Tosty francuskie czyli śniadanie słomianej wdowy

Tosty francuskie robię niezwykle rzadko. Nie wymagają dużego wysiłku, ale łatwiej przygotować kanapkę czy zalać musli mlekiem. Aby szczęścia zasmakować w nadmiarze, przygotowałam sałatkę owocową. Dziś, gdy Jacka nie ma postanowiłam zrobić sobie prawdziwą ucztę. Swoją drogą, ciekawa jestem co on je, gdy ja odwiedzam polskie miasta? Nie lubię jak się rozstajemy, ale przyznaję, że krótka rozłąka działa niezwykle odprężająco i regenerująco, bo jak nazwać to, że od rana siedzę w papilotach na głowie?

Gdyby ktoś robił tosty pierwszy raz, podaję szczegółowy przepis i zdjęcia krok po kroku. Gwarantuję, że udadzą się nawet początkującym gastronom i amatorom pysznej kuchni.

tosty francuskie

Niezbędne składniki

Tosty francuskie:

  • pieczywo: bagietka, chleb, tosty
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

oraz

  • sos ajerkoniakowy (taki jak do lodów)

Sałatka owocowa (dla 2 osób):

  • jabłko (polecam odmianę Ligol)
  • banan
  • pomarańcza
  • pół grejfruta
  • kilka migdałów

 

Jak zrobić tosty francuskie?

Pieczywo pokroić na plastry. Przygotować 2 miseczki lub głębokie talerze. Do jednego z nich wlać mleko, do drugiego wbić i ubić jajko ze szczyptą soli.

tosty francuskie

Pieczywo pojedynczo włożyć do talerza z mlekiem, tak aby z obu stron przemokło. Będzie wyraźnie bielsze.

tosty francukie

Następnie namoczyć w jajku.

tosty francuskie

Na patelni rozgrzać olej i kłaść nasze tosty. Smażyć, aż się zarumienią.

tosty francuskie

Moje tosty ozdobiłam odrobiną banana i polałam gotowym sosem o smaku ajerkoniaku. Do tego sałatka z owoców.

sałatka z owoców

Wystarczy obrać pomarańcza, grejfruta i banana, posiekać razem z jabłkiem i gotowe! Czyż nie wygląda pysznie?

sałatka owocowa

A Wy co najczęściej jecie na śniadanie?

Dodaj komentarz