Czekoladowy tort z truskawkami

Zrobiłam taki tort czekoladowy, że oprzeć się nie można. Ja też nie mogłam, mimo, że czekolada jest mi nie wskazana. Zdjęcie wprost krzyczało do mnie: „Zrób mnie, no zrób!!”. Przy okazji złożyło się, że mieliśmy mieć gościa, a jak wiadomo gościa trzeba nakarmić. Tort fantastycznie prezentuje się nie tylko na zdjęciu, a do tego smakuje bardzo czekoladowo.

tort czekoladowy

Zrobiłam taki tort czekoladowy, że oprzeć się nie można. Ja też nie mogłam, mimo, że czekolada jest mi nie wskazana. Zdjęcie wprost krzyczało do mnie: „Zrób mnie, no zrób!!”. Przy okazji złożyło się, że mieliśmy mieć gościa, a jak wiadomo gościa trzeba nakarmić. Tort fantastycznie prezentuje się nie tylko na zdjęciu, a do tego smakuje bardzo czekoladowo.

Za przepis dziękuję Ani z bloga Pin-Up Cake.
Każda z warstw tego ciasta była dla mnie nowością i niespodzianką jednocześnie: biszkopt z czekoladą, pianka z mleka kokosowego i tajemniczy ganasz z czekoladą. Brzmi interesująco co smakowicie.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 80 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao 70 %)
  • 50 g masła, rozpuszczonego

Poncz do nasączenia:

  • 50 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu rumowego (użyłam rumu)
  • 3 łyżki wody

oraz

500 g truskawek (umyć i odszypułkować)

Tort czekoladowy – krok po kroku

Pozwolę sobie przytoczyć treść przepisu na biszkopt: „Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Tortownicę wyłożyć pergaminem (samo dno). Białka oddzielić od żółtek. W misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Mąkę oraz kakao powoli przesiać do koglu moglu i zmiksować. Dodać roztopione masło i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać 1/3 piany do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać za pomocą łopatki. Następnie dodać pozostałą pianę i znów wymieszać. Przełożyć masę do przygotowanej wcześniej tortownicy i piec 25-30 minut. Pozostawić w formie do wystygnięcia.”

Przywiązana do własnego robota muszę napisać, że jajek nie rozdzielałam i ubiłam razem na samym początku, a razem z mąką dodałam pół łyżeczki proszku do pieczenia. Biszkopt powinien wyjść niski. Po ostudzeniu należy go przekroić na pół.

3 łyżki wody wymieszać z cukrem, zagotować i dodać rum. Takim ponczem skropić obie połówki ciasta.

Jeden z blatów ciasta ułożyć w tortownicy. Truskawki pokroić na połówki i ułożyć przekrojoną częścią do obręczy formy. Pozostałe całe truskawki ułożyć obok siebie.

tort czekoladowy

Masa kokosowa:

  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 240 ml  + 4 łyżki niesłodzonego mleka kokosowego
  • 3 białka
  • 65 g cukru
  • 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)

Około 4 łyżki mleka kokosowego wlać do miseczki i wsypać żelatynę. Ja użyłam silikonowej, ale może być inna oby żaroodporna. Czekamy aż całość napęcznieje. Miseczkę włożyć do kąpieli wodnej i podgrzewać aż się rozpuści. Pozostałe mleko kokosowe podgrzać w rondelku, zestawić i dodać żelatynę oraz likier. Lekko ostudzić. W tym czasie ubić białka jaj z cukrem na puch. Mleko przełożyć do innej miski i delikatnie partiami dodawać ubite jajka i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Masę wylać na truskawki, położyć blat ciasta i lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez 1h.

 Czekoladowy ganasz:
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka (15 g) masła
  • 100 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao 70 %), połamanej na kostki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
tort czekoladowy
tort czekoladowy

Śmietankę 30% zagotować w rondelku, zestawić i dodać masło oraz pokruszoną czekoladę. Delikatnie mieszać.

tort czekoladowy

Cukier wymieszać z 3 łyżkami wody i zagotować. Zestawić. W takim syropie można zanurzyć truskawki (najlepiej trzymać za szypułkę), aby ładnie się błyszczały. Do syropu dodać kwaśną śmietanę i wymieszać, a następnie dodać do masy czekoladowej. Wymieszać na gładka masę. Tak przygotowany ganasz wylać powoli na ciasto. Mój tort prawie sięgał brzegów tortownicy, a po wylaniu czekoladowej masy był równy. Czas chłodzenia to przynajmniej 2h.

tort czekoladowy

Najbardziej w tym cieście byłam ciekawa masy czekoladowej (ganasz) Okazała się strzałem w 10! Podczas krojenia nie rozlewała się i nie mazała po nożu. Masa była miękka, słodka i bardzo czekoladowa.

tort czekoladowy

Tak jak pisałam, czekolada nie jest mi wskazana, ale dla takiego ciacha warto zgrzeszyć:)

tort czekoladowy

tort czekoladowy

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Chociaż Jak Po Maśle miał być tylko blogiem kulinarnym, to bardzo szybko stał się czymś więcej. Dzisiaj jest to miejsce, w którym dzielę się z Wami moją pasją do gotowania, szycia i fotografowania.

12 myśli na temat “Czekoladowy tort z truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.