Truskawki z bitą śmietaną i bezami

Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych  najbardziej smakował mi ten oto deser i z tego powodu nie mogłam go nie dodać na mojego bloga. Receptura pochodzi od Tomka Woźniaka zaprezentowany na warsztatach kulinarnych w kuchni Winiary (więcej tutaj i tutaj).

Składniki:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • garść truskawek
  • kilka bez (według uznania)
  • kilka listków mięty

Śmietanę ubić na sztywno. Truskawki umyć, odszypułkować. Bezy pokruszyć i wymieszać z bitą śmietaną, dodać truskawki pokrojone uprzednio na ćwiartki. Deser schłodzić podawać z listkami mięty.

Sugestie Tomka odnośnie przepisu:

– wypróbować wersję z malinami lub marakują

– dodać posiekaną mięte lub melisę do śmietany

– zetrzeć skórkę z limonki

 

Autorką zdjęć w tym poście jest: Anna Soroka

5 komentarzy do wpisu „Spaghetti z łososiem wędzonym – nowy smak

  1. Szczerze… również podeszłam do tego przepisu dość sceptycznie. Podczas gotowania obawiałam się że sos nie wyjdzie zbyt gęsty, jednak po dodaniu łososia i odparowaniu wyszło przysłowiowe „niebo w gębie” ;) Gorąco polecam, jestem maniakiem makaronów i z pewnością to danie będę serwować jeszcze nie raz ;)

    • Hehe, miałyśmy te same odczucia:)
      Razem z mężem też lubimy makarony i jeśli jest al’dente to już 3/4 sukcesu. Reszta jest dodatkiem;)))

  2. Szczerze… również podeszłam do tego przepisu dość sceptycznie. Podczas gotowania obawiałam się że sos nie wyjdzie zbyt gęsty, jednak po dodaniu łososia i odparowaniu wyszło przysłowiowe „niebo w gębie” ;) Gorąco polecam, jestem maniakiem makaronów i z pewnością to danie będę serwować jeszcze nie raz ;)

Dodaj komentarz