Na tradycyjne kotlety mielone najczęściej chodzimy do mamy, bo nikt jak ona nie potrafi ich doprawić i usmażyć aby były soczyste. Ja natomiast wolę upichcić pulpety z koperkiem i pieczarkami w sosie własnym. Mój mąż – wybitny zjadacz wszelkiego rodzaju mięsiwa wprost uwielbia moje pulpety, a już szczególnie z dodatkiem tartych buraczków przygotowanych na ciepło.
Składniki:
Pulpety:
- 400 g mięsa wieprzowego (mielonego)
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- świeży koperek
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- sól, pieprz
Sos do pulpetów:
- kostka rosołowa lub szklanka bulionu
- liść laurowy, ziele angielskie
- 1 ząbek czosnku
- łyżka Soser’a Winiary
Przygotowujemy pulpety
Pieczarki drobno siekamy i łączymy wszystkie składniki na pulpety. Robiąc kotlety mielone czy pulpety wymieszane mięso lubi przyklejać się nam do dłoni, dlatego ja zawsze przygotowuję pół szklanki ciepłej przegotowanej wody, w której zwilżam dłonie przed każdym pulpecikiem. Z masy formujemy kuleczki i układamy na talerzu. Kolejną czynnością będzie podsmażenie mięsnych kulek, ja robię to w moim ceramicznym garnku i bez użycia tłuszczu.
Pulpety są rumiane na zwnątrz, ale jeszcze nie gotowe w środku, dlatego po usmażeniu wlewam do garnka w którym się smażyły przygotowany bulion, dodaje pół kostki rosołowej, czosnek i ciasno układam kuleczki. Czas duszenia około 30 minut. Na tym etapie składniki z mięsa przechodzą do sosu nadając mu wyjątkowy i swoisty smak. Sos powinien się zagęścić, jeśli wyjdzie za rzadki ja dodaję odrobinę Sosera Winiary.
Pulpeciki najlepiej smakują z młodymi ziemniakami i czerwonymi burakami.
przepis łatwy, chyba się dzisiaj skuszę.. Czy to będzie dobrze smakować z frytkami i surówką z marchewki i selera ??
Pulpety przepyszne, smakują całej mojej rodzince :) dziękuję bardzo za przepis :)
Bardzo się cieszę, że smakowało:)