Zapiekanka z kalafiorem pod beszamelem

Długo zastanawiałam się czy dodać ten oto przepis, bo zdjęcia wyszły bardzo słabo. Jednak jeśli ja miałam chęci przygotować to danie, to wiele osób także, więc publikuję. Zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, a składniki najczęściej mamy w domu.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g sera żółtego
  • świeża gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Kalafior podzielić na różyczki, gotować w osolonej wodzie około 6-8 minut, odsączyć. Po ugotowaniu będzie średnio – miękki. Formę w której będziemy zapiekać posmarować tłuszczem.

Sos beszamelowy:

Masło rozpuścić, dodać mąkę i dokładnie rozmieszać, chwilę tak smażyć, po czym zdjąć z ognia i dodawać stopniowo mleko. Cały czas należy mieszać aż do zagotowania, aby nie powstały grudki. Sos powinien być dość gęsty. Doprawić sokiem z cytryny, solą pieprzem i gałką muszkatołową.

Kalafior przełożyć do naczynia, kukurydzę odsączyć i posypać kalafiora. Całość polać sosem. Ser zetrzeć i posypać zapiekankę. Na końcu zetrzeć gałkę muszkatołową.

Zapiekać około 40 minut w 180 stopniach C.

6 komentarzy do wpisu „Ogórki z kurkumą na zimę – najlepszy przepis

  1. Ja robię ogórki z curry, które są naprawdę świetne – intensywne i bardzo aromatyczne. Z kurkumą nie próbowałam, co zaraz naprawię. Dziwi mnie tylko podany przez Ciebie czas pasteryzacji. Po 10-15 minutach ogórki stracą chrupkość. z doświadczenia wiem, że 3 minuty od zagotowania wystarczy – wtedy ogórki są nadal chrupiące :-) Warto spróbować :-)

    • Tak, tak. Z tym czasem to elastycznie. Z tym kwadransem to może faktycznie przesada, ale zazwyczaj jest to od momentu wstawienia słoików do gorącej wody ;)
      Wiadomo, że każdy ma swoje doświadczenia. Wypróbuję twoją metodą.

  2. JA za to, również w poprzednim roku, poznałam smak ogórków w zalewnie z chilli i od tej pory te są właśnie moimi ulubionymi ;)

    • słyszałam, że z chilli są dobre, ale nie jadłam i w tym roku chyba zrobię kilka słoików zamiast tradycyjnych :)

Dodaj komentarz