Waniliowa babka piaskowa na Wielkanoc + film

babka piaskowa
Dzisiejszy wpis będzie wyjątkowy. Nie tylko dlatego, że opisywana waniliowa babka piaskowa została upieczona przez Jacka. Ten wpis b będzie wyjątkowy, bo zawiera nasz pierwszy materiał wideo!

Już od jakiegoś czasu chcieliśmy zacząć nagrywać swoje własne filmy z przepisami, które później moglibyśmy publikować na Youtube. Częściowo z powodu pracy i nauki, a trochę z braku odwagi, odwlekaliśmy decyzję o rozpoczęciu nagrywania własnych filmów. Doszliśmy jednak do wniosku, że do odważnych świat należy i kupiliśmy naszą pierwszą kamerę cyfrową.

Efekt naszej pracy możecie oglądać na filmie poniżej. Na pierszy ogień poszła waniliowa babka piaskowa, którą upiekł i zaprezentował Jacek. Na razie uczymy się filmowania i montażu, dlatego nie wszystko jest tak jakbyśmy tego oczekiwali. Na pewno jeszcze wiele rzeczy trzeba będzie poprawi. Jestem jednak pewna tego, że z każdym kolejnym filmem będzie coraz lepiej :)


Ciasto

  • 100 g mąki pszennej + 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • cukier z prawdziwą wanilią Kamis
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier

  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • laska wanilii

Waniliowa babka piaskowa – przygotowanie

Babka piaskowa przypomina w smaku ciasto biszkoptowe. Jest puszysta, lekka i pachnąca. W odróżnieniu od biszkopta, ciasto piaskowe zawiera w składzie łuszcz (masło lub margarynę).

Do przygotowania ciasta można użyć, zamiast masła, również margaryny. Ważne jest, aby tłuszcz wyjąć wcześniej z lodówki, aby zmiękł.

babka piaskowa

Miękkie masło pokroić nożem w kostkę i ucierać z cukrem aż będzie puszyste.

Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę i na końcu cukier z prawdziwą wanilią.

Nie mylcie cukru z prawdziwą wanilią marki Kamis z cukrem wanilinowym. Produkt prezentowany powyżej, to czysty cukier i wanilia z dodatkiem kardamonu. Żadnych sztucznych aromatów itp.

Białka które nam pozostały należy ubić oddzielnie, dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub plastikową łopatką.

Formę na babkę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy i piec około 30 minut w 150° C. Po minionym czasie pieczenia wkuć drewniany patyczek od szaszłyków i jeśli jest mokry, to babkę należy jeszcze podpiec.

Wskazówka: Jeśli akurat nie mamy drewnianego patyczka do sprawdzenia czy ciasto jest upieczone, możemy użyć makaronu spaghetti.

babka piaskowa

Lukier z wanilią – przygotowanie

Lukier przygotować w niskiej szklance lub małej miseczce.

Laskę wanilii należy naciąć i wydrążyć ziarenka do cukru pudru. Dodać łyżkę wody i lekko wymieszać. Cukier pod wpływem wilgoci zacznie się „topić”. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki należy dosypać niewielką ilość cukru pudru, jeśli będzie za suchy pomoże mu kilka kropel wody.

Idealny lukier powinien być gęsty i ładnie się rozpływać na babce.

Dodatek wanilii do ciasta nie tylko poprawia walory smakowe, ale również pięknie i naturalnie aromatyzuje ciasto.

Podobało się?

Czekamy na Wasze komentarze odnośnie przepisu, ale przede wszystkim chcemy poznać wasze zdanie na temat filmu. Napiszcie proszę jak Wam sie podobało :)

13 komentarzy do wpisu „Szarlotka z kisielem

  1. STANOWCZO ODRADZAM ! ten przepis jest do bani, inne przepisy są łatwiejsze i szybsze a ciasto o wiele smaczniejsze. Po pierwsze jest dwa razy za mało margaryny i żółtek i cukru dzięki czemu ciasto nie daje się ulepić, a jeśli już się jakoś uda to po wypieczeniu jest twarde i gorzkie. Smalec dodaje ohydny odstraszający smak. Jakieś pieczenie na raty, to 15 minut tamto lepiej poszukać dobrego przepisu.

  2. W przepisie z pewnościa jest błąd.Ja też probowałam to ciasto zrobić wg zaleceń,ale nie jest mozliwe zeby pol margaryny i dwa zoltka polaczyly pol kg maki. jesli mowimy o jajkach kurzych (nie stusich) to musiałam dać cale 4 zoltka i prawie cała margarynę nie oszczedzając na smietanie. Ciasto narazie lezakuje w lodowce,ale nie jest to idealne ciasto kruche jakie robilam z innych przepisow. mam nadzieje ze nie wyjdzie betonowa sklala po upieczeniu! Dam znac jak poszlo, a wyjsc musi bo to przeciez prezent urodzinowy dla mojej ukochanej Babuni! Pozdrawiam!

  3. W przepisie z pewnościa jest błąd.Ja też probowałam to ciasto zrobić wg zaleceń,ale nie jest mozliwe zeby pol margaryny i dwa zoltka polaczyly pol kg maki. jesli mowimy o jajkach kurzych (nie stusich) to musiałam dać cale 4 zoltka i prawie cała margarynę nie oszczedzając na smietanie. Ciasto narazie lezakuje w lodowce,ale nie jest to idealne ciasto kruche jakie robilam z innych przepisow. mam nadzieje ze nie wyjdzie betonowa sklala po upieczeniu! Dam znac jak poszlo, a wyjsc musi bo to przeciez prezent urodzinowy dla mojej ukochanej Babuni! Pozdrawiam!

  4. niestety mi nie wyszło wcale, najpierw ciasto nie chciało się wyrobić dodalam jedno więcej zoltko i więcej margaryny, ciasto wcale nie wyroslo piana jest niesmaczna. Moja mama zawse robila to ciasto i pieknie roslo i ciasto i pianka moglam zadzwonic do niej po przepis :(

  5. Nie podałaś z jakiej książki pochodzi przepis. Trzeba dodać z jakiej konkretnie. Pozdrawiam i porywam kawałeczek:)

  6. przepis jest beznadziejny! chyba jest jakiś błąd, składniki na kruche ciasto źle dobrane. Wychodzi twarde i śmierdzi sodą. Nie próbujcie tego przepisu, ja zrobiłam wg niego i żałuję

Dodaj komentarz