. To również Halloween , straszne potwory ,wiedźmy i … dynia.
Dlatego proponuję danie z dyni . Smaczne ,tanie i lekkie. Idealne na jesienne chłodne dni.
Składniki:
1 kg. miąższu dyni
3 łyżki octu winnego z białego wina
2 ząbki czosnku
Oliwa do smażenia
Mąka, sól ,
kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
Miąższ dyni kroimy na cienkie plasterki, solimy i obtaczamy w mące, a następnie smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano. Ażurową łopatką zdejmujemy je z patelni i układamy na talerzu.
Sos – Wlewamy na patelnię 3 łyżki świeżej oliwy.
Wlewamy też ocet, dodajemy cukier, i ciągle mieszając, doprowadzamy
sos do wrzenia. Gorącym sosem polewamy plasterki dyni.
Ząbki czosnku obieramy, drobno kroimy i posypujemy nimi dynię. Kiedy danie ostygnie, wstawiamy je na co najmniej 2 godziny do lodówki. Podajemy na zimno. By bardziej uwydatnić słodko-kwaśny smak dyni, zamiast czosnkiem można ją posypać namoczonymi wcześniej rodzynkami.
Talerz z dynią dekorujemy listkami mięty.
Smacznego :)
25asia3@wp.pl
Placuszki na maślance z “ziarenkami”
Pyszne
placuszki na maślance – lekkie, puszyste, smażone bez dodatku tłuszczu.
Dzięki dodatkowi mieszanki ziarenek zyskały całkiem nowy smak, a do
tego stały się przyjemnie chrupiące.
SKŁADNIKI:
1/2 szkl maślanki
1 jajko
1 łyżka oleju
1/2 szkl mąki pszennej
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
2 łyżki mieszanki ulubionych “ziarenek” (u mnie “Migdałowy Przylądek” od Ziarenkowa: prażony słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe)
1. Jajko roztrzepać trzepaczką, dodać maślankę i olej.
2. Suche składniki wymieszać razem. Dodać mokre i całość dokładnie wymieszać.
3. Smażyć bez tłuszczu na złoto.
Uwaga: jeśli chcemy, aby placuszki były bardziej puszyste można ubić białko osobno i na koniec wmieszać je delikatnie do ciasta
dietetyczny omlet bananowy!
SKŁADNIKI!
1 jajko
3/4 banana
1 łyżka miodu
pół opakowania serka wiejskiego light
1 truskawka
cynamon
SMAŻYMY!
blenderem miksujemy banana, miód, jajko i cynamon (pół łyżeczki).
smażymy na odrobinie tłuszczu. zawijamy z serkiem wiejskim, dodajemy
truskawki.
faxcooks@gmail.com
Wyśmienite spaghetti di mare inspirowane filmem Wielki Błękit.
Więc zaczynajmy! Kamera… patelnia… i akcja!
OBSADA:
300 g spaghetti
200 g krewetek
400 g owoców morza /mieszanka/
1 duży pomidor
150 ml białego półwytrawnego wina
100 ml jogurtu greckiego
1 jajo
przyprawy: masło, 1 świeża chili, 5-6 ząbków czosnku, 1 cytryna, pęczek natki, sól, cukier trzcinowy
opcjonalnie /polecam!/: bagietka do sosu
Włoskie wybrzeże. Słoneczne przedpołudnie.
Justa zdążyła przygotować owoce morza. Idzie do ogrodu po ogromnego, soczystego pomidora. Wraca do swojego królestwa – do kuchni. Kroi pomidor, pozbawiając go gniazd nasiennych. Kroi w drobną kostkę, osusza i rozkłada na papierowym ręczniku. Chce pozbyć się jak największej ilości wody. Osusza również krewetki.
Oddychając pełną piersią, chłonie morską bryzę. Sieka drobno chili, czosnek i natkę, zerwaną przed momentem z ziołowej rabaty. Uśmiecha się na myśl o radości, jaką wywoła na twarzy ukochanego, kiedy postawi przed nim ulubione danie. Zaczyna nucić. Śpiewa.
Zagotowuje wodę na makaron. Soli i gotuje makaron al dente. Odcedza. Jajo rozkłóca z jogurtem. Odstawia na bok
Na patelni rozgrzewa masło. Wrzuca chili i czosnek. Smaży chwilę. Dodaje pomidory i smaży 3-4 minuty. Dodaje krewetki. Miesza i smaży kolejne 2 minuty. Zasypuje 3 łyżkami cukru trzcinowego. Miesza. Oblizuje łyżkę. Uśmiecha się… słodkie jak Jego pocałunek. Zmniejsza moc palnika i karmelizuje zawartość patelni.
W garnku rozgrzewa 1 łyżkę masła. Smaży pozostałe owoce morza przez 3-4 minuty. Zalewa winem i Zagotowuje.
Po kilku minutach dodaje makaron. Miesza intensywnie do połączenia składników i podgrzewa. Dodaje skarmelizowane krewetki i pomidory oraz dosypuje natkę. Wyciska sok z cytryny. Miesza do połączenia. Unosi głowę, bo dochodzi ją odgłos parkującego samochodu. Zaraz przyjdzie.
Z radością i lekkim zdenerwowaniem zwiększa moc palnika na minutę. Wyłącza go i nalewa jogurt z jajkiem. Miesza bardzo intensywnie. Słychać kroki…
Rozkłada przygotowane spaghetti, nalewa schłodzonego wina i ustawia na stole.
Wchodzi. Uśmiecha się do niej zalotnie, wciągając głęboko aromaty kuchni. Z jego włosów ciągle skapują krople słonej wody.
Podchodzi i całuje ją czule.
Po dłuższej chwili zasiadają przy stole.
Pyszne. Jak zawsze…
CIĘCIE!
Teraz pora na prawdziwą ucztę.
Oni ci sami. Tylko miejsce i czas inne…
Smacznego!
Polędwiczka jak marzenie:
Polędwiczkę wieprzową marynujemy w mieszance miodu, musztardy, octu balsamicznego, świeżego tymianku, czosnku, soli i pieprzu. Po kilku godzinach marynowania obsmażamy polędwiczkę szybko na łyżce oliwy na dużym ogniu. Obracamy polędwiczkę szczypcami, żeby nie nakłuwać mięsa i uniknąć wyciekania sosu. Kiedy z każdej strony mięso jest obsmażone, podlewamy polędwiczkę wodą, przykrywamy patelnię pokrywką i wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Dzięki temu uzyskujemy super soczystą polędwicę, pięknie różową w środku, o niesamowitym aromacie, mięciutką i nietłustą. Smacznego!
Pierś z kurczaka z mozzarellą
0,5 kg piersi z kurczaka
2 pomidory
2 kulki sera mozzarella
sól,pieprz
olej do smażenia
2 łyżki oliwy
kilka listków bazylii
Pierś pokroić w plastry. Mięso posypać solą i pieprzem, smażyć na oleju. W naczyniu żaroodpornym układać mięso, pomidor i ser na wierzch. Skropić oliwą, położyć bazylię.Zapiekać w piekarniku w temp. 200 C z funkcja grill. Podawać z pieczywem czosnkowym.
Pierś kurczaka z ananasem i serem żółtym. Rozbite piersi posmarować musztardą i doprawić solą morska oraz białym pieprzem. Na musztardę położyć pół plasterka sera żółtego i kilka kostek ananasa z puszki. Zwinąć, spiąć wykałaczką i takie piersi zapiekać w piekarniku na tej patelni :)