Zapiekanka z kurczakiem i ryżem plus suszone pomidory i Arrabbiata Łowicz

zapiekanka z kurczakiem

To już ostatni wpis z cyklu „Sosy włoskie Łowicz”. Był Makaron z sardynkami, Pizza Neapolitańska, a dziś przygotowałam mój autorski przepis: zapiekanka z kurczakiem, ryżem, suszonymi pomidorami i tymiankiem. Całe danie polałam sosem Arrabbiata od Łowicza, posypałam piórkami pora i zapiekłam. Pozwoliłam też sobie na odrobinę ekstrawagancji i użyłam suszonych pomidorów w oleju. Pomidory rozdrobniłam, a olej wykorzystałam do usmażenia mięsa kurczaka. Możecie sobie tylko wyobrazić jak cudny zapach z tego oleju unosił się w mojej kuchni. Wisienką na torcie był smak tymianku, gdy próbowałam danie zanim ułożyłam je w naczyniu.

Składniki

  • 700 g fileta z piersi kurczaka
  • 3 torebki ryżu brązowego
  • słoik suszonych pomidorów w oleju
  • por
  • sos Arrabbiata Łowicz
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania zapiekanki z kurczakiem

Przygotowywanie dania polecam rozpocząć od ryżu, ponieważ ryż brązowy wymaga długiego gotowania – około 40 minut. W dalszej kolejności myjemy mięso i kroimy na grubą kostkę. Suszone pomidory odsączamy, a pozostały olej wlewamy na patelnie.

zapiekanka z ryżem

Gdy olej będzie gorący, dodajemy mięso i smażymy do miękkości. Gdy będzie gotowe, wyłączamy gaz i dodajemy suszone pomidory, solimy solą morską i posypujemy tymiankiem oraz pieprzem do smaku.

zapiekanka z ryżem

Naczynie w którym będziemy piekli danie należy posmarować masłem, następnie wyłożyć na nie ryż i wygładzić powierzchnię.

zapiekanka z kurczakiem

Na ryż wyłożyć mięso z pomidorami i wąski strumieniem polać całość zapiekanki pozostałym aromatycznym olejem z patelni.

zapiekanka z kurczakiem

Na zapiekankę wylać sos Arrabbiata marki Łowicz …

zapiekanka z ryżem

… i posypać piórkami pora.

Zapiekankę piec 35 minut w 190° C. Po upieczeniu nakładać ostrożnie łopatką. Zapiekanka nie stanowi zwartej struktury, więc dlatego lepiej nakładać ją właśnie łopatką. Gotową porcję można dodatkowo posypać świeżym porem.

zapiekanka z kurczakiem

Jak wyszła zapiekanka z kurczakiem?

Zapiekanka wyszła bardzo aromatyczna, a jej smak przypominał mi dania z dalekiego wschodu. Sos Arrabbiata dodatkowo wzbogacił i dopełnił smak potrawy. Całość jest łatwa i szybka w przygotowaniu, więc nawet osoby będące na początku swojej kulinarnej drogi z łatwością poradzą sobie z prezentowanym daniem.

W tym krótkim cyklu z udziałem sosów marki Łowicz, które gościły na naszym blogu przez ostatnie trzy tygodnie, chciałam przedstawić Wam sposoby na to, jak można kreatywnie wykorzystać gotowe sosy w słoikach. Nie zawsze trzeba ściśle trzymać się propozycji przygotowania podanej przez producenta na opakowaniu.  Gorąco zachęcam Was do eksperymentowania w kuchni i szukania nowych,  ciekawych i niestandardowych połączeń różnych składników. Efekty mogą być niekiedy niezwykle zaskakujące, ale w większości przypadków także bardzo smaczne :)

A jak jest w Waszym przypadku, często eksperymentujecie w kuchni, czy wolicie polegać na sprawdzonych przepisach?

 

 

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Chociaż Jak Po Maśle miał być tylko blogiem kulinarnym, to bardzo szybko stał się czymś więcej. Dzisiaj jest to miejsce, w którym dzielę się z Wami moją pasją do gotowania, szycia i fotografowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.