Tortilla z kurczakiem i warzywami

Często biorę udział w różnych konkursach kulinarnych. Tym razem moim zadaniem było wymyślić danie z kurczaka przy użyciu Papirusa Winiary. Gdy pierwszy raz gotowałam z Papirusem zrobiłam oczywiście kotlety czyli tak jak sugeruje zastosowanie. Innym razem myślałam o sałatce, ale to innym razem. Dziś zrobiłam tortille z warzywami i kurczakiem z Papirusa, a wszystko to polane domowym sosem czosnkowym. Opinia mojego domowego testera: „Takiej jeszcze nie jadłem. Zaje*istaaa…”

Składniki dla 2-3 osób:

  • 600 g filetów z kurczaka
  • papirus Winiary (u mnie o smaku ziół prowansalskich)
  • opakowanie placków tortilla
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • niecała puszka kukurydzy
  • 1 papryka

Sos czosnkowy:

  • majonez
  • jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Przygotowanie dania zaczynam os sosu czosnkowego, ponieważ powinien on trochę postać, aby się przegryzł. Najpierw należy wymieszać taką samą ilość jogurtu i majonezu (albo nawet z przewagą dla majonezu) w szklance lub miseczce. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do reszty i wymieszać z cukrem i solą. Ostawić w chłodne miejsce.

Mięso myjemy i zawijamy w papirus. Smażymy bez oleju 5 minut z każdej strony. Paprykę kroimy w kostkę, ogórka dokładnie umyć i bez obierania pokroić w talarki. Ja posiekałam go karbowanym nożykiem. Kukurydzę odsączyć.

Mięso pokroić w paski o wymiarach mniej więcej 1×4 cm. Placki podgrzać na suchej patelni, przełożyć na talerz. Układać na przemian warzywa i mięso. Całość polać sosem czosnkowym.

Teraz tylko zwinąć. Ja robię tak: zaginam koniec placka do środka i zwijam tortillę jak rulon. Aby się nie rozwinęła owijam od polowy serwetką lub spinam koniec wykałaczką. Przyznaję, że ten drugi sposób jest lepszy.

Przepis bierze udział w konkursie:

Dodaj komentarz