Zakwas na żurek – krok po kroku

Za tydzień z hakiem będziemy jeść Wielkanocne śniadanie w gronie najbliższych nam osób. Oprócz tradycyjnej Święconki na stole na pewno nie zabraknie kiełbaski, jajek pod różnymi postaciami i żurku lub barszczu białego. Podstawą udanego żuru jest zakwas, który jest łatwiejszy w wykonaniu, niż się na pierwszy rzut oka wydaje.

Przygotowując zakwas na żurek, należy pamiętać, że nie zrobi się on w jeden dzień, tylko trzeba go nastawić odpowiednio wcześniej. Po ukiszeniu można przez jakiś czas przechowywać go w lodówce.

Składniki na zakwas

  • 250 g mąki (pół na pół pszenna i żytnia)
  • 1,5 l przegotowanej wody
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 kromka żytniego chleba

oraz

  • duża miska
  • duży słój
  • gaza

Jak zrobić zakwas na żurek

zakwas żytni

1. Obie mąki wsypujemy do miski.

zakwas żytni

2. Dolewamy przegotowaną i ostudzoną wodę.

zakwas na żur

3. Dobrze roztrzepać trzepaczką, aby nie było grudek.

zakwas na żur

4. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

zakwas

5. Przelać zakwas do słoja.

zakwas na żurek

6. Do słoika wrzucić kromkę chleba żytniego. Mnie udało się kupić chlebek bez drożdży i polepszaczy.

zakwas na żurek

7. Słoik nakryć gazą, związać gumką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie trzeba wyjąć kromkę chleba, a nie jest to łatwe bo może się ona rozpaść. Jeśli tak się stanie, trzeba zamieszać słojem i przecedzić zawartość przez sito. Kawałki chleba pozostaną na nim. Zakwas przelać do butelek lub słoików.

I to już wszystko! Zakwas na żurek gotowy :)

Przelany zakwas jest mieszaniną wody i mąki, która w stanie spoczynku rozdzieli się na dwie fazy – na dole mąką na górze ciecz. Do zupy dodajemy obie warstwy. Woda (zakwas) zakwasza nam zupę, a mąka zagęszcza.

zakwas na żurek

Prawda, że przygotowanie zakwasu jest proste?

2 komentarze do wpisu „Makaron a’la Arrabbiata – krok po kroku

Dodaj komentarz