Zupa krem z kalafiora z grzankami

Po ostatnim spotkaniu w Winiarach obiecałam sobie, że będę gotować częściej zupy. Zupy kremy nie należą do moich ulubionych potraw, ale od czasu do czasu dla odmiany chętnie zjem jakąś. Tym razem przygotowałam krem z kalafiora. Robi się ją na prawdę szybko. Grzanki zrobiłam z chleba razowego. Nie śmiejcie się, że są lekko przypalone :)

Składniki:

  • pół średniego kalafiora
  • 1,5 l bulionu (może być z kostki)
  • 100 g masła
  • 80 ml śmietanki
  • 1 cebula
  • kilka kromek razowego chleba

Roztopić masło w garnku, dodać posiekaną cebulę i szczyptę soli –  smażyć. Po kilku minutach dodać różyczki kalafiora i dusić przez kolejne 5 minut, a następnie dodać bulion. Gotować około 5-7 minut, aż kalafior będzie miękki.
Ja używam kielichowego blendera, dlatego zawartość przekładam i miksuję. Zmiksowaną zupę przekładam do garnka, dodaję sól, pieprz do smaku i śmietankę. Zamieszać i podawać z grzankami.

Grzanki:

Od kromek chleba razowego odkroić przypieczone brzegi. Ja tego nie uczyniłam i moje grzanki zbyt mocno się przypiekły. Pozostały środek pokroić w kostkę sześcienną o boku 1 cm. Patelnie rozgrzać i wrzucić pokrojony chleb. Cały czas mieszając, aby równo się zarumieniły suszyć nasze kosteczki.

3 komentarze do wpisu „Sałatka z arbuzem dla smakoszy

Dodaj komentarz