Tortilla z wieprzowiną i fasolą

Wszystkim osobom, które nie wyborażają sobie życia bez fast foodów polecam własnoręczne przygotowanie tortilli, która jest nie tylko bardzo prosta w przygotowaniu, ale także zdrowa. W przeciwieństwie do tortilli z Maca lub baru szybkiej obsługi, przygotowana samodzielnie tortilla nie jest bombą kaloryczną i zawiera jedynie świeże składniki.


Do przygotowania czterech tortilli potrzebujemy:

  • 200g mielonej wieprzowiny
  • 4 placki jęczmienne
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • krojone pomidory – 1 puszka
  • kukurydza – ok. 100g
  • czerwona fasola z puszki – ok 100g
  • 1/4 główki kapusty pekińskiej
  • 1/2 ogórka
  • 1/4 główki czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka chilli, oregano, bazylia

Sposób przygotowania:
Mięso mielone podsmażamy na patelni do momentu, gdy zacznie być kruche i rumiane. Następnie dodajemy do niego cebulę oraz czerwoną fasolę z puszki, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Gdy cebula zrobi się miękka, dodajemy do całości pomidory krojone z puszki, koncentrat, czosnek i przyprawy. Wszystkie przyprawy, a w szczególności chilli, dozujemy wg własnych upodobań w zależności od tego, jak ostre dania lubimy. Wszystko razem dusimy na patelni przez ok. 7 minut, aby poszczególne smaki się ze sobą połączyły.

Zanim zaczniemy zwijać placek polecam podgrzanie go przez minutę w mikrofalówce, dzięki czemu nie tylko będzie ciepły ale także miękki, co ułatwi zwijanie.  Placek zwijamy i robimy z niego (jak ja to nazywam) „kieszonkę”, do której wkładamy kukurydzę, siekaną kapustę pekińską, ogórka krojonego w plastry i oczywiście przygotowane wcześniej mięso z dodatkami.

Przygotowanie czterech tortilli zajmuje ok. 20 minut i kosztuje niecałe 25 zł.

33 komentarze do wpisu „Uszka z grzybami do barszczu – Krok po kroku

  1. A ja w sprawie zamrażania uszek: zamrażamy je surowe? I kiedy chcemy ugotować to wrzucamy na wrzątek zamrożone?

  2. spróbuj kiedyś po,, mojemu” ,-wszystko jak u Ciebie ale do farszu dodaję +orzechy włoskie tarte lub zmielone po namoczeniu i choć trochę oczyszczeniu ze skórki .spróbuj! Ilość orzechów wg smaku ,ja daję ok 15 %

  3. Proszę o wyjaśnienie skąd oliwa do ciasta? Bo w składnikach jej nie ma i nie wiem ile , a w opisie jest , ze się dodaje.
    Dziękuję bardzo

  4. POZATYM WYGRAŁAŚ U MNIE MILION ZA PRZEPISY!
    Nie korzystam juz z zadnej innej storny poza Twoją!
    dziekuje slicznie!

  5. Zastanawiałaś się, czy zrobić ten post, ja osobiśie jestem Ci bardzo wdzieczna, moj pierwsze uszka, za które wezme sie na dniach i równiez zamrożę, i z pewnoscia dam znac jak wyszły. Dziekuje!

  6. Przepis FANTASTYCZNY ,kształt również bardzo pomysłowy :) Bardzo DZIEKUJE !!! Wykorzystałam w zeszłym roku i teraz rowniez do niego wracam :) Jeszcze raz DZIEKUJE !!!! Zdrowych ,spokojnych ,rodzinnych ŚWIT życze !!! :)
    Pozdrawiam !!!

  7. Czy do ciasta dodać jajko? W produktach do przepisu go nie, a w przepisie jest. Jak więc ma być z tym jajkiem?

  8. WItam, mieszkam za granicą i trudno jest mi kupić grzyby suszone. Jedyne dostępne jakie znalazłam to mrożone borowiki. Czy ktoś kiedyś próbował użyć mrożonych/świeżych grzybów? Farsz przygotowuje się wówczas tak samo czy trzeba coś zmieniać?Czy smak jest wówczas lepszy/gorszy? Z góry dziękuję za porady. Pozdrawiam!

    • Mrożonych grzybów nie używałam, ale wiem, że niektórzy przygotowują uszka ze świeżych pieczarek. Myślę, że jak użyjesz mrożonych borowików, a to dobre grzyby, uszka wyjdą smaczne. Mrożone, suszone czy świeże i tak trzeba ugotować.

  9. Pingback: maillot suede 2013
  10. Pingback: maillot psg 2013
  11. cudowny przepis choć podeszłam do niego sceptycznie

    ogólnie uchodzę za dobra kucharkę hihi ale nigdy mi specjalnie nie wychodziły uszka czy pierogi unikałam ich jak mogłam
    ciasto super się wyrabia i łatwo rozwałkowuje nawet na bardzo cieniutko

    teraz będę serwować bardzo często

    bardzo dziękuje za przepis jest idealny :)

  12. Wyglądają te uszka ładnie, ale ja osobiście robię cieńsze ciasto na pierogi. Nie lubimy, by dominowało w pierogach (jakichkolwiek) ciasto, a gdy jest cienko rozwałkowane, wówczas harmonia smaku między ciastem a farszem jest właśnie taka, jak trzeba! Błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia życzy stara gospodyni.

  13. Piękne dzięki za odpowiedź błyskawiczną! Będzie zatem barszczyk z uszkami! Pomyślimy ciepło o Tobie przy Wigilii! Życzę Ci najserdeczniej abyś kultywowała swoją pasję, gdyż dzięki takim jednostkom jak Ty nasze polskie tradycje nie zginą! Pozdrawiam gorąco Ahabe.

  14. Hej, nie wiem czy jesteś lepszą kucharką czy fotografką, ale ja ani jednym ani drugim. Więc proszę podawaj ile Ci wyszło uszek z tej proporcji, którą podałaś, ile litrów barszczu z tego przepisu wzorowanego chyba na p.Dykiel (ja ją lubię). Będę się mogła obliczyć! Ukłony!

    •  Co do uszek to na zdjęciu jest około połowy. Łącznie wyszło przynajmniej 60 sztuk. A jeśli chodzi o barszcz to wody wlałam nieco ponad poziom buraków – razem z burakami około 2,5l. Po odcedzeniu gotowego barszczu wyszło mi około 1,5 l. Barszcz gotowałam za każdym razem bez uchylania pokrywki, aby za bardzo się nie zredukował.
      Przepis na barszcz pochodzi z książki Bożeny Dykiel:)

      • Z 40g grzybów 60 uszek? poważnie? Pierwszy raz będę robić i nie wiem, ile grzybów kupić, ale stawiałam bardziej na pół kilo… :D

        • Takie proporcje są w przepisie, który pochodzi z jednej z najlepszych książek. Oczywiście zawsze można zrobić z połowy składników, a liczba uszek zależy od ich wielkości. Mi wyszło ok. 60 szt, innym może wyjść mniej.

Dodaj komentarz