“Zielone pomidory” kojarzą mi się z sałatką jaką robiła moja babcia, gdy na ogrodzie zostawały już tylko zielone pomidory i jej octowy smak, a od zawsze lubiłam wszystko co kwaśne. Moje drugie skojarzenie to wspaniała książka “Smażone zielone pomidory”.

Korzystając z końca lata, bo w tym roku jesień jest wyjątkowo letnia i piękna przygotowałam kilka słoików sałatki podobnej do tej jaką jadłam jako dziecko. W ramach uwspółcześnienia dodałam 1 zieloną paprykę.

Niezbędne składniki

  • 2 kg zielonych (niedojrzałych) pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 papryka (niekoniecznie)

Zalewa:

  • 1 łyżka soli
  • 2 szklanki octu
  • 6 szklanek wody
  • 5 łyżek cukru
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Pomidory należy umyć, pokroić w plasterki zaczynając od wierzchołka w stronę szypułki. Dzięki temu pomidor zachowa swój kształt. Pokrojone pomidory umieścić w dużej misce i porządnie posolić, wymieszać i odstawić na 24h.

Następnego dnia:

Wyparzyć słoiki. Cebulę posiekać na piórka, podobnie paprykę. Pomidory odsączyć na durszlaku. Składniki zalewy wymieszać w dużym garnku, zagotować, dodać pomidory, paprykę i cebulę. Zagotować. Gorące warzywa nakładać w słoiki, zalać zalewą i pasteryzować przez 10 minut.

 

Sałatka jest doskonałym dodatkiem do obiadu, zimnego bufetu czy kanapek. Ja ją po prostu uwielbiam!

A wy lubicie?

Pokaż komentarzeClose Comments

5 Comments

  • Kaja Lelonek-Laber
    Posted 27 października 2015 at 22:34 0Likes

    aż mi ślinianki zaczęły pracować, ale trochę się spóźniłam :(

  • edzia
    Posted 25 lipca 2013 at 21:33 0Likes

    Sałatkę z zielonych pomidorów zrobiłam ,ale jak dla mnie za bardzo kwaśna:)Sprubuję z mniejszą ilością occtu.

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 25 lipca 2013 at 21:36 0Likes

      To fakt, że tutaj jest więcej octu niż w np. ogórkach konserwowych. Osobiście lubię takie kwaśne rzeczy, a galaretę wieprzową to polewam solidnie octem.
      Pozdrawiam :)

    • Danuta Hossain
      Posted 9 października 2013 at 10:51 0Likes

      Wlasnie ja zrobie,bo mam na balkonie bardzo duzo zielonych pomidorkow, ale tez mi sie wydaje ze w przepisie jest za duzo octu.

    • Magdalena
      Posted 6 września 2019 at 08:58 0Likes

      Tragedia 30 słoiczków zrobiłam z tego przepisu
      Są tak ostre ze poza octem nic nie czuć.
      Powinno byc napisane ze ostre jak niewiem i mozna zmniejszyc ilosc octu.
      Tak jak z papryką ..

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.