Jak zrobić miód z pokrzywy. Właściwości lecznicze. Sprawdzony przepis.

Pomysł na miód z pokrzywy i wpis pojawił się przypadkowo! Miałam okazję zerwać świeżą pokrzywę, a że ostatnio jestem bardzo prozdrowotnie nastawiona do życia, nie zastanawiałam się ani chwili. Pokrzywę zerwałam, a następnie zastanawiałam się co z niej zrobię… Część liści zasuszyłam, ponieważ kiedyś taka herbatka (pokrzywa ekspresowa z apteki, a więc nie do końca to samo) bardzo mi pomogła przy wypadaniu włosów. Już po około 3 tygodniach widziałam pierwsze pozytywne efekty. Na własnej skórze,  przekonałam się o dobroczynnych działaniach ziół.

Zapraszam na mój kanał na YT i subskrypcji, aby być na bieżąco:

Z pozostałej świeżej pokrzywy wycisnęłam sok w wyciskarce do owoców. Niestety, nie może on zbyt długo stać, a tak dużej ilości nie mogłam też wypić w ciągu kilku dni. Soku wyszło mi około 150 ml. Najlepszym wyjściem była jego konserwacja lub mrożenie. Wybrałam pierwszą opcję i zakonserwowałam mój sok ze świeżej pokrzywy prawdziwym pszczelim miodem. Można jeszcze wymieszać sok ze spirytusem, ale ja chciałam miksturę podawać dziecku. Opcja z miodem była strzałem w dziesiątkę!

miód pokrzywowy pokrzywa właściwości lecznicze

Pokrzywa w Polsce uznawana jest zazwyczaj jako pospolity chwast. Tymczasem, nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z jej niezwykłych właściwości. Zauważcie jak często pojawia się w mediach nowości żywieniowe z jakiegoś zakątka świata (spirulina, goji etc.), a tak często zapominamy o naszych, lokalnych i krajowych superfoods.

Sama lubię nowości, ale ostatnio coraz częściej wracam do tradycji. Doceniam właściwości miodu, polskich ziół i zwykłej wody do picia.

Pokrzywa właściwości lecznicze miodu z pokrzywy.

Pokrzywa zawiera mikroelementy (wapń, magnez, fosfor, żelazo,siarkę, potas, jod, krzem i sód),witaminy (A, C, B-2, K-l, karotenoidy), jest więc czynnikiem witaminizującym.W liściach pokrzywy występują także flawonoidy, kwasy organiczne (glicerolowy,glikolowy, mrówkowy i in.), a ponadto chlorofil, serotonina, histamina, garbniki i acetylocholina.

Pokrzywa oczyszcza organizm ze złogów kwasu moczowego, poprawia pracę wątroby i dzięki temu odtruwa organizmwzmacnia żołądek, zmniejsza nadmierną potliwość.

Ma działanie przeciwbiegunkowe, przeciwinfekcyjne, przeciwanemiczne, przeciwkrwotoczne, przeciwgośćcowe i rewulsyjne.

Poprawia ogólną przemianę materii, pobudza wytwarzanie enzymów trzustkowych i zwiększa produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny (pomocne przy anemii).

Pokrzywa stosowana do wewnątrz jest środkiem wspomagającym w leczeniu różnego rodzaju krwawień (krwioplucie, wymioty krwawe, krwinkomocz, krwawienia maciczne, krwawienia z nosa, hemofilia, krwawiączka), anemii, krzywicy, ogólnego osłabienia, wyrzutów skórnych, ran oparzeniowych i zapalenia skóry, dolegliwości związanych z okresem klimakterium, z gośćcowym zapaleniem stawów, pęcherza, nerek, kamicy wątroby, żółtaczki, wrzodów żołądka, stanów przedcukrzycowych, biegunki,wzdęcia, moczenia mimowolnego u dzieci, nieżytu

miód pokrzywowy jak zrobić
1 łyżeczkę miodu rozpuszczam w szklance wody i piję na czczo.

śluzowo-błoniastego jelit. To i tak nie wszystkie właściwości zielonej pokrzywy… Dużo prawda?

Wracając do mojego miodu można go przechowywać dwa do trzech lat.

Jak zrobić miód z pokrzywy?

Przygotowanie:

Pokrzywę opłukać wodą, wycisnąć sok. Jeśli nie macie wyciskarki do owoców użyjcie maszynki do mielenia mięsa. Powstałą pulpę należy przecisnąć przez tetrę lub podwójnie złożoną gazę. Miód rozpuścić w garnku, tylko lekko podgrzewając, ponieważ w wyższych temperaturach traci swoje właściwości.

Wymieszać sok z pokrzywy z miodem w proporcji:

1: 2 lub 1 : 4

czyli 1 część soku z pokrzywy i 2 części miodu

lub

czyli 1 część soku z pokrzywy i 4 części miodu

Tak powstały miód przelać do słoików. Dzieciom podawać dwa razy dziennie po 1 łyżeczce przez całą zimę.
Ja mojemu dziecku podaję 1 raz dziennie po 1 łyżeczce.

Musze powiedzieć, że odkąd pociecha pije ten miodek, to nie choruje!

miód pokrzywowy

Moja mama ani babcia nie podawały mi takiego syropu. Mam nadzieję, że kiedyś moje dzieci i wnuki przekażą te recepturę dalej :)

Zapiszcie sobie ten przepis i również podajcie dalej.

Źródło: J. Gónicka „Apteka Natury”

4.9/5 - (17 votes)

Podobne wpisy

3 komentarze

  1. Witam. Też mnie interesuje przechowywanie. Szkoda miodu gdyby miało się zepsuć, a zbyt dużo w lodówce nie postoi bo kto ma takie możliwości by przechowywać kilka słoików cały rok, nie ma miejsca :)

  2. Witam,
    zaraz ,,zabieram” się za majową pokrzywę. Chcę wypróbować Pani przepis. Mam pytanie: czy miód mam przechowywać w lodówce przez cały czas i czy jest jakiś okres trwałości?
    Dziękuję za podsunięcie pomysłu.
    Ps. Ja swoją pokrzywę po wyciśnięciu zamrażam jako kostki do lodu i potem wrzucam do szklanki z wodą.
    Pps. Miód najbezpieczniej rozpuszczać w kąpieli wodnej – choć nie powinno się tego robić wcale po skrystalizowaniu …:)

    1. SUPER pomysł z zamrażaniem soku z pokrzywy :-) Miodek także mam zamiar wypróbować aczkolwiek zastanawiam się nad przechowywaniem go.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.