Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i cukinią

zapiekanka ziemniaczana

Och, jak ja lubię takie dania jednogarnkowe! Dlatego dzisiaj w menu zapiekanka ziemniaczana, do przygotowania której potrzebne będzie mięso wieprzowe, kilka surowych ziemniaków, cebulę oraz warzywa które mamy w lodówce. Ja dodałam cukinie, papryczkę chilli, czasem dodaję marchewkę czy paski selera. Taki obiad robię w sytuacji, gdy jestem zajęta lub zmęczona, ale niezbyt głodna bo, zapiekankę piecze się około 1h.  W tym czasie zdążę zgłodnieć.

Składniki dla 2 – 3 osób

  • 400 g mięsa wieprzowego
  • 4-5 ziemniaki surowe
  • 1-2 cebule
  • pół zielonej cukinii
  • 1 marchewka
  • papryczka chilli
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • papryka ostra w proszku
  • 2 ząbki czosnku

Tak naprawdę ilość użytych składników zależy od was. Ilości podane przeze mnie są orientacyjne.

Zapiekanka ziemniaczana – sposób przygotowania

zapiekanka ziemniaczana

1. Mięso opłukać, pokroić w plastry i wymieszać z olejem, papryką w proszku i rozgniecionym czosnkiem. Im dłużej będzie stało (w lodówce) tym lepiej, ale nie jest to konieczne. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki lub grube plastry. Wszystkie warzywa – cebula, marchewka, chili i cukinie pokroić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, mięso i warzywa. Delikatnie wymieszać z przyprawami.

zapiekanka ziemniaczana z mięsem

2. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Naczynie nakryć lub jeśli nie mamy pasującej pokrywki to przykryć folią aluminiową. Zapiekankę przykrywam ponieważ mięso powinno się dobrze udusić, ale spokojnie. Mniej więcej jak minie połowa czasu pieczenia można zdjąć nakrycie. W tym czasie mięso i ziemniaki ładnie się zarumienią. W trakcie duszenia na dnie naczynia (widać na zdjęciu) wytworzy się a’la sos. Można nim polać gotowe danie. Łączny czas pieczenia to przynajmniej 1 h (w zależności od ilości mięsa).

zapiekanka ziemniaczana

Moją zapiekankę podałam z surówką z kapusty pekińskiej z dodatkiem marchewki, i dla kontrastu smaków, z octem balsamicznym.

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Chociaż Jak Po Maśle miał być tylko blogiem kulinarnym, to bardzo szybko stał się czymś więcej. Dzisiaj jest to miejsce, w którym dzielę się z Wami moją pasją do gotowania, szycia i fotografowania.

6 myśli na temat “Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i cukinią”

  1. Zapiekanke z ziemniakami znam tylko jedną – teściowej :) daje się do niej ugotowane ziemniaki, jajka ugotowane na twardo, boczek i kiełbasę lub jakieś resztki szynki z lodówki. Z przypraw to sól, pieprz i przyprawa do ziemniaków, przekłada się warstawami, piecze 75minut i jest pysznie :) a najlepiej smakuję jak się odsmaża na patelni na drugi dzień np. :)

    1. Brzmi bardzo smacznie. Chętnie wypróbuję, ale raczej bez jajek, bo Jacek w tych kwestiach jest wybredny :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.