Zapiekanka makaronowa z serem i kalafiorem

Jaki jest mój sposób na prosty i wygodny obiad? Otóż, jest to zapiekanka makaronowa z serem. Dlaczego? Bo nie wymaga długiego stania przy kuchni! Najcześciej przygotowuje ją w sobotę miedzy sprzątaniem, a innymi obowiązkami. Wszyscy w domu lubimy makaron i smak przypieczonego sera, a dodatki dodaję według sezonowości warzyw. Tym razem przygotowałam zapiekankę z makaronem, serem i młodym kalafiorem. Tak na prawdę możemy dodac do środka prawie każde warzywo. Naszym faworytem jest brokuł, ale często jemy z papryka i/lub kukurydza.

Jaki jest mój sposób na prosty i wygodny obiad? Otóż, jest to zapiekanka makaronowa z serem. Dlaczego? Bo nie wymaga długiego stania przy kuchni! Najcześciej przygotowuje ją w sobotę miedzy sprzątaniem, a innymi obowiązkami. Wszyscy w domu lubimy makaron i smak przypieczonego sera, a dodatki dodaję według sezonowości warzyw.

Tym razem przygotowałam zapiekankę z makaronem, serem i młodym kalafiorem. Tak na prawdę możemy dodać do środka prawie każde warzywo. Naszym faworytem jest brokuł, ale często jemy z papryką i/lub kukurydzą.

Wykonanie zapiekanki jest tak proste, że polecam ją początkującym kucharzom lub kulinarnym ignorantom. Chyba nie sposób popsuć zapiekanki makaronowej!

Składniki dla 4 osób:

  • 300 g makaronu świderki
  • 500 g kalafiora
  • 1 pomidor
  • pół fileta z kurczaka
  • 250 g sera żółtego (u mnie edamski)
  • 2 jajka
  • 200 g tłustej śmietany (18% lub 22%)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku

zapiekanka makaronowa

Jak zrobić zapiekankę makaronową

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie na pół twardo. Odcedź i ostudź.
  2. Kalafiora porozrywaj na małe różyczki. W garnku zagotuj wodę i wrzuć kalafiora. Po około 6 minutach odcedź.
  3. Śmietanę wymieszaj w kubku z jajkami, dodaj gałkę, sól, pieprz i paprykę.
  4. Kurczaka usmaż na patelni (wcześniej posyp solą i papryką). Pokrój w kostkę
  5. Pomidora pokrój w kostkę i razem z makaronem, kurczakiem i kalafiorem wymieszaj w dużej misce.
  6. Ser zetrzyj na tarce i ponad połowę dodaj do makaronu wraz z jajkami i śmietaną. Dokładnie wymieszaj.
  7. Formę do zapiekania posmaruj olejem i wyłóż makaron. Wierzch posyp serem.
  8. Piekarnik rozgrzej do 175º C. Wstaw zapiekankę.
  9. Piecz 20 minut, a na kolejne 10 minut włącz funkcję grill, aby ser się przyrumienił.

zapiekanka makaronowa

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Chociaż Jak Po Maśle miał być tylko blogiem kulinarnym, to bardzo szybko stał się czymś więcej. Dzisiaj jest to miejsce, w którym dzielę się z Wami moją pasją do gotowania, szycia i fotografowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.