Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i cukinią

zapiekanka ziemniaczana

Och, jak ja lubię takie dania jednogarnkowe! Dlatego dzisiaj w menu zapiekanka ziemniaczana, do przygotowania której potrzebne będzie mięso wieprzowe, kilka surowych ziemniaków, cebulę oraz warzywa które mamy w lodówce. Ja dodałam cukinie, papryczkę chilli, czasem dodaję marchewkę czy paski selera. Taki obiad robię w sytuacji, gdy jestem zajęta lub zmęczona, ale niezbyt głodna bo, zapiekankę piecze się około 1h.  W tym czasie zdążę zgłodnieć.

Składniki dla 2 – 3 osób

  • 400 g mięsa wieprzowego
  • 4-5 ziemniaki surowe
  • 1-2 cebule
  • pół zielonej cukinii
  • 1 marchewka
  • papryczka chilli
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • papryka ostra w proszku
  • 2 ząbki czosnku

Tak naprawdę ilość użytych składników zależy od was. Ilości podane przeze mnie są orientacyjne.

Zapiekanka ziemniaczana – sposób przygotowania

zapiekanka ziemniaczana

1. Mięso opłukać, pokroić w plastry i wymieszać z olejem, papryką w proszku i rozgniecionym czosnkiem. Im dłużej będzie stało (w lodówce) tym lepiej, ale nie jest to konieczne. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki lub grube plastry. Wszystkie warzywa – cebula, marchewka, chili i cukinie pokroić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, mięso i warzywa. Delikatnie wymieszać z przyprawami.

zapiekanka ziemniaczana z mięsem

2. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Naczynie nakryć lub jeśli nie mamy pasującej pokrywki to przykryć folią aluminiową. Zapiekankę przykrywam ponieważ mięso powinno się dobrze udusić, ale spokojnie. Mniej więcej jak minie połowa czasu pieczenia można zdjąć nakrycie. W tym czasie mięso i ziemniaki ładnie się zarumienią. W trakcie duszenia na dnie naczynia (widać na zdjęciu) wytworzy się a’la sos. Można nim polać gotowe danie. Łączny czas pieczenia to przynajmniej 1 h (w zależności od ilości mięsa).

zapiekanka ziemniaczana

Moją zapiekankę podałam z surówką z kapusty pekińskiej z dodatkiem marchewki, i dla kontrastu smaków, z octem balsamicznym.

5 komentarzy do wpisu „Przepis na ciasto Rafaello czyli kokosowa kostka – prosta wersja

  1. Upieczone – baaardzo smakuje:) Masa fajna, całośc nie jest slodka, drugie ciasto jakie upiekłam w życiu i naprawdę nie jest trudne. Prosze pamiętac, że proporcje podane są dla niewielkiej blachy:)

    • Bardzo dziękuję za zdjęcie i gratuluję wypieku, bo wygląda super!
      Będę pamiętać, aby pisać jakiej blaszki używam, bo ciągle mi to umyka :)
      Pozdrawiam :))

  2. Tej wersji nie znam. U mnie wiórki się rumieni na patelni z margaryna u cukrem i daje jako wierzch ciasta. Każdy robi tak jak lubi :-)

Dodaj komentarz