Tosty francuskie czyli śniadanie słomianej wdowy

Tosty francuskie robię niezwykle rzadko. Nie wymagają dużego wysiłku, ale łatwiej przygotować kanapkę czy zalać musli mlekiem. Aby szczęścia zasmakować w nadmiarze, przygotowałam sałatkę owocową. Dziś, gdy Jacka nie ma postanowiłam zrobić sobie prawdziwą ucztę. Swoją drogą, ciekawa jestem co on je, gdy ja odwiedzam polskie miasta? Nie lubię jak się rozstajemy, ale przyznaję, że krótka rozłąka działa niezwykle odprężająco i regenerująco, bo jak nazwać to, że od rana siedzę w papilotach na głowie?

Gdyby ktoś robił tosty pierwszy raz, podaję szczegółowy przepis i zdjęcia krok po kroku. Gwarantuję, że udadzą się nawet początkującym gastronom i amatorom pysznej kuchni.

tosty francuskie

Niezbędne składniki

Tosty francuskie:

  • pieczywo: bagietka, chleb, tosty
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

oraz

  • sos ajerkoniakowy (taki jak do lodów)

Sałatka owocowa (dla 2 osób):

  • jabłko (polecam odmianę Ligol)
  • banan
  • pomarańcza
  • pół grejfruta
  • kilka migdałów

 

Jak zrobić tosty francuskie?

Pieczywo pokroić na plastry. Przygotować 2 miseczki lub głębokie talerze. Do jednego z nich wlać mleko, do drugiego wbić i ubić jajko ze szczyptą soli.

tosty francuskie

Pieczywo pojedynczo włożyć do talerza z mlekiem, tak aby z obu stron przemokło. Będzie wyraźnie bielsze.

tosty francukie

Następnie namoczyć w jajku.

tosty francuskie

Na patelni rozgrzać olej i kłaść nasze tosty. Smażyć, aż się zarumienią.

tosty francuskie

Moje tosty ozdobiłam odrobiną banana i polałam gotowym sosem o smaku ajerkoniaku. Do tego sałatka z owoców.

sałatka z owoców

Wystarczy obrać pomarańcza, grejfruta i banana, posiekać razem z jabłkiem i gotowe! Czyż nie wygląda pysznie?

sałatka owocowa

A Wy co najczęściej jecie na śniadanie?

13 komentarzy do wpisu „Wielkanocna sałatka z selerem i ananasem

  1. Się pochwale – 10 km na kijach zaliczone. A teraz ponarzekam – po tych kijach tak mnie kolano teraz boli że nie chce mi się nic, nawet iść wykąpać. Nie wspominając że z bólu mam ochotę wyć :(

    • Ja kiedyś przetrenowałam się na siłowni (bieżnia i inne urządzenia). Następnego dnia nie mogłam chodzić… Od tamtej pory wiem, jak ważna jest rozgrzewka przed ćwiczeniami. Nie ma żartów ;)

  2. aaaa i mam pytanie: z czym jeść tuńczyka żeby taki suchy nie był? bo mnie to zatyka jakbym chałwę jadła :D

  3. uwielbiam tą sałatkę ^^ ale chyba bez papryki ją robię za to dodaje jajka wymieszane z przyprawami. U mnie waga leci małymi kroczkami w dół. Dziś 8 km na kijach zrobiłam a stopy mnie pieką teraz, kolano boli heh. A i zrobiłam batoniki musli. Leżakują w lodówce. Ciekawe czy stwardnieją – obawiam się że mogłam za dużo mleka skondensowanego dać. Ale smaczne jest bo łyżkę oblizałam :P

Dodaj komentarz